Sent mål säkrade segern mot Halmstad

Sirius hade en tung första halvlek hemma mot Halmstad, men vände på steken i den andra och vann med 2-1 (0-1) efter Philip Haglunds avgörande mål på tilläggstid.

Det var inget snack om vilket som var det bästa laget under den första halvleken. Halmstad. Bortalaget hade under stora delar av de första 45 minuterna kontrollen över matchen mot ett Sirius som sällan lyckades slå mer än ett par passningar i rad innan man blev av med bollen.

Hemmalaget slarvade en hel del, men det var också ett betydligt mer frenetiskt och ihärdigt Halmstad som ständigt störde Sirius spel. Offensivt var det kanske framför allt Sead Haksabanovic som satte griller i huvudet på Siriusförsvaret, och i princip på egen hand skapade farligheter på löpande band. Bland annat fick han på en riktig rökare från distans som efter att ha träffat stolpen tog vägen via Joshua Wicks nävar och ut med minsta möjliga marginal.

Det dröjde 26 minuter, men till slut fick Halmstad också utdelning för sitt spelövertag. Fredrik Olsson smög sig fram till den bortre stolpen medan bollen rörde sig strax utanför straffområdet, hann ta emot inlägget som passerade igenom ett yrvaket Siriusförsvar och efter att ha lagt bollen till rätta enkelt sätta 1-0 till Halmstad från nära håll.

Sirius hade perioder under den första halvleken där man fick fatt i bollen och kunde rulla runt på offensiv planhalva, särskilt efter Halmstads ledningsmål då gästerna sjönk längre ned i planen, men då lyckades man inte skapa några egentliga lägen. Oftast avslutade en slarvig passning anfallet i förtid, och den snabba återerövringen som normalt skulle ha satt in i det laget fanns inte riktigt där.

Ingen i det blåsvarta lägret var nöjd med insatsen i halvtid, men det var knappast några stora taktiska överläggningar som behövdes.

– Alla visste vad det var som gällde, det var bara väldigt basala saker som att vinna närkamper, springa och slå bollen till varandra. Vi sa att alla får tio minuter på sig att visa att de tycker det är kul att spela fotboll, är det någon som vill kliva av nu får de göra det. Men alla ville spela, säger Kim Bergstrand.

Efter att ha samlat sig i halvtid fick Blåsvart snabbt en helt annan fart på det hela i den andra halvleken. Redan i den 50:e minuten hittade Alexander Nilsson fram med en perfekt passning genom Halmstadförsvaret som Moses Ogbu efter en vältajmad löpning in i straffområdet kunde stöta in på volley med bredsidan.

Den snabba kvitteringen till 1-1 gav Sirius tidigt arbetsro i den andra halvleken, och matchbilden plev plötsligt en helt annan. Sirius såg betydligt tryggare ut med bollen och kunde flytta upp spelet på offensiv planhalva, medan Halmstad hamnade i försvarsställning och ägnade resten av halvleken åt att försvara sig från ett blåsvart segermål, med vissa kontringsförsök här och där.

Motattackerna var som vassast under halvlekens första halva, då Halmstad kom till ett par halvchanser, men Sirius grepp om matchen blev allt hårdare. Inte heller hemmalaget skapade dock någon kavalkad av målchanser, man tog sig hela tiden närmare och närmare mål och skapade en del fasta situationer i farliga lägen, men ofta resulterade anfallen i täckta skott och nästanlägen.

Sirius fortsatte att ha kontrollen över matchen, men ju längre klockan tickade desto mer verkade 1-1-resultatet vara det som skulle få stå kvar på tavlan. Först i den 93:e minuten kom det ett riktigt bra läge till, och då gjorde Philip Haglund inget misstag. På Kalle Larsons inlägg kunde han med imponerande kraft och precision nicka ned bollen intill den vänstra stolproten, helt otagbart för den duktige HBK-målvakten Isak Pettersson, och sedan fira med en säl på gräset framför huvudläktaren, där han snart fick sällskap av övriga laget.

Det var ett vackert firande och ett otorligt förlösande segermål, som ger Sirius en god känsla att ta med sig in i det månadslånga sommaruppehåll som väntar.

– Verkligen, det var jätteviktigt att få med sig ett resultat här, vi har inte vunnit på ett tag heller. Nu har vi skaffat oss ett momentum gentemot lagen där nere också, så det är väldigt positivt, säger Kim Bergstrand, som är tydig med att tränarna inte var nöjda i halvtid.

– Det var den sämsta halveken sedan vi mötte Syrianska Kerburan i division 1 2012 (förlust 3-2). Sedan biter vi ihop och gör en ganska bra andra halvlek. Till slut förtjänar vi faktiskt att vinna. Det är jävligt stort av truppen att bita ihop, verkligen ta ur sig det sista och komma tillbaka. Truppen går på knäna, det är många som spelar halvskadade och de tar verkligen ansvar spelarna, säger han.