Tidigt ledningsmål räckte inte i Malmö

Sirius herrar stod för en bra insats men föll trots Kingsley Sarfos tidiga ledningsmål med 2-1 (1-1) borta mot Malmö FF i den första gruppspelsmatchen i Svenska Cupen.

Sirius inledde piggt i årets första tävlingsmatch, och det tog bara fem minuter innan Kingsley Sarfo hade tystat Malmö IP för en stund med sitt ledningsmål. Dragan Kapcevic lade in bollen mellan Malmös mittförsvarare och Sarfo gjorde inget misstag när han dök in i straffområdet och helt fri rullade in bollen mellan benen på en utrusande Johan Wiland i Malmömålet.

Dessförinnan hade Christer Gustafsson inom spannet av någon minut hunnit bli brutalt glidtacklad av både Anders Christiansen och Anton Tinnerholm, som båda belönades med varsitt gult kort, och saker och ting såg väldigt ljusa ut för Sirius del mot ett till synes smått chockat Malmö.

Efter målet tog hemmalaget successivt över bollinnehavet, men hade svårt att egentligen ta sig någonstans mot ett starkt Siriusförsvar. Halvvägs in i halvleken kom ett par chanser, en frispark som Benny Lekström styrde undan i sin tävlingsdebut i siriusmålet och ett skott i burgaveln ur halvdålig vinkel. Men Sirius hotade fortfarande minst lika mycket som Malmö i en ganska tillknäppt, framför allt på kontring men under vissa perioder även genom ett visst bollinnehav och uppbyggt anfallsspel.

Först mot slutet av den första halvleken kunde Malmö få ett riktigt grepp om matchen, men även då skapade Sirius heta chanser som när Niklas Busch Thor strax före paus vann bollen högt uppe i planen och gick på avslut tätt utanför Wilands vänstra stolpe. Knappt tio minuter dessförinnan hade Malmö lyckats kvittera.

Det var när Dragan Kapcevic tog ned en utspark från Benny Lekström på mittplan och blåstes av för hands som det smällde till. En snabbt slagen frispark i djupled, ett par snabba passningar och plötsligt var Jo Inge Berget fri i straffomådet och kunde sätta en för hemmalaget förlösande kvittering till 1-1.

I den andra halvleken fortsatte Malmö att utöka sitt spelövertag mot ett tröttnande Sirius, men chanserna haglade inte åt något håll och hemmalaget blev allt mer frustrerat. Bortslagn djupledsbollar, misslyckade inlägg och halvdana skott ur dålig vinkel var vad allsvenskarna kunde prestera under stora delar av den andra halvleken, samtidigt som Sirius inte heller kom loss i sitt anfallsspel och allt oftare fastnade tidigt i kontringsförsöken.

Till slut var det ytterligare en fast situation som fällde Sirius, efter en pressad hörna mot den första stolpen i den 74:e minuten som ingen fick undan, och både tre och fyra misslyckade skottförsök, hamnade bollen återigen hos Jo Inge Berget som kunde raka in 2-1 i så gott som öppet mål från nära håll.

– Vi är bra i långa delar av matchen, men släpper in två fasta situationer och blir fysiskt uttmattade, vilket sätter sig i skallarna. Vi får inte riktigt anfallsspelet att flyta som vi vill och vi hamnar lite lång bak. De perioder vi är fräscha så tycker jag att vi visar att när vi har bollen så är vi inte sämre än vad de är egentligen. Däremot orkar vi inte, säger Kim Bergstrand.

Tröttheten till trots var det inte långt ifrån att Sirius kunde ta sig tillbaka in i matchen och kvittera. Under slutminuterna fick man mer och mer boll och tryckte ned Malmö under en period. Matchens stora chans dök upp i den 89:e minuten. Snabbt blåsvart kombinationsspel gav inbytte Nicklas Maripuu fri lejd i djupled, men ensam med målvakten lyckades han inte förvalta friläget utan fick se en snabbt utrusande Johan Wiland rädda avslutet och fixa tre poäng till de himmelsblå.

– Det är lite surt att släppa in två mål på fasta situationer. Jag tycker inte att de skapar så mycket, nästan ingenting annars. Jag skulle påstå att vi har den bästa målchansen som inte blir mål, när Maripuu kommer fri i slutet, och hade vi satt den så hade det varit ett rättvist resultat med 2-2. Vi gör en jämn bortamatch inför ett fullsatt Malmö IP, det är starkt. Det är många som kommer få det tufft här, säger Kim Bergstrand som är besviken över reusltatet men ändå nöjd med spelarnas insats.

– Vi har någonting att bygga på här, vi har kommit en bit på vägen och hinner bli ännu fräschare till nästa omgång, så det känns spännande tycker jag.