Tredje raka segern kom mot AFC

Sirius tog sin tredje raka seger i allsvenskan genom att besegra AFC Eskilstuna med 1-0 (0-0) hemma på Studan. Moses Ogbu satte matchens enda mål i den andra halvleken inför 4137 åskådare på Studan.

Efter en tveksam inledning på matchen borta mot GIF Sundsvall senast var det ett betydligt mer fokuserat Sirius som klev ut på Studenternas och satte tonen direkt från start i dagens match. Blåsvart dominerade bollinnehavet matchen igenom mot hårt jobbande tabelljumbon AFC Eskilstuna.

Bortalaget spelade aggressivt och försökte sätta Sirius under press, men lyckades sällan störa blåsvarts passningsspel på Studenternas numer fantastiska gräsmatta. Matchen blev ändå en ganska svängig historia, för när AFC väl fick tag på bollen satte man ofta av i full fart i djupled. Man lyfte upp all man hade vid fasta situationer och försökte störa rytmen i matchen så mycket man kunde, men framför allt visade man upp den spetskvalitet som finns i offensiva spelare som Mohamed Buya Turay och Omar Eddahri, och då var kontringarna konstant ett hot. Simon Alexanderssons styrka och tyngd gav också honom dels ett par bra nicklägen, men också ett välplacerat avslut från distans som Joshua Wicks fick sträcka ut ordentligt för att rädda.

Avslutsmässigt  var den första halvleken en ganska jämn sådan, de båda lagen skapade ett jämförbart antal målchanser och skottförsök. Wicks stod för ett par fina räddningar, men Sirius målchanser var ändå av en något högre kaliber. Närmast under den första halvleken kom Johan Andersson, som kom igenom i djupled från högerkanten och avlossade ett skott i öppet läge. Bollen blev lågt pressad mot den första stolpen och blev till en klockren stolpträff. Andersson hade också ett par lägen till, kanske framför allt när han i samma höger innerposition istället för skott valde att passa Christer Gustafsson snett-inåt-bakåt. CGs avslut gick dock rätt i famnen på målvakten, precis som Moses Ogbus dito när han serverades ett fritt skottläge en stund tidigare.

Det var i den andra halvleken som det framför allt började att röra på sig. Medan Sirius stärkte sitt grepp om matchen och släppte till allt mindre bakåt fick man igång en ännu bättre fart och precision i passningsspelet, och snart började målchanserna radas upp.

Hela arenan jublade när Philip Haglund fick iväg ett vackert cykelsparksavslut som på grund av en del nätrassel såg ut att ha gott i mål, men i själva verket hade träffat utsidan av stolpen. Ännu lite närmare kom Alexander Nilsson när han skar in från vänster och försökte trycka in bollen i det första krysset, men Alireza Haghigi i AFC-målet stod för en mycket vass reflexräddning när han styrde bollen över ribban.

När Siriuspubliken till slut fick jubla stod klockan på 74 minuter. Efter flera tilltrasslade situationer i straffområdet där bollen nästan kom igenom och spelare snubblade hit och dit götades även den här bollen fram inne i straffområdet, innan den passades ut till Kalle Larson som tagit lite avstånd från den värsta kalabaliken. Han såg Moses Ogbu vid den bortre stolpen, och satte på ett tillslag dit en lobbpassning som Ogbu tog emot och med sig i sidled, förbi den ankommande försvararen. Sedan var det bara att rulla bollen behärskat in i det bortre hörnet och ge Sirius ledningen med 1-0 med sitt sjätte mål för säsongen.

Det kunde ha blivit ytterligare mål, inte minst eftersom Alexander Nilsson var på väg att komma igenom till ett friläge när domaren blåste frispark för Sirius och snabbt tvingades be om ursäkt för att ha missat att lämna fördel. Jesper Arvidssons frispark kom sedan ganska nära också den, men Sirius punkterade inte matchen. Istället fick bortalaget chansen att lyfta långt och fylla på i straffområdet under matchens avslutande minuter, och det blev ytterligare något hyfsst nickläge, men det skapades aldrig något tryck och Sirius seger var i slutändan såväl stabil som rättvis.

– Framför allt sista delen av matchen tycker jag är skitbra. Jag tycker att vi verkligen står på dem, och utifrån förutsättningarna där de bara försöker sänka tempot och skapa fasta situationer så gör vi det skitbra. Vi är jättenöjda med prestationen och vi visar återigen att vi är otroligt svåra att slå, säger Kim Bergstrand.

Tränarteamet var relativt nöjda redan i paus, men gjorde ett par mindre korrigeringar som gjorde att Blåsvarts dominans ökade i den andra halvleken.

– Det var smådetaljer, vi tyckte att de vann lite för mycket andrabollar på insparkar och sådär, men det rättade vi till. Det var inte så lätt, vi hade säkert 70 procent bollinnehav och allt var inte klockrent, men jag tycker ändå att vi gör det riktigt bra, säger Kim Bergstrand, som får vara nöjd med lagets form efter tre raka segrar (fyra inräknat träningsmatchen mot Örebro).

– Det tycker jag, har man vunnit tre matcher så är ju det bra. Nu har vi inte mött topplagen, det gör vi nästa vecka, men varje poäng är jätteviktig och jättemycket värd, säger han.

Topplagen ja. Sirius ligger kvar på en tredjeplats i tabellen och möter nästa helg serieledande Malmö FF i ett hett toppmöte borta på Swedbank Stadion

– Det är alltid kul att komma ner dit, det är en fina arena, mycket folk och Sveriges bästa lag. Så det behövs nog inte så mycket pep-talk i veckan. Vi måste vara Sirius, det är klart att vi får anpassa oss beroende på hur duktiga de är men vi åker inte dit för att spela 0-0 i första hand, utan vi ska göra match av det, säger Kim Bergstrand.