Skoglunds sena kvittering ordnade poäng

Sirius ägde den första halvleken men fick inte in bollen. Efter att Jönköpings Södra tagit ledningen i den stökigare andra halvleken räddade Kim Skoglund en poäng för Blåsvart genom att nicka in slutresultatet 1-1 i slutminuterna.

Planen var fortfarande inte perfekt, men vädret, inramningen och alla andra förutsättningar fanns där. Inför de 4 928 åskådarna på Studan satte Sirius också full fart framåt i matchinledningen, och det kändes nästan som att vara tillbaka i Superettan igen.

Det tog några minuter att komma igång, men sedan hade Sirius fullständig kontroll på den första halvleken. Blåsvart rullade ut Jönköpings Södra halvleken igenom, hittade stora ytor på kanterna och i djupled och skapade ett helt gäng farliga målchanser. Redan efter sex minuter hittade Jesper Arvidsson en aktiv Ante Björkebaum i djupled, men han fick ingen riktig träff när han gick på avslut utan sköt utanför den närmsta stolpen.

En ny kanonchans fick Björkebaum en stund senare när Jesper Arvidsson återigen hittade fram med en passning, den gången i form av ett inlägg från vänster. I nästan helt öppet läge framför mål gick han på avslut på volley, men fick inte riktigt upp foten tillräckligt utan skickade bollen en bit över ribban med bredsidan.

I den 18:e minuten tog sig Ante Björkebaum till sitt tredje kanonläge i matchen, och den gången skickade han bollen i nät. Kalle Larson fick bollen i djupled av Moses Ogbu, avancerade in i straffområdet och passade fram Björkebaum i sidled till ett avslut i närmast öppet mål. Det enda problemet var att domaren blåste av Larson för offside, något som senare visade sig vara felaktigt.

Sirius slog inte av på takten för det. Kingsley Sarfo krånglade sig igenom ute på högerkanten gång på gång, och efter 22 minuter fick han iväg ett avslut ur tight vinkel som J-Södra-målvakten Cajtoft styrde ut till hörna. Den hörnan ledde i sin tur till ett nytt kanonläge när Moses Ogbu lyfte in andrabollen och Jesper Arvidsson nickade från nära håll, men Cajtoft stod för matchens allra vassaste parad och lyckades på något sätt hålla bollen ute. Kalabaliken som följde i straffområdet, med de flesta av spelarna på planen inblandade i att sparka bollen fram och tillbaka framför mål, slutade till slut i att bortalaget kunde rensa undan med blotta förskräckelsen.

Ante Björkebaum fick ännu ett läge på ännu ett Arvidsson-inlägg strax innan paus, men hamnade framför bollen och kunde inte annat än att luta sig tillbaka och nicka den rakt upp i luften. Sirius gick till halvtidsvila med ett stort övertag i matchen, som man dock ännu inte lyckats utnyttja fullt ut. Jönköping hade mycket svårt att komma loss från egen planhalva halvleken igenom, och hotade inte heller särskilt i sitt kontringsspel. Joshua Wicks fick plocka ned ett par avslut från distans under de första 45 minuterna, men mer än så var det inte tal om.

– Vi bemästrar underlaget hyfsat och lyckas egentligen skapa tillräckligt med målchanser för att leda med ett eller två mål i paus, men bollen studsar inte riktigt med oss. Sedan blir planen sämre och sämre mot slutet av halvleken, så det blir svårare att spela, men det är en bra genomförd halvlek efter förutsättningarna, säger Thomas Lagerlöf.

Den andra halvleken flöt inte alls fram på samma sätt. Sirius lyckade inte etablera något riktigt tryck mot mål efter paus och passningsspelet lämnade en del i övrigt att önska. Det blev snart frustrerat på planen och en lite hackig match på den nu ganska uppbökade gräsmattan.

– Inledningen på andra halvlek blir inget bra, vi får inget flyt i saker och ting. Jag tror det är en kombination av att det blir något olyckligt domslut, vi förlorar någon 50-50-boll, de får någon hörna extra. Sedan kommer deras mål dessutom, precis när man känner att det börjat lugna ner sig, säger Thomas Lagerlöf.

Det var med 61 minuter spelade som ett J-Södra-inkast lång ned på Sirius vänsterkant ledde till ett inlägg nedifrån hörnflaggan. Vid den första stolpen dök Tommy Thelin upp, och han kunde med en välplacerad nick trycka in bollen i nät via Joshua Wicks utsträcka hand.

Efter att ha tagit ledningen sjönk bortalaget återigen ned i den djupa försvarsställning där man mer ofrivilligt hade hamnat i den första halvleken. För Sirius del var det dock fortsatt hackigt; minuterna direkt efter målet var oroliga med fler bolltapp och kontringslägen för J-Södra som gästerna dock inte lyckades ta vara på. Istället kunde Sirius fortsätta att nöta på, men luckorna i det gröna försvarsblocket var inte många.

Sirius ägde återigen spelet, men till skillnad från i den försvara halvleken hittade man få ytor och ännu färre chanser runt offensivt straffområde. Kalle Larson hade haft ett lurigt långskott innan 0-1 kom, och en stund därefter hittade Kingsley Sarfo ett lurigt inlägg/avslut som tvingade Cajtoft att styra ut bollen till hörna, men annars fanns lägena inte där. Inte förrän under matchens absoluta slutminuter.

–  Första 20 av andra halvlek är verkligen inte bra, vi tappar energi och även efter målet är det riktigt dåligt ett tag. Sedan kommer inhopparna in med bra energi och bidrar, och sedan skapar vi i alla fall tryck på dem, även om vi är alldeles för lite i boxen, säger Thomas Lagerlöf.

Johan Andersson, Johan Eiswohld, och Kim Skoglund kom in för att bidra i kvitteringsjakten, och de två sistnämnda skulle komma att bli direkt inblandade i 1-1-målet. Även om de heta lägena inte dök upp tryckte Sirius ned Jönköping allt längre mot slutet av matchen, och skapade flera hörnor och halvlägen runt straffområdet. Till slut satt en sekvens där precis som den skulle.

Det var Johan Eiswohld som tog fram bollen och slog ett inlägg bakifrån mot ytan bakom den vänstra stolpen. Där löpte Jesper Arvidsson in och slog direkt på volley in bollen framför mål. Han passerade både målvakt och försvarare och serverade en framrusande Kim Skoglund ett vidöppet läge, där han kastade sig fram och slängnickade in bollen den sista decimetern som krävdes för att ta den över mållinjen.

– Planen var så dålig vid det laget att det var svårt att spela där ute, vi borde ha försökt få in ännu mer folk och bollar i boxen. Nu blev det mycket spel runt och att vi inte riktigt kom till. Men till slut fick vi in bollen bakom och gjorde ett fantastiskt fint mål, det är jättebra prestationer av alla inblandade i det målet. Det kändes väldigt rättvist, säger Thomas Lagerlöf.

En poäng blev det till slut, och även om det utifrån den första halvleken kanske borde ha varit mer var det en stor lättnad på Studan över att kvitteringen trots allt kom efter en knackigare andra halvlek.

– Jag är nöjd med prestationen. Man ska ändå ha väldig respekt för J-Södra, det är ett av de svårare lagen att möta. De är bra på att anpassa sig, och speciellt efter att de tagit ledningen är det inte många lag som klarar av att vända, de är extremt skickliga på att spela på resultat. Så som matchen blev är vi väldigt nöjda med att vi lyckades trycka in kvitteringen, säger Thomas Lagerlöf.