Stor dramatik och dödläge i toppstriden

Sirius herrar stod för en fin första halvlek i toppmötet borta mot Östersund och ledde i paus efter ett tidigt mål av Moses Ogbu, men efter stor dramatik i slutminuterna fick Dragan Kapcevic in slutresultatet 1-1, vilket betyder det fjärde raka krysset lagen emellan och dödläge i toppstriden.

Över 6000 åskådare, inklusive en högljudd tillrest Siriusklack, bevittnade ett fotbollsspektakel av högsta kaliber på Jämtkraft Arena i Östersund denna kyliga lördagseftermiddag. Tre raka oavgjorda möten lagen emellan föregick kvällens, senast 2-2 på Studan i våras, och att det skulle bli svårt att skilja dem åt även denna gång var det inte tu tal om.

Båda lagen inledde matchen piggt och aggressivt, och det var gott tempo direkt från start, med ett initiativ som skiftade hastigt fram och tillbaka när matchen stod och vägde. Efter 11 minuter lyckades Sirius skapa sig en hörna, och strax därefter låg matchen plötsligt säkert i blåvarta händer. På hörnan dök nämligen Patrick Hopkins fram i mitten och nickade bollen vidare mot den bortre stolpen, där Moses Ogbu påpassligt kunde stöta in ledningsmålet från nära håll inför en smått chockad hemmapublik.

Målet gav Sirius självförtroende, pressen blev mer intensiv och flyttade upp ett hack i banan och Östersund såg stundtals stressade ut. Sirius vann ett antal gånger boll på offensiv planhalva och kunde gå till snabba attacker, man hade inga problem att stänga de ytor som Östersund faktiskt hittade och styrde machen under större delen av den första halvleken.

Sirius hade ett antal lägen att utöka sin ledning. Allra närmast kom Kingsley Sarfo som vände om i straffområdet och klippte till med ett skott som letade sig centimeter utanför den bortre stolpen. Östersund hade samtidigt inte riktigt kommit till annat än med något skott utifrån som inte bekymrade Andreas Andersson nämnvärt. Till slut kom en slarvig Siriuspassning, en påpasslig brytning av Jamie Hopcutt och så var han fri med Andreas Andersson, men den duellen vann Siriusmålvakten som otroligt snabbt kom ned och räddade Hopcutts låga avslut mot den bortre stolpen.

Det såg bra ut för Sirius del, men efter 28 minuter tvingades Andreas Eriksson lämna planen efter att ha sträckt baksida lår, och efter 35 hade Sirius tappat initiativet. Blåsvart hamnade under press under den första halvlekenas avslutande 10 minuter, då hemmalaget frenetiskt jagade en välbehövlig kvittering, och visst var det nära. Först sköt Brwa Nouri i ribbans undersida från ett par meter utanför straffområdet, några minuter senare försökte hans sig på samma avslut igen och stoppades den gången av en vacker enhandsräddning från Andreas Andersson.

Sirius höll ledningen halvleken ut, fick tid att omgruppera sig och förbereda sig på ytterligare 45 minuter mot ett Östersund som bara hade att kasta sig framåt. Men när ÖFK kastar sig framåt gör man det inte huvudlöst, man har kvaliteten att backa upp sin satsning med, och det var en ordentlig anstromning som mötte Sirius när man kom ut till den andra halvleken. Det gick förstås i perioder, då och då lugnade det ner sig och Sirius hade en del farliga kontringslägen och fasta situationer i den andra halvleken, för att inte tala om det i princip öppna mål som Moses Ogbu dribblade och mottläggade sig igenom till från kanten innan en försvarare rensade undan på mållinjen, men överlag var den andra halvleken utan tvekan hemmalagets när Sirius fick allt svårare att etablera ett anfallsspel
– Vi gör en jättebra första halvlek, har bra kontroll och har de bättre målchanserna. Det blir lite jobbigt när Ante (Eriksson) går av och det blir lite oordning i slutet av första halvlek. Jag tycker vi fick ordning på det sen, flyttade upp Moses också och fick bra effekt på det, han fick fast en del bollar, men det är klart att när man tappar en bolltrygg spelare som Ante och har CG borta som också är en bolltrygg spelare, och de öser på med allt de har, så märks det, säger Kim Bergstrand.

Men samtidigt försvarade sig Blåsvart väl, Andreas Andersson stod för ytterligare ett par svettiga räddningar och man hade målramen på sin sida när det där ribbskottet från första halvlek fick sällskap av två stolpskott från hemmalaget i den andra. Matchens avslutande tio minuter var bland de lugnare, Sirius såg ut att ha ridit ut stormen och gjorde ett gott jobb med att spela av och döda de sista minuterna. Då, efter tre ramträffar och massvis med fina individuella prestationer som lett till precis allt förutom mål, fick hemmalaget plötsligt in en kvittering. Inte orättvist, inte alls ologiskt, men något turligt. Inhopparen Dragan Kapcevic drog på ett skott från distans, träffade en Siriusspelares ben och fick se bollen styras i en perfekt hög båge och in i mål, otagbart för Andreas Andersson.
– Det var nära, och det är jobbigt naturligtvis, även om det inte på något sätt var orättvist sett till antal avslut och så vidare. Men leder man med 1-0 i 88:e så har man ju rätt stort hopp om att komma ifrån med vinsten. Vi fick för lite anfallsspel för att orka stå emot dem mot slutet. Eller, vi hade kunnat stå emot dem ändå, men  vi hade kunnat klara av det väldigt mycket bättre. Ändå tyckte vi att deras anstromning hade bedarrat lite när målet kom, vi hade rett ut det värsta, säger Kim Bergstrand, som ändå till stora delar är nöjd med vad spelarna presterade.
– Grabbarna ska ha all heder, de jobbade stenhårt och gjorde allt i sin makt, men vi var lite för dåliga i övergångarna från försvar till anfall. Andreas Andersson gjorde en jättebra match, mycket av försvaret också. Michael Omoh fick vi att bli nästan osynlig, men Östersund har mycket att skicka fram. Jag är besviken över resultatet, men ändå ganska tillfreds med vad vi presterar under stora delar av matchen. När de har mycket publik i ryggen på sin hemmaplan är det ingenting att skämmas över att åka härifrån med en poäng med sig hem, men samtiidgt var vi väldigt nära tre. Det hade varit kul om vi hade haft på oss rånarluvorna när vi åkte härifrån.

Det fjärde raka oavgjorda resultatet lagen emellan ger ett tillfälligt dödläge i toppstriden, efter att även Jönköpings Södra fått en poäng igår. Samtidigt tappade såväl Varberg som Degerfors poäng igår och åtminstone fram till derbyt mellan Assyriska och Syrianska på söndagen har Sirius därmed drygat ut gapet nedåt i tabellen ytterligare genom dagens poäng.