Sirius Fotbolls

Bredd- och ungdomsfotboll

Bredd- och ungdomsfotboll

I Sirius Fotbolls bredd- och ungdomsverksamhet finns det i dagsläget 28 lag, varav 6 flicklag och 22 pojklag, samt ett dam- (Sirius dam, div 4) och ett herrlag (Sirius 2, div 6). Vi har dessutom Knattebollen som är för de allra minsta och fungerar som en fotbollsskola innan man är stor nog att börja spela fotboll i ett lag. Det är viktigt för oss att säkerställa att alla spelare i IK Sirius Fotboll får likvärdig utbildning enligt föreningens utbildningsplan oavsett lag eller nivå i ungdomsverksamheten. Det allra viktigaste är dock att ha roligt, gemenskapen och glädjen till fotbollen.

SiriusFotboll_ungdom_fotbollensdag_2023_LotensIP

Match på Lötens IP under Fotbollens dag 2023. Foto: Bromans Foto.

Börja spela fotboll i Sirius

Självklart får alla som vill börja spela i Sirius Fotbolls ungdomsverksamhet, även om du eller ditt barn kommer som nybörjare eller om du eller ditt barn redan spelat fotboll i ett annat lag. Dock är en del av våra lag fulla då vi har valt att sätta en begränsing på antal barn/ledare för att kunna driva en bra och utvecklande verksamhet för våra spelare.

Börja spela i ett befintligt lag

Vi har många lag i Sirius och för att börja spela i ett lag som redan finns så letar du upp lagsidan på svenskalag.se och tar kontakt med kontaktpersonen för det aktuella laget. Alternativt att du klickar på kontaktknappen högre upp på sidan så ser vi till att du kommer i kontakt med rätt person.

Börja spela i ett befintligt lag som nybörjare

Självklart kan du eller ditt barn börja spela i ett befintligt lag även som nybörjare. Det är bara att göra på samma vis som ovan, och nämna att du eller ditt barn är nybörjare så ser vi till att du får information som kan vara bra att veta när man ska börja spela fotboll i ett lag.

Börja spela i ett av våra flicklag i Sirius

I dagsläget har vi färre flicklag än pojklag i Sirius och vi ser gärna att den siffran jämnar ut sig i framtiden. Därför är det extra kul om det skulle börja spela fler tjejer i våra lag samt att det skulle komma fler tjejer till våra aktiviteter så som Sirius summercamp och Akademi Xtra & Xtern.

Byta till Sirius från ett annat lag/förening

Alla får börja spela i Sirius, men vi rekommenderar att du först dubbelkollar med oss så att det finns plats i det laget som du skulle vilja byta till, och efter det så pratar du med ditt eller ditt barns tidigare lag. Hur många platser det finns i ett lag hänger ihop med hur många ledare det finns i laget.

Börja spela som liten (Knattebollen)

För de allra minsta så har vi Knattebollen som är en typ av fotbollsskola där man kan börja innan man är stor nog att börja spela i ett lag. Knattebollen innebär träning och lek vid ett tillfälle i veckan och pågår året om, men med uppehåll över jul och under sommaren. Under 2022 är Knattebollen till för barn födda 2015-2017. Knattebollens träningar bedrivs utomhus hela året.

Det här behöver du för att börja spela fotboll

Det är några saker som man behöver för att spela fotboll, detta kan vara bra att ha klart innan första träningen:

  • Fotbollsskor
  • Benskydd
  • Fotbollsstrumpor
  • Vattenflaska
  • Shorts och t-shirt

Känner man sig osäker på vilka produkter som duger så är det lättaste att ta sig till en sportaffär och få hjälp i butiken.

SiriusFotboll_ungdom_P13

Matchdag med P13 sommaren 2023. Foto: Bromans Foto.

Våra lag

I dagsläget så är det dessa lag som finns i vår ungdomsverksamhet. Klicka på laget för att komma till lagets sida på svenskalag.se där mer information och kontaktuppgifter finns.

F17U
F14/15U
F2014/2015
F2016
Herrjunior
P16/17U
P15U
P14U
P13U
P2012
P2013
P2014
P2015 – Blå
P2015 – Svart
P2016 – Blå
P2016 – Svart

Ungdomsverksamhetens målsättningar

• Utbilda spelare till IK Sirius representationslag
• Få fler spelare i flickverksamheten, främst genom fler spelare i de yngre/yngsta lagen.
• Få fler spelare i pojkverksamheten, främst genom fler spelare i de yngre/yngsta lagen.
• Höja utbildningsnivån för både för spelare samt ledare.
• Erbjuda fotbollsträning till samtliga spelare året om, cirka 40 veckor om året.

