Utklassning i hemmapremiären – 3-0-seger mot Utsikten

01082021_1627804962.jpeg

Utsiktens BK gick in i dagens match med vad som lär ha varit en stor entusiasm, en nykomling som vunnit sin premiär med 4-1 och ska spela en tuff bortamatch har inte mycket att förlora. Det skulle dock visa sig att uppgiften just denna kväll skulle bli allt för tuff för ”Kiken”.

Att göteborgarna skulle gå in i matchen med en försiktigare inställning var ingen överraskning för Sirius, som var väl föreberedda på att få föra matchen, vilket förstås inte heller är någon ovanlighet för Blåsvart. Men om man i fjol hade vissa problem att få det att stämma mot lag med täta försvar, särskilt hemma på Studan, så satt det nästintill direkt från start i år.

Även om Studans gräsmatta var ganska grön för årstiden var den förstås ännu inte helt och hållet jämn, och var det något som störde Sirius i matchinledningen så var det snarast detta. Man spelade bekvämt runt på offensiv planhalva mot ett Utsikten som var antitesen till det otroligt aggressiva Syrianska Sirius mötte för en vecka sedan. Här och där kom det dock någon svårhanterlig studs med efterföljande missad mottagning, och det fördröjde den där riktiga tampoväxlingen något. Även när man tappade boll var man dock så pass täta att Utsikten egentligen aldrig kom loss i några vidare farliga kontringar, och istället var det bara att försöka igen. Kontrollen över matchen var total.
– Det var precis som vi hade förväntat oss, att de skulle ligga lågt. Vi gick ned på treback direkt och droppade ut med Skoglund för att få honom spelförande, vilket jag tycker att han gjorde fantastiskt bra, och Kingsley och Ante Eriksson fick operera i ytorna bakom deras mittfält, beskriver Thomas Lagerlöf matchbilden.

Det kom fler och fler  läckra kombinationer runt offensivt straffområde, chanser började skapas och det där årets första Superettanmål kom bara närmare och närmare. Redan tidigt i matchen hade Moses Ogbu kommit helt fri i straffområdet, men målvakten stått för en bra räddning, och han fortsatte att vara stark inne i straffområdet och ta emot en hel del instick som skapade farliga lägen, ofta efter att kantspelande Kingsley Sarfo eller Andreas Eriksson glänst till i det smånätta spelet runt straffområdet. När det till slut blev mål var det dock efter en inte alls särskilt smånätt aktion. Även ytterbackarna hade visat framfötterna i matchinledningen, och när Erik Figueroa kom in i banan och plockade upp en förlupen boll utanför straffområdet var han kall nog att istället för att klippa till med sin bästa fot direkt lägga över bollen på högerfoten och ge sig själv tid att mycket elegant curla in bollen intill den bortre stolpen från 20 meter, bakom en målvakt som mest hade att stå och titta på.

”Figge” blev alltså årets första blåsvarta målskytt i Superettan, med vad som också var hans första mål i Siriuströjan, ett mål som gav upphov till vilt firande framför Västra Sidan.  Sirius slog sedan inte alls av på takten, och var nära att utöka gång på gång. Figueroa fick på ytterligare en drömträff, denna gång med vänstern, men träffade stenhårt i ribbans undersida innan Kim Skoglund blev knockad för en stund efter att ha vunnit den tuffa duellen med en försvarare men nickat returen strax utanför. Även Kalle Larson missade i stort sett öppet mål efter fantastiskt kombinationsspel i straffområdet, och flera gånger tog det stopp precis framför mål. Nicklas Maripuu fick bollen serverad snett inåt bakåt vid straffpunkten och sköt över när han kanske borde ha gjort mål, men skapade å andra sidan även ett par lägen genom mycket eleganta instick runt offensivt straffområde. Men till slut var det återigen från utanför straffområdet som Sirius skulle göra mål. På tilläggstid i den första halvleken kom Niklas Busch Thor fram och drog till med ett lågt skott från 20-talet meter som letade sig in under Utsiktenmålvakten Axel Wibråns utsträckta händer.

2-0-ledningen i paus var både välförtjänt och i underkant, men det var inte som att man behövde känna någon stress över missade målchanser. Istället kunde man gå ut till en andra halvlek där motståndarna försökte lägga i en ytterligare växel men inte hittade någon sådan, och Sirius istället bara fortsatte att mata på. Utsikten gick i ett försök att skapa någon slags förändring av matchbilden lite högre upp i planen, vilket gav Sirius större ytor där bakom att spela på. Eleganta vrickningar runt straffområdet byttes alltså till stora delar mot snabbare, rakare spel, och det funkade lika bra det. Kalle Larson prickade stolpen, Nicklas Maripuu sköt över i öppet läge och Christer Gustafsson gjorde detsamma när han kom fri från halva plan, efter en fantastisk klackskarv från Maripuu. Annars var det en hel del offsideavblåsningar, vissa hårfinare än andra, som stoppade ytterligare frilägen, och något snack om vilket som var det bättre laget var det aldrig tal om. Siríus hade i stort sett samma kontroll över den andra halvleken som den första, och när en annars mycket stabil Andreas Andersson i Siriusmålet nästan tappade inlägget han gått ut för att plocka var det i princip det närmaste en reducering Utsikten kom, även om Oscar Pehrsson och Carl Nyström förstås hade fått jobba en del och avvärja en handfull kontringslägen på ett mycket bra sätt.

Det kom ett mål i den andra halvleken, och detta efter ytterbackssamarbete. Ett långt inlägg från Figueroa hittade sånär Larson på den bortre stolpen, men där stod en försvarare i vägen och plockade ned bollen precis framför näsan på Sirius högerback. Lite nonchalans från försvararens sida räckte dock för att Kalle Larson sedan skulle kunna vrida sig runt denne och halvliggandes trycka in 3-0-målet från nära håll. Det blev också slutresultatet i en match där Sirius gav nykomlingarna från Göteborg en fotbollslektion, vilket även syntes på avslutssatistiken, som lydde 12-1 i Sirius favör.

Efter två matcher har Sirius ännu inte släppt in något mål, och Andreas Andersson är förståeligt nog nöjd med hur säsongen artar sig så här långt.
– Det är alltid skitskönt att hålla nollan. Båda de här matcherna har det känts stabilt i egen box. Även om vi inte fick till spelet mot Syrianska så, som vi fick till betydligt bättre idag, så har vi varit riktigt kliniska i egen box. Inför matchen idag kände vi att det var lite revanschlusta efter förra årets hemmafacit, och jag tycker att vi går ut från första anfallet och sätter prägel på matchen. Det är alltid skitkul att stå och inte göra någonting där bak.

Fyra poäng efter två matcher är även det ett trevligt facit, och Sirius går nu in i fortsättningen av Superettan med stor tillförsikt.
– Vi gjorde det vi skulle på ett bra sätt, vi tog lärdom av förra matchen och återerövrade bra, försvarade mycket bättre högt upp i banan. Vi tog chansen att gå i djupled när vi kunde det också,  och skapade många riktigt bra målchanser, säger Thomas Lagerlöf, och konstaterar att ska man hitta något att hacka på så var det effektiviteten.
– Helt klart borde vi ha gjort något mål till, särskilt i och med det att det var sådana rena frilägen då vi antingen är ensamma med målvakten eller har i stort sett öppet mål, säger han och räknar på rak arm upp fyra-fem sådana lägen

Otvivelaktligen stod Sirius dock för en mycket imponerande insats, och tre gjorda mål och noll insläppta räcker för det mesta mer än väl i fotboll.
– Vi ville att spelarna skulle slå sig lösa. Det var vad vi sa till dem innan, att nu har vi styrt upp hur vi ska formera oss och hur vi ska anfalla och i vilka ytor vi ska hota, men sen gäller det att slå sig lös där ute och visa att man är bra på att spela fotboll, och det tycker jag verkligen att de gjorde, avslutar Thomas Lagerlöf.

 

Foto: Björn Pettersson

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch