Tillbaka i vinnartagen efter 2-0 på Vångavallen

Sirius herrar besegrade Trelleborgs FF med 2-0 (0-0) borta på Vångavallen efter att Christer Gustafsson och Kim Skoglund satt målen i den andra halvleken.

På Vångavallen hade Trelleborgs FF inte förlorat på ett och ett halvt år. Men så hade de heller inte mött Sirius där ännu. När Blåsvart kom till palmernas stad blev det efter ett par tuffa resultat en ny skön trepoängare som ger andrum i Superettans tätnande toppstrid.

Avgörandet kom inte i den första halvleken, även om Sirius tog kommandot direkt från start och styrde och ställde i matchen under de första 45 minuterna. Direkt på avspark lyckades Ante Björkebaum rycka sig igenom och komma så långt att han i svår vinkel långt ned mot kortlinjen försökte runda målvakten och lägga in bollen, men istället tappade balansen och gick i backen i duell med en försvarare.

Strax därefter spelade sig Trelleborg igenom till sin egentligen enda riktiga farlighet i den första halvleken, men avslutade tätt utanför Lukas Jonssons vänstra stolpe. Sedan var det bara Sirius som gällde, men ett uppoffrande och välorganiserat försvarsspel höll Trelleborg kvar i matchen, även om ett par hörnor skapade småkalabalik i hemmalagets straffområde och Kingsley Sarfo mycket väl kunde ha fått igenom det skott mitt framför mål som istället täcktes undan av en försvarare.

Utan att ha haft den bisarra form av chanskavalkader som man fick mot Åtvidaberg hade Sirius dominerat matchen och skapat de klart bästa och flesta målchanserna i den första halvleken, och man fortsatte på samma sätt under den andra halvlekens första 9 minuter. Mer behövdes inte.

Efter att Ian Sirelius inlett den andra halvleken med en stark löpning ned längs vänsterkanten som avslutades med att han blev nedgjord strax utanför straffområdet närmade sig klockan 47 när Christer Gustafsson tog hand om frisparken. Han slog den mot den bortre stolpen, och bollen letade sig rakt igenom både försvarslinje och framrusande medspelare och studsade in i målets bortre gavel till 1-0 för Sirius.

Innan klockan hunnit slå 54 var det Kingsley Sarfo som spelade fram Kalle Larson i djupled innan denne spelade ett hårt inspel in framför mål som Kim Skoglund kunde rusa fram och trycka in till 2-0 från nära håll.

Tvåmålsledningen gav Sirius arbetsro och en felmarginal, men den behövde man aldrig egentligen utnyttja. Direkt efter 2-0-målet fortsatte Sirius att ösa på framåt och hade chans på ytterligare ett, men snart hamnade man längre ned i planen när Trelleborg blev tvungna att skyffla fram mer och mer folk. Någon direkt forcering fick dock hemmalaget aldrig till, det var en till stora delar ganska avslagen andra halvlek.

Långa perioder spelade Sirius bara runt bollen och kontrollerade av matchen, utan att hemmalaget kunde göra särskilt mycket åt saken. Det var under matchens sista kvart som Trelleborg återigen lyckades flytta upp sina positioner, och Lukas Jonsson tvingades till räddningar på både en halvfarlig nick och ett skott från nära håll som han avstyrde men en fin benparad, men någon fara på taket var det aldrig. Sirius hade mycket väl kunnat kontra in ytterligare mål när matchen öppnade upp sig under slutminuterna. Nollan höll, segern var rättvis och relativt ohotad.

Nu väntar två veckors landslagsuppehåll i Superettan. Måndagen den 17 oktober tar sig Blåsvart an Örgryte på Studan i årets näst sista hemmamatch. Vi ses då!