Säker 2-0-seger mot Värnamo

01082021_1627809717.jpeg

Sirius herrar tog en tidig ledning hemma mot IFK Värnamo genom Kingsley Sarfo, och kunde sedan genom en helt överlägsen insats vinna bekvämt med 2-0 efter Stefan Silvas mål i den andra halvleken inför 2280 åskådare på Studan.

Med 13-2 på de sista tre mötena lagen emellan i ryggen kunde Sirius gå ut med vetskapen om att man tidigare lyckats dyrka upp ett lågt liggande Värnamoförsvar ganska väl. För det var försvarande som gällde för bortalaget – oavsett om man hade valt det själva eller ej så fick tabellelvan sjunka ner när det i vanlig ordning var Sirius som tog tag i taktpinnen hemma på Studan. Sirius rullade runt på offensiv planhalva och skapade tidigt några halvlägen, men det var när Värnamo väl fick möjlighet att rulla lite boll själva som Sirius skulle få sitt tidiga ledningsmål. Lite slarv i Värnamos passningsspel, en vaken Kingsley Sarfo som kunde sno åt sig bollen och driva fram den mot straffområdet, där han tog ett skott som gick vi en försvarares ben i en hög båge över Värnamomålvakten Björn Åkesson, och så var det 1-0 efter 16 minuter.

Sirius spelade tillräckligt bra för att hålla Värnamo i schack under resten av den första halvleken, hade ett massivt övertag i bollinnehav och släppte inte till en enda målchans för bortalaget under matchens första 45 minuter, men briljerade inte direkt heller. Passningsspelet gick lite långsamt och bolltappen var lite för många, även om Värnamo var för oskickliga och Sirius försvarade sig för bra för att det skulle bli något av den handfull kontringslägen som bortalaget faktiskt fick. Såväl Moses Ogbu som Ante Eriksson och Kim Skoglund hade dock liknande skottlägen i Värnamos straffområde mot slutet av halvleken, och det kunde mycket väl ha blivit något mål där när Ogbus skott istället blockerades av en försvarare och både Eriksson och Skoglund sköt över i relativt öppet läge.

Den första halvlekens största händelser var annars den att Kalle Larson tvingades lämna planen med smärtor i ljumsken, och ersattes av Calle Nyström (som därmed gjorde sin 100:e seriematch i Sirius!) på högerbacken, och att matchen fick ett långt avbrott mitt i halvleken då domaren börjat blöda näsblod och var tvungen att få stopp på det. Men sju minuter försenad kunde matchen till slut gå till halvtidsvila, och det med en förkrossande tydlig avslutsstatistik, 10-0 till Sirius. Ändå önskade Thomas Lagerlöf mer av laget.
– Första halvlek är vi långt ifrån nöjda med, då tycker jag inte att vi klarar av att dra upp tempot även om vi skapar en hel del bra målchanser. De står och väntar på oss och vi blir lite omständiga, varje spelare tar något tillslag extra. Där tycker jag vi är knappt godkända, men avslutningen på matchen väger upp för det.

Det blev ingen omedelbar förbättring i den andra halvleken, och istället såg Värnamo för första gången ut att kunna ta sig tillbaka in i matchen. Bortalaget kom ut aggressivt i den andra halvleken och Sirius slarvade – efter bara några minuter fick Värnamo sitt stora läge i matchen. Sirius tappade boll, Calle Nyström halkade, Kim Skoglund halkade, och Dzenis Kozica kom i öppet läge framför mål. När han försökte curla in bollen i det bortre hörnet var det inget dålig avslut han fick på, men Andreas Andersson  stod för en fantastisk räddning när han sträckte ut och lyckades tippa bollen strax över sitt bortre kryss.
– Det är grymt bra gjort när man stått sysslolös nästan hela matchen, säger Thomas Lagerlöf.

Värnamo fick ett läge till, när man några minuter senare lyckades krångla sig igenom Siriusförsvaret och Carlos Gete Moggia i princip försökte glidtackla in bollen i en tilltrasslad situation, men återigen var Andreas Andersson med, fick en touch på bollen i röran och fick den att leta sig farligt nära den bortre stolpen, men lyckligtvis på dess utsida.

Två lägen var allt Värnamo någonsin kunde hoppas på att få i den här matchen, för snart hade Sirius den under sin totala kontroll igen. I matchminut 61 kom en fin blåsvart upprullning där Calle Nyström kom ned på högerkanten och slog ett hårt, lågt inspel till Stefan Silva, som vid den första stolpen avslutade på bästa sätt genom att dra upp bollen i nättaket till 2-0 för Sirius. Det kunde mycket väl ha blivit fler mål, men det behövdes heller egentligen inte, då Sirius under den sista halvtimmen hade så fullständig kontroll över matchen som ett lag någonsin skulle kunna ha.
– Bortsett från inledningen av andra halvlerk, då sjabblade vi till det. Vi pratade i halvtid om vad vi skulle undvika för situationer och tyvärr så inledde vi andra halvlek med att göra just det under de första 10 minuterna, vi stack in för mycket bollar på felvända spelare innan vi hade dragit isär Värnamo. Men annars är det förkorssande överlägsenhet både vad gäller bollinnehav, avslut och det mesta.

Motståndarna var slutkörda efter att ha jagat boll hela matchen, och fick fortsätta med det ända fram till slutsignalen. Sirius rullade boll, vann tillbaka den på nya rekordtider varje gång man förlorat den och kunde defilera fram till tre viktiga poäng i Superettans toppstrid, samtidigt som Degerfors föll mot GAIS och Blåsvart numera har ett avstånd på hela sex poäng ned till närmast jagande lag från sin allsvenska kvalplats. Thomas Lagerlöf är särskilt nöjd med hur kontreollerat man avslutade matchen.
– Efter att vi gör 2-0 får de åka en hel del, de orkar inte. Då kände man ganska tidigt att ska de göra ett mål i den här matchen så är det efter en indianare från våran sida, de orkade inte skapa något på egen hand. Nu gjorde vi mycket av det som vi vill göra när vi leder matcherna, att låta motståndarna springa sig trötta för när de väl vinner bollen så orkar de inte anfalla, och det tycker jag vi gjorde väldigt bra i andra halvlek med ett balanserat och varierat spel. Då gick vi in mellan deras lagdelar när vi väl fått isär dem. Sen ska man väl i en sån här match man egentligen göra något mål till på slutet, säger Siriustränaren efter matchen där man till slut vann skottstatistiken med 15-2.

På lördag väntar nästa utmaning för Sirius då man möter Utsikten på bortaplan – i fantastiskt spännande läge med nio omgångar kvar.

>> Matchfakta

Foto: Björn Pettersson

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch