Tung slutminutsförlust trots otrolig upphämtning

Det var inte bara vädret som var ombytligt på Uddevalla Arena, även kallad Skarsjövallen, denna onsdagkväll. Även fotbollen kom i många olika skepnader. En kortvarig men kraftig regnskur kom under uppvärmningen, men när matchen väl blåste igång badade arenan i sol. I matchinledningen var mål det enda som regnade över den bohusländska skogsgläntan. Det tog bara två minuter för hemmalaget att inleda målskyttet, när ett inlägg nickades mot mål och tippades i ribban av Andreas Anderssons utsträckta hand. På returen var Robin Iglicar först och tryckte in 1-0 på ett något yrvaket och chockat Sirius. Stillastående och håglösa såg man sedan även på när Gabriel Altemark-Vanneryr tryckte in både 2- och 3-0 för hemmalaget, med blott 6 och 11 minuter på klockan. Först tryckte han in bollen från nära håll efter närmast bisarrt flipperspel efter ett inlägg in i Sirius straffområde, sedan hoppade han högst vid första stolpen på en hörna och nickade in bollen bakom en Andreas Andersson gick ut för att boxa men inte hann dit. Tre baklängesmål på elva minuter hör inte till vanligheterna, och Sirius såg närmast paralyserade ut.
– Det såg ut som att vi var kvar på Löten, vi hade inte ens klivit på bussen. Det var riktigt dåligt försvars- och närkampsspel. Vi visste att de skulle komma ut hårt på oss, men vi såg ändå ut att vara helt oförberedda för det, säger Kim Bergstrand.

Efter varje mål samlades spelarna i en ring för att prata ihop sig, men någon effekt verkade det inte få förrän efter det tredje. En knapp minut efter 3-0 kom nämligen Stefan Silva löpande in i offensivt straffområdet och sparkades ned i samma ögonblick som han skulle ta med sig Moses Ogbus passning. Straffen var odiskutabel, liksom Kim Skoglunds utförande av den då han säkert satte bollen i målvaktens högra hörn när denne gick mot det anra.

3-0-karamellen fick de grönklädda alltså inte suga på särskilt länge, men efter reduceringen verkade de trots all nöjd med den 3-1-ledning de skaffat sig och inte tintressrade av att kasta sig iväg på några för stora risktaganden. Sirius fick bollinnehavet och hade ett förkrossande stort spelövertag resten av halvleken ut. Ljungskile är alltid vassa på fasta situationer, och försökte lyfta upp vid dessa, men annars kontrollerade Sirius genomgående halvleken. Utdelningen för detta kom i form av två vackra mål för att fullborda en magnifik upphämtning och väldigt märklig halvlek. Efter 29 minuter lobbade Kingsley Sarfo mycket elegant upp bollen över sig själv och fram till Erik Figueroa som störtade in i straffområdet och med högerfoten klippte in sin tredje mål för säsongen. Sedan dröjde det ända till matchminut 43, men Sirius hann alltså utjämna innan paus. Denna gång var det omvända roller, Figueroa passade fram Sarfo med ett elegant, väl avvägt inlägg som han snyggt nickade in från nära håll. Sex mål i en halvlek, mål på det mesta med andra ord, och ett efter 3-0-underläge helt förvandlat Sirius.
– Vi droppade ner Kim Skoglund och gick över till treback, och spelade jättebra fotboll resten av halvleken. Det kändes helt rättvist att vi gjorde tre mål, säger Kim Bergstrand.

Efter att ha halkat efter i matchinledningen hade Sirius nu lyckats reparera sina misstag och gick in till en andra halvlek som lika gärna hade kunnat vara en ny match. Nu var allt nollställt och vi började på nytt. Ljungskile flyttade förstås upp när man inte längre hade någon ledning att försvara, och började den andra halvleken ganska piggt. Vad det led tog Sirius över mer av spelet, men halvleken var rakt igenom ganska jämn och inte alls särskilt tät på målchanser. När matchen led mot sitt slut var det dock Sirius som kommit närmast ett avgörande, och man fortsatte att gå för ett sådant. Kanske blev det lite mycket tunnelseende framåt, för i den 91:a minuten tappade man bollen efter ett inkast vid mitplan och Ljungskile kunde vända på spelet. Efter ett man spelat över till vänsterkanten fick Ahmed El Amrani bollen, tog ett par steg inåt i planen och klippte till från 30 meter. Bollen gick högt men dök snyggt in bakom en chanslös Andreas Andersson innan den träffade klockrent i stolpen. Bollen studsade sedan rakt ut i straffområdet och mitt på Gabriel Altemark-Vanneryrs fot, så denne retfullt enkelt kunde placera in returen, segermålet till 4-3. Precis som i fjol faller Sirius borta mot Ljungskile efter ett tilläggstidsmål, idag kanske än snöpligare än då.
– Det var en jämn andra halvlek. Det kändes som att det stannat av lite, men vi kanske går lite hårdare för att vinna det. Sen är vi taktiskt oskickliga i slutet och släpper in ett mål. Vi får ta med oss den moral vi visar när vi krigar oss tillbaka i första halvlek, men släpper man in 4 mål så vinner man sällan några fotbollsmather. Vi försökte göra samma sak i andra halvlek som i första, men lyckades inte riktigt vända spelet och hade inte tålamodet som behövdes, de spelar extremt rakt i andra halvlek och är jäkligt fysiska och vi kommer inte ur så ofta som vi vill, konstaterar en besviken Kim Bergstrand.