SiriusFotboll_ungdom_F10

Sirius F10 efter en match våren 2023 på Johannesbäcks IP. Foto: Bromans Foto.

Knattebollen

Knattebollen är till för de allra minsta och fungerar som en fotbollsskola där vi fokuserar på träning och lek vid ett tillfälle i veckan. Knattebollen startar redan i januari och kör sedan resten av året, med ett uppehåll på sommaren, men det går bra att börja spela med Knattebollen mitt i säsongen med. Knattebollen är en bra förberedelse för att sedan börja fotboll i ett utav våra lag.

Sirius Akademin

Sirius Akademi är en ungdomsverksamhet som är fokuserad på att utbilda fotbollsspelare. Verksamheten baseras på beprövad erfarenhet via akademins kontaktnät inom Sverige och Europa, vetenskaplig forskning om barn och ungdomars utveckling, talangutveckling samt selektering.

Sirius_2023_SummerCamp06

Match på Löten i Uppsala under första veckan av Sirius Summercamp 2022.

Aktiviteter för ungdomar i Sirius Fotboll

Även om du eller ditt barn inte spelar i ett lag i Sirius så finns det aktiviteter som är öppna oavsett om du tillhör en annan förening, eller ingen förening alls.

Summercamp

Under tre sommarveckor så går Sirius Summercamp av stapeln. Du kan välja att gå en, två eller alla tre veckor och lägret är öppet för både flickor och pojkar oavsett föreningstillhörighet. Fokus på lägret ligger på kvalitativ träning med inriktning mot grundläggande principer där matchen är utgångspunkten. Träningarna leds av instruktörer och spelare från Sirius Akademi. Anmälan till Summercamp öppnas ofta upp i början av året och meddelas som en nyhet på hemsidan.

Akademi Xtra och Akademi Xtern

Akademi Xtra och Akademi Xtern är ett träningsupplägg med en träning i veckan under en termin. Xtra är till för Sirius ungdomsspelare och Xtern är för ungdomsspelare i Uppland. Både Xtra och Xtern är för flickor och pojkar.

Fotbollsträningen baseras på samma upplägg som i akademin med fokus på bollbehandling och bollinnehav. Ungdomarna får träna dynamisk rörlighet, styrka, spänst och fotboll. Det ingår dessutom specifika målvaktspass. Träningspassen leds av våra akademispelare och utbildade instruktörer.

Aktiviteter för barn och unga i utsatta områden

För oss är det viktigt att kunna bidra till ett hållbart samhälle, därför vill vi bidra till att alla ska kunna spela fotboll och bidra till rörelseglädje för barn och unga.

Läs mer om vårt initiativ Gränslös Fotboll.

Gränslös Cup

Gränslös Cup är en öppen turnering för barn och ungdomar mellan 12-18 år. Bland deltagarna återfinns bland annat ungdomar från de områden där vi genomför vår Nattfotboll. Anmälan till Gränslös Cup är gratis och varje deltagare har möjlighet att anmäla sig som enskild spelare alternativt anmäla ett helt lag.

Sirius Sommarlovsläger för barn och unga i Gränby

Sommarlovslägret är gratis för barn och ungdomar i åldern 7-12 år och man kan välja mellan två veckor. Under lägerveckorna kommer vi att spela fotboll och göra andra sommaraktiviteter tillsammans. Det kommer även att bjudas på lunch under lägerdagarna.

Utbildning av ungdomsspelare

Som ungdomsspelare i Sirius Fotboll erbjuder vi dig mer än bara fotbollsutbildning. Genom vårt breda nätverk har vi möjlighet att utbilda barn och ungdomar i allt från barnkonventionen och dess innebörd till sunda värderingar och ett gott kamratskap i och utanför omklädningsrummet.

Sirius_Fotboll_Spela_Uppsala_knatteboll_3

Spurt på besök på knattebollen våren 2022.

Spurt

Då och då kommer Sirius maskot Spurt på besök på träningar, läger, matcher och andra tillställningar.

För länge sedan i en galax långt långt borta hände något på himlavalvet. Det här var på tiden när IK Sirius hette IK Spurt och när ett handslag fortfarande var ett handslag, närmare bestämt tidigt 1900-tal.

Huvudpartners Akademi & Ungdom

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch