Tre sköna poäng trots knackigt spel

Sirius herrar besegrade i omstarten av Superettan Ängelholms FF med 1-0 (1-0) inför 1642 åskådare hemma på Studan och klättrade i och med det, åtminstone tillfälligt, upp på allsvensk kvalplats. Daniel Ahonen gjorde matchens enda mål framnickad av Ante Björkebaum i den 20:e minuten.

För drygt tre veckor sedan avslutade Sirius vårsäsongen med att ta en till slut stabil 2-0-seger nere i Ängelholm, då man efter en jobbig första halvlek dominerade den andra. Idag var det dags för returmöte i omstarten av Superettan efter sommaruppehållet, och mycket var sig likt. Sirius tog en tidig ledning trots en knackig första halvlek.Men till skillnad från i Ängelholm, då Blåsvart mest spelade av den andra halvleken och utökade sin ledning, fick man det oväntat hett om öronen i dagens andra halvlek på Studan.

Sirius inledde fartfyllt och lovande, med god fart framåt och en hel del kombinationsspel. Även de första 20 minuterna var förbvisso lite upp och ner, men man blixtrade till ibland och när man tog ledningen i den 20:e minuten kändes det mest av allt logiskt. Ante Eriksson tog sig via ett väggspel med Christer Gustafsson från straffområdets ena ände till den andra, och lyfte därefter tillbaka bollen i ett högt svävande inlägg mot den bortre stolpen. Där kom Ante Björkebaum farande, och med god tid att hoppa uopp och sikta in sig på det lobbliknande inlägget kunde han nicka bollen snett inåt bakåt bara någon meter, dit Daniel Ahonen stod och kunde peta in 1-0-målet från nära håll, hans första i årets superetta.

Men var det både lite upp och lite ner fram till målet så var det mest bara ner efter detsamma för Sirius del. Inte rent resultatmässigt sett, man höll 1-0-ledningen halvleken ut, ägde en övervägande del av bollinnehavet och skapade de flesta och bästa (om än inte allt för mångtaliga) målchanserna. Fint kombinationsspel ledde bland annat till att Johan Andersson kom igenom från sin vänsterbacksposition och fri i halvdålig vinkel i straffområdet rånades på ett 2-0-mål av en bra räddning från den utrusande målvakten.

Mest präglades dock den första halvleken av tekniska misstag, felpass och Ängelholmskontringar som som tur var inte ledde någonvart. En särskilt dråplig minut innehöll dels ett blåsvart bolltapp på mittplan som ledde till snabb kontring och skott tätt utanför i öppet läge av bortalaget, som ögonblicken senare fick en ny chans då ett missförstånd ledde till att Andreas Anderssons korta, snabba inspark hamnade på en Ängelholmsspelares fötter strax utanför straffområdet. Det avslutet räddades dock, och Sirius höll 1-0-ledningen halvleken ut.
– Det var okej fram till 1-0, sedan  vet jag inte vad som händer. Otroligt mycket tekniska misstag och dåliga beslut, vi åker på kontringar fast vi leder med 1-0. Vi får ingen riktig ordning någon gång i matchen, mer än den där perioden runt målet, då tycker jag vi är ganska bra. Annars ser det rätt dåligt ut, det är rostigt och trött, trots att vi tycker att vi har tränat så bra. Det är svårt att förklara. Men det är fortfarande vi som har de bästa målchanserna i matchen, och Adde behöver inte göra någon supermatch. Det känns onödigt att det ser ut som det gör, men vi tar gärna tre poäng även om det haltar lite.

För tre poäng blev det. Det såg inte mycket vackrare ut i den andra halvleken, istället var det Ängelholm som tog över mycket av spelet och gjorde allt för att skaka fram en kvittering, men Sirius gick i mångt och mycket back to basics och lyckades hålla i matchen ut, och dessutom återigen skapa de bästa målchanserna. Andreas Andersson tvingades visserligen backa snabbt och tippa ut ett lurigt lobbförsök till hörna, och just fasta situationer hade Ängelholm en hel del av, men särskilt nära ett kvitteringsmål kom aldrig gästerna.

Efter en lite hawaiiliknande inledning på halvleken fick Sirius någorlunda kontroll mot slutet, och även om nerverna satt utanpå de 1 642 åskådarna i sommarsolen på Studan ända in i den sjätte och sista tillägssminuten lyckades Blåsvart relativt tryggt spela av mycket av de avslutande minuterna, och precis som Ante Björkebaum varit påväg igenom ett par gånger tidigare i halvleken var en för dagen pigg Stefan Silva även han någorlunda nära att utöka ledningen, bland annat med ett överraskande skottförsök från 30-talet meter som tvingade målvakten till några snabba steg bakåt följt av en tippningsmanöver.

Någon särskilt glamourös fotbollsuppvisning var det inte, men Sirius gjorde sitt jobb och tog tre poäng hemma på Studan trots en lite seg dag på jobbet. Bästa möjliga inledning på höstsäsongen med andra ord, en seger som innebar den tionde raka matchen utan förlust och tog Blåsvart, åtminstone tillfälligt, upp på allsvensk kvalplats.
– Vi höll ändå i hela vägen ut, man måste vinna matcher även när man inte är på topp och nu har vi gjort det och hållt nollan två gånger i rad. Det är bra och det får vi ta med oss, konstaterar kKm Bergstrand.
– Det var tungt idag, det kändes på båda lagen att vi inte spelat på ett tag. Vi fick aldrig igång spelet, och jag tycker de straffar oss jäkligt mycket i första, vilket kanske mer berodde på slarv från oss, men vi har tre poäng och det är det viktigaste. Det var jäkligt skönt. Det var kanske inte det bästa spelet idag, men det är starkt att vinna ändå och att göra mål är alltid kul, säger matchhjälten Daniel Ahonen.