”Strålande” i 88 minuter – men tapp i slutminuterna

Sirius herrar stod för en fin insats borta mot AFC United och tog ledningen med 2-0 efter två sena mål av Moses Ogbu och Stefan Silva, men hemmalaget lyckades få in två ännu senare mål och kvittera till 2-2 ur nästintill ingenting.

Det var länge en  alldeles genomtrevlig kväll på Skytteholms IP. En lite kylig sådan måhända, men de tillresta Siriussupportrarna, som var i klar majoritet på läktarna, höll igång ordentligt. På planen fanns ett Sirius som utan att glänsa allt för mycket styrde och ställde i den första halvleken, men också ett AFC United som stack fram då och då och både spelade och kontrade sig till en handfull farliga chanser.

Det orangeklädda hemmalaget kunde mycket väl ha fått in ett mål innan paus; Andreas Andersson stod för ett följsamt agerande och fin räddning på en nick från nära håll tidigt i matchen, och i ett par avslutslägen i relativt öppna lägen i och runt straffområdet borde och kunde AFC ha avslutat bättre än att missa målburen. Ända fram till avslutsskedet visade man dock prov på sina sotra individuella kvaliteter, och Sirius backlinje sattes på prov ett antal gånger.

Totalt sett var det dock Sirius som var det bätre laget, och också skapade flertalet av målchanserna. Det var framför allt efter en något mer böljande inledning som man fick fast bollen och ordentlig ordning på spelet, och matchen riktigt började gå i blåsvarta tecken. Man hotade ständigt AFC:s backlinje, med löpningar från kanterna såväl som ständiga genombrott i mitten av Christer Gustafsson. Mycket gick genom Kingsley Sarfo, men avslutade anfallen gjorde allt som oftast Kim Skoglund.

Efter att ha först ha mött Johan Anderssons högerinlägg med en fantastisk volley, som hemmamålvakten Joshua Wicks snyggt räddade, fick han bara några ögonblick senare en ny chans i samma position där han kom inrusande från sin högerkant, men drog avslutet på studsande boll strax utanför. Den stekhete mittfältaren var dock inte därdig med det. Efter ytterligare en löpning in i samma högerposition i straffområdet fick han en fantastisk passning från Kingsley Sarfo på den motsatta kanten, och mötte återigen bollen på ett tillslag, men träffade återigen den närmsta burgavelns utsida.
– Det kändes som att det var vi som förde matchen, så vi sade i halvtid att de blir tröttare och tröttare, det är bara att gasa i andra, och det gjorde vi på ett strålande sätt, säger Kim Bergstrand.

Vägde den första halvleken över en aning till Sirus fördel så präglades den andra snarast av blåsvart överlägsenhet. Man kontrollerade matchen fullständigt, släppte inte längre till någonting nämnvärt bakåt och fortsatte att skapa chanser framåt. I den andra halvleken var det framför allt Moses Ogbu som avslutade anfallen, ofta i samarbete med Stefan Silva och Kingsley Sarfo, och han fick ett antal chanser att spräcka nollan. Han tog emot ett inspel i straffområdet med gott om tid på sig och placerade bollen utanför den bortre stolpen, han sköt en bra bit över på volley efter snyggt kombinationsspel in från vänster, och var hela tiden mer delaktig än han varit i den föärsta halvleken.

Till slut fick Sirius och Moses också utdelning för sitt stundtals glimrande offensiva spel, när han i matchen 74:e minut plockade ned en boll i straffområdet, lyckades trycka sig runt sin försvarare och vika in ett lågt avslut mot den närmsta stolpen som Joshua Wicks inte hann ned på  – ett mycket välförtjänt 1-0-mål för Sirius.

Ett hemmalag som verkat ganska nöjda med det kryss man hade började ställa om till ett mer desperat anfallsspel, men Sirius behöll sitt lugn och fortsatte att spela sig fram på fina sätt. Efter att Niklas Busch Thor försökt ta sig till skott precis utanför straffområdeslinjenb och gått omkull var det Stefan Silva som klev fram för att ta den Sirius tilldelade frisparken, och när han elegant lyfte den över muren och in vid den närmsta stolpen till 2-0 i den 83:e minuten kändes det som ett logiskt slutresultat och en fin avslutning på en bra dag på jobbet – men kvällen var tyvärr inte över där.

I den 89:e minuten tog sig Silva fram emot offensivt straffområde och var på väg förbi sin försvarare för att komma till avslut, men drogs  kraftigt i tröjan och blev av med bollen. Ett lite väl utdraget Siriuslag straffades sedan hårt när en snabb långboll spelades upp från AFC:s straffområde. Chidi Omeje fick med sig den, tog sig fram till straffområdet och gick på ett chansavslut som tog på Calle Nyströms fot och ställde Andreas Andersson genom att byta riktning och gå in vid den första stolpen.

Reduceringen gav hemmalaget något slags hopp tillbaka, och när man på tilläggstid började lyfta in långa bollar mot Sirius straffområde lyckades man efter en misstänkt hands på AFC-spelare krafsa till sig en hörna. En väl slagen hörna , en jättelik AFC-anfallares upphopp och en liten missbedömning från Andreas Andersson senare hade Luca Gerbino Polo nickat in 2-2 från nära håll, och plötsligt hade två i princip säkrade poäng glidit Sirius ur händerna. Kim Bergstrand hade svårt att ta in vad som hänt.
– Vi spelar jättebra fotboll, försvarar oss väl och skapar mycket målchanser, och borde kanske ha gjort något mål till efter 2-0, vi belägrar ju dem. Sedan är det en slumplångboll som vi går bort oss på, det är otroligt att det ens kan bli en målchans på det, och så är det en styrning vi släpper in som vanligt, och sen en hörna. Hemskt. En så bra prestation och så lite betalt är det sällan man har, det är fruktansvärt.
– Det är bara dåligt, det är inte ens målchanser det blir mål på. Ena gången är vi fyra mot en och andra gången får han nicka in den inne i målområdet, det är helt ofattbart.

En poäng, den nionde raka matchen utan förlust, blev det i alla fall för Blåsvart, som nästa måndag tar sig an IK Frej hemma på Studan i den fortsatta allsvenska jakten, när nu bara fyra spännande avslutande omgångar återstår av Superettan!