Två drömmål men en poäng i toppmötet

01082021_1627805464.jpeg

Sirius herrar dominerade matchen och ledde två gånger om i toppmötet mot Varberg på Studan efter två fantastiska uppvisningar till mål, avslutade av Christer Gustafsson och Johan Andersson, men Varberg kvitterade också två gånger om, till 2-2 först i matchens 95:e minut, och matchen slutade 2-2 (1-0).

Förutsättningarna för fotbollsfest på Studan var goda. Årets hittills högsta publiksiffra (2092), fint väder och en sedvanligt perfekt gräsmatta ramade in ett toppmöte i Superettan som handlade om vilket lag som skulle ta ett grepp om tredjeplatsen i tabellen efter den fjortonde omgången. Men för det krävdes seger för något av lagen, vilket visade sig inte skulle komma att hända. Trots att det länge såg ut att kunna bli en enda stor blåsvart segerfest.

Sirius inledde starkt mot topkonkurrenten, tog tag i spelet tidigt och fick också tidig utdelning. Kingsley Sarfo drev fram bollen på kanten och passade in till Ante Eriksson, som skarvade bollen vidare tioll Ante Björkebaum som precis passerade straffområdeslinjen. Hans första touch tog honom inte förbi den tätt inttilligande försvararen, så han tog ytterligare en där han förde bollen bakom ryggen på sig själv för att lägga bollen till sin vänsterfot – eller passa Christer Gustafsson. Det var kanske inte tanken, men där CG kom rusande från sin mittfältsposition kom han perfekt fram till bollen, och oavsett om han fick eller snodde den så kom han i perfekt skottläge i straffområdet och kunde dunka upp 1-0 i nättaket redan efter 8 minuter.

Sirius fortsatte att föra matchen, ett väntat scenario med tanke på de båda lagens olika spelstilar, men sattes då och då på prov när Varberg tröttnade på Sirius bollrullande och bestämde för att gå högt och asggressivt i press. Det var lite stressigt och slarvigt i Sirius emellanåt, och det blev en hel del småfarliga bolltapp under den första halvleken. Varberg kom dock bara till ett enda avslut innan paus, ett lågt sådant mot den första stolpen som Andreas Andersson kom ned bra på och räddade. 3I övrigt var det vid ett par tillfällenm å väg att bli rena frilägen efterslarvigt Siiriusspel, men i båda fallen redde Blåsvart ut situationen och kunde pusta ut.

Sirius skapade desto fler chanser, men efter en fin inledning gick tempot i matchen ner mer och mer ju mer halvtidsvilan närmade sig. Ante Björkebaum sköt tätt utanför i straffområdet och en handfull lägen till uppenbarade sig, utan att Sirius skapade den där riktiga pressen. Varberg minskade istället det spelmässiga avståndet ju längre halvleken led, och gick till paus i klart underläge, men med viss vittring.

Även början av andra halvlek var lite trög för Sirius del, men lagen bytte några farliga anfall mellan sig. Stefan Silva lobbade elegant in 2-0 – trodde vissa – tills det visade sig att han vinkats av för offside. Sedan hade Varberg ett par farliga avslut runt Sirius straffområde under en femminutersperiod, och den första tillstymmelsen till Varbergstryck mot Sirius mål resulterade till slut i en kvittering. Andreas Andersson tog några snabba kliv ut och räddade det första avslutet mitt i straffområdet, men på returen kuinde han ingenting göra när David Johannesson i den 60:e minuten rakade in 1-1.

Efter kvitteringen var det helt och hållet Sirius match igen – även om man tidigare under matchen då och då hade farligt små marginaler i passningsspelet långt ned på egen planhalva. Nu sjönk Varberg ned än djupare än tidigare, och Sirius började att sätta passningarna i offensiv tredjedel. Bara ett par minuter efter 1-1 kom Kingsley Sarfo loss i djupled på en kontring och blev helt sopren. Han valde dock inte det lättaste avslutsalternativet när han strax utanför straffområdet drog på med en vänster yttersida som visserligen flög förbi väldigt nära målvaktens vänstra kryss, men som kanske hade kunnat sitta med hjälp av ett betydligt enklare utförande.

