Artikelserie om Studenternas #2

02082021_1627885810.jpeg

Hur färdig blir arenan egentligen?

Bygget av en arena är en gigantisk logistisk utmaning på flera nivåer under lång tid. För att få en bild över hur det färdigt det kommer vara och se ut utanför arenan och vilka faciliteter som kommer vara i bruk inne på arenan så har vi talat med Josefine Åhrman som är idrott och fritidschef på Uppsala Kommun.

Ombyggnaden av Studenternas har pågått i flera år. I vår är det så äntligen dags för invigning av Sirius nya hemmaborg. I förra veckans artikel berättade platschefen Thomas Gustafsson om hur arbetet inne på Studenternas fortskrider.

” Det har varit en utmanande resa, säger Josefine. Att säkra allsvenskt spel samtidigt som bygget har pågått har varit ansträngande men nu känns det bra.”

Hur färdig kommer arenan vara till Sirius premiär i början av april?
Man bör inte förvänta sig att arenan kommer vara helt klar till Sirius premiär då finns risken att man blir besviken. Så helt klar kommer den inte vara. Det är främst utanför arenan, norra torget ut mot Stadsparken som inte kommer vara klart.

En annan fråga som kommit in till Sirius är hur utbudet i kiosker kommer se ut?
”Vi är nu också i slutförhandlingarna med de som ska driva kioskerna. För oss i kommunen har det varit viktigt att klubbarna ska ha en bra relation till den som driver kioskerna. Målet är så klart att kioskerna ska vara öppna till premiären.”

Hur ser du på relationen mellan Uppsala Kommun och Sirius?
”Jag vet att relationen tidigare har varit ansträngd men min upplevelse är att vi har en bra relation idag med Sirius. Vi arbetar tillsammans för att hitta de bästa lösningarna t.ex. utformning av arenan, plan gällande kioskerna och matchavtalet. Men som i alla relationer så handlar det om att hitta lösningar tillsammans och att kompromissa, både som kommun och fotbollsförening.”

Det har pratats en del om att Sirius inte kommer ha råd att hyra in sig i kontorsdelen av den nya arenan, hur ser du på det?
”Jag ansvarar för den sportsliga delen och vårt gemensamma mål är att Sirius ska kunna bedriva hela sin verksamhet på Studenternas. Det har varit en gemensam ambition från dag ett både från Sirius och kommunen. Nu är vi inte där ännu, men genom ett kortsiktigt hyresavtal för Sirius hemvist så möjliggör vi för Sirius att successivt växa in i arenan. Att hyra ytor för egen verksamhet, tex. kanslilokaler så gäller självkostnadsprincipen för alla föreningar i Uppsala.”

Sirius premiärmatch i Allsvenskan på Studenternas är 5 april mot Falkenberg.
Här säkrar du ditt säsongskort

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch