Tredje raka och serieledning över uppehållet

Sirius herrar tog sin tredje raka seger i och med 2-1 borta mot Assyriska efter två mål av Dragan Kapcevic, och leder därmed Superettan över sommaruppehållet.

Det enda Sirius verkligen saknade i den första halvleken på Södertälje Fotbollsarena var mål. Man förde spelet och fick matchen till stora delar dit man ville, Assyriska stack fram i kontringar men skapade inga riktigt heta chanser och Sirius tog sig flera gånger till farliga lägen kring offensivt straffområde.

Tempot var relativt lågt under den första halvleken och målchanserna inte allt för många, men de kom med jämna mellanrum och Sirius kontrollerade händelserna på planen. Dragan Kapcevic och Kingsley Sarfo kombinerade sig flera gånger till lägen i straffområdet men fick inte riktigt till avsluten, och en lång kavalkad av Siriushörnor kunde mycket väl ha resulterat i någonting mer.

Smällde till riktigt ordentligt gjorde det en gång under den första halvleken, då Johan Andersson stack iväg i djupled och på en perfekt boll in bakom Assyriskas backlinje från Nicklas Maripuu fick öppet läge i straffområdet. Han gick på avslut direkt på uppstuds, men träffade med full kraft och ett högt dån ribbkrysset och fick se bollen studsa ut och bort från mål.

Ett i den första halvleken lite passivt Assyriska kom ut lite aggressivare efter paus, och började plötsligt skapa viss oro runt Sirius straffområde. Under den andra halvlekens första tio minuter hade man flera inspel som studsade farligt i Sirius straffområde och avslut som blockerades av Siriusförsvarare i sista stund.

Nästa riktigt stora chans tillhörde ändå Sirius även den. Ett långt vänsterinlägg nådde Jakob Bergman vid den bortre stolpen, där denne med en kanske lite väl försiktig bredsida avslutade på volley, men Assyriskas målvakt Robin Malmkvist stod för en första av vad som skulle visa sig bli ett antal fina räddningar i den andra halvleken.

Istället var det Assyriska som strax därefter tog ledningen i matchen, och det genom ytterligare ett inspel från kanten. Inte ett som avslutades av Assyriskaspelare, utan ett som olyckligt studsade på Patrick Hopkins benskydd, ställde Lukas Jonsson  och letade sig in i mål intill den bortre stolpen.

– De fick lite mer att säga till om ett tag. Vi gör tre billiga misstag i samma sekvens, och då blir det mål. Men det kändes ändå lugnt, grabbarna har verkligen skaffat sig ett sätt att kommunicera och hålla sig coola, säger Kim Bergstrand.

Efter Assyriskas 1-0-mål samlade sig Sirius snabbt. Minuterna därefter hann Dragan Kapcevic både nicka över och få ett avslut från nära håll räddat av Robin Malmkvist, innan han fem minuter efter målet till slut satte kvitteringen. Ian Sirelius inlägg träffade han perfekt med pannan bara ett par meter från mål, där bollen knappast kunde gå någon annan stans än in i nät, och med 67 minuter spelade hade Sirius kvitterat.

Sirius fortsatte att skapa chanser och kom hela tiden närmare ett avgörande. Kapcevic blev återigen frispelad med fick snedträff på en svår, studsande boll och skickade den ett antal meter utanför. Ian Sirelius kom också igenom ensam med målvakten, men Malmkvist kom ut och täckte undan avslutet.

Till slut fick dock Malmkvist kapitulera en andra gång. Assyriskas backlinje försökte ställa Dragan Kapcevic offside, men löpningen och Kingsley Sarfos passning var perfekt tajmade och helt ensam framför mål var Kapcevic hur kylig som helst när han lättade bollen över den utrusande målvakten.

Strax efter 2-1 kom Assyriska visserligen igenom till ett sista vasst avslutsläge, men Lukas Jonsson stod för en högklassig reflexräddning på avslutet mot den första stolpen från halvdålig vinkel, och Sirius kunde ta hem en mycket välförtjänt trepoängare som innebär att Blåsvart toppar superettantabellen när serien nu går till sommaruppehåll.

– Det var vi som gick för segern större delen av matchen, och vi förtjänade den. Återigen är det mycket hårt arbete och moral som gäller. Vi lyckades dessutom såra dem på det sätt som vi ville, med bollar in bakom deras backlinje, framför allt i andra halvlek, och missade väl flera frilägen också, säger Kim Bergstrand som är nöjd med hur laget tog sig samman efter baklängesmålet.

– Det är två jättebra mål vi gör, och bra ledarskap från Thor, Patrick och Dragan med för den delen. Det var en bra match.