Även Ante Eriksson hade ett fint skottläge i straffområdet, men fick sitt avslut täckt till hörna, innan han några minuter senare visade prov på ren och skär briljans. Vad som krävdes för ett 2-1-mål var att möta Kalle Larsons inlägg mot den yttre delen av straffområdet med klacken, en fullständigt genial passning fram till Johan Andersson som tagit en diagonal löpning in i straffområdet och bara hade att rulla in den perfekt upplagda bollen intill målvaktens högra stolpe, ett mycket behärskat avslut. Efter 79 minuter stod det 2-1, och Sirius verkade ha full koll på matchen och tre tunga poäng i Superettans toppstrid.

Under återstoden av matchen var det lyfta långt som gällde för Varberg, men man kom länge inte riktigt någon vart. Sirius försvarade sig väl och kom lätt loss i kontringar, och när Ante Eriksson i den 88:e minuten fick bollen med en löpande Johan Andersson framför sig var det bara att sätta fram bollen i rätt läge. Den inbytte 2-1-målskytten löpte sig fri på den vältajmade genomskäraren och rundade elegant den utrusande målvakten. Avslutet mot det öppna målet såg även det bra ut för ett tag – innan bollen plötsligt studsade tillbaka ut samma väg som den kommit. Bollen hade träffat stolpen.

Spriken satt i kistan men hammaren slant. Varberg hade fram till dess inte varit nära någon kvittering, men när domaren visade upp fem minuters tilläggstid – en ganska logisk siffra efter flera skadeavbrott – fick de en sista livlina. De grönsvartrandiga skapade också en frispark precis utanför Sirius straffområde som fick 2000 hjärtan på Studan att rusa, men Andreas Andersson skopade tryggt upp det hårda pressade skottet och blev omkramad av lättade lagkamrater, bara två minuter återstod nu att spela av.

Sirius hade flera kontringslägen under de fem tillagda minuterna, men var antingen lite för heta eller bnestämde sig för att ta det lugnt och inte riskera ett dumt bolltapp. Man var dodck inte tillräckligt kyliga för att spela av alla fem minuter, och när Varberg fick en frispark en bit in på offensiv planhalva med en fryg minut kvar lyfte de upp allt. Inlägget rensades visserligen undan, men på andrabollen spelades bollen in till en ren Varbergsspelare rakt 10 meter framför Sirius straffområde. Inlägget han slog in bakom Sirius backlinje var perfekt avvägt, liksom Nsima Peters löpning. Med en vältajmad nick tryckte han in bollen intill den första stolpen och kunde fira kvitteringen till 2-2 med knappt fyrtio sekunder kvar av matchen. Sirius fick en sista chans att gå till anfall efter avspark, men inlägget blev för långt och besvikna Siruspelare sjönk istället ned i gräset med en känsla av två tappade poäng, två poäng som var så retfullt nära. Men ändå inte.
– Vi gör en helt okej match, men vi dödar den inte och då riskerar man att släppa in mål. Det är en stressad avslutning, vi är inte tillräcklgit coola, men annars är vi klart bättre än dem långa stunder av matchen. Vi åker på några omställningar i början, men det reder ur sig, men sedan blir Moses skadad och vi får inte ordning på saker och ting. Sedan kommer vi tillbaka in i det och skapar målchanser, vi har läge att göra 3-1 några gånger men tar dem inte. Vi är lite för stressade på slutet, säger en besviken Kim Bergstrand.
– Vi är absolut inte nöjda.

En poäng vardera innebar att det istället blev Degerfors som övertog tredjeplatsen i tabellen – på samma poäng som Varberg och med Siirus en poäng bakom inför avslutningen av säsongens första halva – vårsäsongens femtonde och sista match spelar Sirius i Ängelholm på lördag innan man tar ett drygt tre veckor långt sommaruppehåll. Poängtappet idag var snöpligt, men slagläge har man fortfarande.
– Det handlar om att få tag i bollen och sedan inte ge tillbaka den tiill dem så himla fort. Det var väl inte det bästa beslutsfattandet där i slutet alla gånger. Å andra sidan har Johan öppet mål för att rulla in 3-1, och då är det ju klart… Vi måste höja oss i de här lägena, Jönköping avgjorde sent idag medan vi tappar poäng på slutet, det är så det ser ut, avslutar Kim Bergstrand.

>> Matchfakta

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch