Värnamo krossades på bortaplan – igen

Sirius herrar upprepade höstens bedrift (seger 0-6 på Finnvedsvallen) när man besegrade IFK Värnamo med hela 1-5 (0-1) borta på Finnvedsvallen i en match där utgången egentligen aldrig var uppe för diskussion.

Inledningen av matchen mellan Sirius och Värnamo denna lördagseftermiddag tog efter den omgivning den spelades i. Lugna, lite tråkiga Finnvedsvallen med den inte så perfekta gräsmattan inspirerade en match där allt gick lite långsammare och passningarna studsade lite mer än vanligt. Det var en sävlig inledande kvart, med ett Värnamo som mest såg oinspirerade ut och ett Sirius som drogs ned i hemmalagets tempo, samtidigt som båda lagen hämmades av diverse bolltapp här och där. Det var dock tydligt att det var Sirius som skulle få föra den här matchen, och snart kom man också igång och kunde göra det.
– Det var en lite svag inledning från båda lagen egentligen, temposvagt och med mycket bolltapp. Det flög lite hit och dit och var ingen ordning första 10-15 sådär, om det var för att vi fortfarande var kvar i bussen eller om det var det sträva underlaget som tog ett tag att vänja sig vid. Vartefter vi behärskade underlaget oc h kom igång med spelet tycker jag vi är väldigt bra, säger Thomas Lagerlöf.

Spelet hade redan börjat komma igång när Sirius i den 17:e minuten fick sitt definitiva startskott på den här matchen. Kingsley Sarfo hade bollen en bit till vänster om straffområdet och lade in en lätt lyftning i straffområdet. Den nådde inte Ante Björkebaum på den bortre stolpen, utan nickades undan av en försvarare framför mål, men hamnade då istället hos Ante Eriksson som drog till direkt på volley en bit till vänster om straffpunkten. Foten träffade bollen som den skulle och skickade in den intill den närmsta stolpen, ett 0-1-mål som det snart skulle kännas som att det skulle följas av fler.

Det var långa stunder rena handbollsanfall i den första halvleken, där Sirius rullade på offensiv planhalva runt ett Värnamo som varken satte någon vidare press eller gjorde allt för mycket för att gå till motattack. Man skapade några kontringslägen när Sirius tappade boll och var inte helt och hållet oävna, bland annat nådde ett inspel längs backen en Värnamospelare på bortre stolpen vars avslut kunde ha varit bättre än att lägga bollen två meter utanför nämnda stolpe, men Sirius hade kontrollen och betydligt fler av de klara målchanserna. Det var hela tiden lite trubbigt i kanterna, tempot kom aldrig riktigt upp i några toppnivåer och bollen studsade en hel del, men även i de korta stunder då det började likna gåfotboll så var Sirius bättre på det man höll på med än Värnamo.

Hemmalagets håglöshet och Sirius överlägsenhet visade sig som mest i inledningen av andra halvlek, då det till slut blev ordentligt med blåsvart utdelning på skapade målchanser. Inom loppet av sju minuter hann Oscar Pehrsson nicka in Kim Skoglunds frispark till 0-2, Ante Björkebaum trycka in Moses Ogbus inlägg till 0-3 och Ante Eriksson bli frispelad av Christer Gustafsson för att enkelt kunna rulla in 0-4. Mellan de två sista målen skiljde bara sekunder, efter att Sirius vunnit bollen direkt på avspark och gått fram för att sätta fyran.
– Vi spelade jättebra fram till minut 60 ungefär, och borde ha gjort fler mål redan i första halvlek. Då hade vi långa anfall på rätt planhalva, skapade målchanser och sköt en hel del för en gångs skull. Tempot var inte det högsta men vi hade full kontroll och vi spelade fotboll på rätt planhalva, säger Thomas Lagerlöf, som förstås är nöjd med islossningen i andra halvlek.
– Om vi två matcher på raken har inlett andra halvlek lite sämre så trampar vi nu på gasen direkt efter paus och så är matchen över, så det är vi väldigt nöjda med. Det är väl det bästa egentligen, starten på andra halvlek och att vi punkterar  det hela. Sedan finns kanske mer att önska sista halvtimmen av vårat omställningsspel. Spelnivån sjunker lite vartefter, den dör inte bara plötsligt men sjunker hela tiden, och då får vi många bra omställningslägen som vi borde ha utnyttjat.

Efter att den snabbt gått från 0-1 till 0-4 dog förstås all den lilla nerv som funnits i matchen. Värnamo lade sig inte ned och dog trots den kallduschen, utan flyttade istället fram spelet mer under den avslutande halvtimmen än man gjort tidigare i matchen, men man hade inte allt för mycket för det. Kvaliteten och tempot var fortfarande inget vidare, och Sirius var vassare i det mesta. I den 85:e minuten fick Värnamo  visserligen in en reducering efter en dråplig situation där Calle Nyström låg utanför planen efter en smäll och Sirius gav över bollen till Värnamo fastän man slagit ut den över sidlinjen själva. Värnamo gick till anfall och kom till avslut strax utanför straffområdet, ett skott som via ett Siriusben överlistade Andreas Andersson i målet. Till slut såg Sirius ändå till att vinna med den där fyramålsmarginalen, då Jonatan Berg i matchens 92:a minut kunde avsluta målskyttet med sitt 1-5-mål.

Efter 0-6-segern i säsongsavslutningen på Finnvedsvallen i fjol blev det alltså en ny Värnamokross för Sirius, en seger som är säsongens första på bortaplan och innebär en ordentlig tilltätning av toppstriden i Superettan, eftersom trean Varberg samtidigt besegrade tvåan Östersund med 1-0. Nästa match för Sirius del är just mot Varberg hemma på Studan om drygt två veckor, en spännande toppmatch där Sirius vid seger går upp på allsvensk kvalplats med nästan halva säsongen spelad. Vi ses på Studan då!