Uttåg ur cupen efter förlust i Östersund

  • App
01082021_1627859480.jpeg

Sirius jagade avancemang från Svenska Cupens gruppspel, men i ett snöigt Östersund blev ÖFK för svåra och vann med 3-0 (1-0) på Jämtkraft Arena.

>> Matchfakta
>> TV | Björnström efter ÖFK: ”Nu känns allt skit”

Sirius tog sig an uppgiften i Östersund på ett piggt sätt under matchens inledning, och kom till de första heta målchanserna i matchen. Först fick Niklas Busch Thor skottläge i straffområdet men träffade ÖFK-målvakten Aly Keita i famnen när han avlossade ett avslut med fel fot, och en stund senare fixade John Junior en frispark nere vid kortlinjen precis utanför straffområdet.

Elias Anderssons inlägg från frisparken kunde först sånär tryckas in från nära håll men flög istället upp i luften, och två Siriusavslut i straffområdet blockerades sedan i sista stund av välplacerade hemmaförsvarare innan Östersund till slut fick undan bollen.

– Vi tyckte att vi startade matchen helt okej, kanske lite passivt i försvarsspelet. Vi ville vara låga så lite som möjligt, där tyckte vi inte att vi hittade riktigt rätt, men samtidigt var det ganska stängt och vi lyckades hålla Östersund från att skapa särskilt många målchanser. Vi hade rätt bra koll, säger Mirza Jelecak.

På en snötäckt plan i Östersund rullade bollen snabbt och det blev många tuffa dueller i den första halvleken, när spelare mer eller mindre såg ut att halka in i varandra. Blåsvart kom runt på kanterna då och då, men hotade inte Östersund allt för ofta framför mål.

Samma sak gällde åt andra hållet, men när hemmalaget väl fick ett läge låg bollen snart i nätet bakom Lukas Jonsson. Han kunde inte mycket göra när Ravel Morrison, olyckligt framnickad av Siriusförsvaret, drog till på uppstuds mitt framför mål och satte bollen intill den vänstra stolpen efter 29 minuter.

– Offensivt kom vi till många genombrottslägen och skapade ett par bra målchanser. Chansmässigt var det ganska jämnt. När vi kom in i halvtid kände vi ändå att vi ville vara mer aggressiva i vårt försvarsspel och mer hotande i vårt anfallsspel, så det pratade vi om, säger Mirza Jelecak.

Hotade gjorde Sirius också direkt efter paus. Man kom ut, tog tag i bollen och spelade sig snabbt till ett par heta lägen framför mål. Inte heller den här gången fick man dock till avsluten riktigt, och återigen högg istället hemmalaget till så fort man fick chansen.

Den här gången var det inte en Siriusbjudning utan ett snabbt och effektivt passningsspel som gav Östersund läget, när Dino Islamovic fick nickapå ett inspel ett par meter från mål gjorde han inget misstag utan utökade hemmalagets ledning till 2-0 i matchens 51:a minut.

– Vi kom ut i andra och skapade två riktigt bra lägen, sedan gör de 2-0. Matchen dör inte där, men vi tappar mycket energi i och med det målet. Sedan kommer vi in i perioder som är okej, men fortfarande är vi väldigt besvikna med helheten i vår prestation, anfalls- och försvarsmässigt, säger Mirza Jelecak.

Med en tvåmålsledning i handen drog sig Östersund tillbaka och bjöd inte Sirius på några ytor i onödan. Blåsvart fick gott om tid att försöka lirka sig igenom, men lyckades aldrig få igång passningsspelet nog för att kunna såga sig igenom jämtlänningarna.

– Vi har för mycket bolltapp, framför allt när vi vinner bollen ger vi tillbaka den till motståndarna och det blir jobbigt, både fysiskt men framför allt mentalt mot en så bra motståndare som Östersund. Helhetsintrycket är att vi gör en inte katastrofal men svag prestation, säger Mirza Jelecak.

I slutminuterna lyckades Östersund utöka sin ledning ytterligare när Dino Islamovic sprang igenom Siriusförsvaret och tryckte in sitt andra mål till 3-0, och Blåsvarts deltagande i Svensk Cupen tog därmed slut där för den här gången.

Fyra veckor återstår till den allsvenska premiären, och nu gäller det för Blåsvart att slipa på detaljerna fram till dess.

– Det är som vi varit inne på hela tiden, vi behöver förbättra alla delar av vårt spel. Helt klart är att vi behöver hitta en bättre trygghet i vårt försvarsspel, säger Mirza Jelecak.

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch