Futsal i Uppsala

Sirius Futsal

Välkommen till Sirius Futsal!

Här finner du information om futsal och vår verksamhet för såväl seniorer som juniorer. På SportAdmin hittar du information om vår verksamhet.

Vill du vara med och engagera dig i Sirius Futsal? Skicka ett mejl till mattias.sjunnesson@gmail.com.

SiriusFotboll_Futsal_Uppsala_2

Vad är futsal?

Futsal är en av Sveriges och världens snabbast växande sporter. I dagsläget finns det ca 150 000 registrerade futsalspelare i Sverige.
Futsal spelas inomhus på parkett/sportgolv. Antal spelare är fyra utespelare + en målvakt, matcherna spelas 5mot5. Futsal spelas med en matchboll nummer fyra, något mindre än en vanlig fotboll men däremot tyngre än en vanlig fotboll. Spelplanen är mellan 18-25m bred och 38-42m lång beroende på ålderskull och matchtiden är 2x20min (gäller seniorer).

Det är ingen slump att några av världens främsta fotbollstjärnor har spelat futsal. Spelare såsom Pele, Zico, C.Ronaldo, Messi och Xavi pratar alla gott om hur sporten futsal utvecklat deras egna fotbollskunskaper såsom spelförståelse och teknik.

Cristiano Ronaldo:

”Under min barndom i Portugal spelade vi Futsal hela tiden. Den lilla spelplanen hjälpte mig att förbättra min kontroll och när jag spelade Futsal kände jag mig alltid fri. Om det inte vore för Futsal skulle jag inte vara den spelare jag är idag”

Vad är Sirius Futsal?

Sirius Futsal är sedan 2020 en egen sektion inom IK Sirius FK med egen styrelse, organisation och verksamhetsplan. Naturligtvis har vi många fördelar med att kunna ta del av Sirius Fotbolls resurser och kompetenser, men målet är att driva en egen fristående verksamhet som ska kunna stå på egna ben när det gäller organisation och ekonomi. Inom fotbollsklubben har vi dock tränat och spelat futsal i över 10 år, med deltagande pojk-, flick- och herrlag.

Sirius Futsal vill vara med och bidra till att Uppland blir Sveriges bästa distrikt för futsal för såväl elit som bredd. Det gör vi genom goda samarbeten med distriktets övriga klubbar och vårt ansvariga förbund Upplands FF och distriktets kommuner. Vill du vara med och utveckla Futsal i Sirius? Tveka inte att ta kontakt med mattias.sjunnesson@gmail.com.

Historien om futsal

Futsal grundades år 1930 av idrottsprofessor Juan Carlos Ceriani från Uruguay. Sporten väcktes till liv då Juan ansåg att det var brist på fotbollsplaner och att städerna var överbefolkade. Namnet för sporten futsal kommer från en sammansättning av det spanska och portugisiska språket. Fotboll på spanska/portugisiska; Futbol/Futebol och hall på spanska; Sala. Tillsammans bildas ordet Futsal.

 

Futsal i världen

Idag bedriver välkända fotbollsföreningar även egna futsal-sektioner. Klubbar som FC Barcelona, Benfica, Boca Juniors driver alla framgångsrika futsal-sektioner. Världsturneringar såsom champions league finns även inom futsal. För att medverka i CL (champions league) krävs det att man först vinner SFL (svenskafutsalligan) och sedan lyckas ta sig vidare från efterkommande kvalomgångar. Även EM samt VM arrangeras för landslagen. Idag spelas futsal över hela världen, där länder som Spanien, Brasilien och Portugal toppar världsrankingen.

SiriusFotboll_Futsal_Uppsala_1

Futsal i Sverige

I Sverige finns det två högsta ligor. RFL är den högsta serien i Sverige när det gäller futsal för damer. RFL består utav 3 geografiska serier med ca 8 lag i varje serie, vinnarna av respektive serie går sedan vidare till ett slutspel där de svenska mästarinnorna koras.

SFL är den högsta serien i Sverige när det kommer till futsal för herrar. Serien består utav 12 lag från hela Sverige där det är dubbelmöte som gäller. Vinnarna av SFL kvalar sedan till champions league. Svenska futsaligan startade år 2014.

Utöver de högsta seniorligorna finns det förstås regionala och lokala serier för såväl seniorer som juniorer. De ser olika ut i olika delar av landet beroende på antalet utövande inom det geografiska området.

Distrikt med väl utvecklad organisation på förbundsnivå, tenderar vara de distrikt som har mest representation i de högre serierna. Många lag kommer från väst- och Mellansverige. Många traditionella fotbollsföreningar som IFK Göteborg, Örebro SK, Hammarby IF, Djurgårdens IF, Halmstad BK, Östers IF, AFC Eskilstuna och GAIS har startat upp futsalsektioner.

Sverige har även ett landslag på både herr och damsidan. Dessa landslag deltar i EM.

Kontakt

Vill du veta mer om futsal? Vill du börja spela futsal? Vill engagera dig som ledare eller tränare, eller på annat sätt vara med i utvecklingen av Sirius Futsal? Hör då av dig till någon av kontaktpersonerna nedan.

Lagsamordnare: Alan Aljaderi alan@menswearclothing.co
Utbildningsansvarig: Reza Rezai cccp8@hotmail.com
Styrelserepresentant: Mattias Sjunnesson mattias.sjunnesson@gmail.com

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch