Stark vändning i seriepremiären

Sirius herrar besegrade Halmstads BK med 2-1 (2-1) i seriepremiären hemma på Studan, efter att Christer Gustafsson och Ian Sirelius vänt på ett tidigt underläge med varsitt mål!

Sirius fick ingen vidare start på Superettan 2016. Eller, ja, ingen vidare första minut Längre än så dröjde det nämligen inte innan bortalaget Halmstad tog ledningen. En hög boll mot Sirius straffområde mötte ovane mittbacken Kim Skoglund med pannan, men istället för att han fick undan bollen studsade den ned i ett ingemansland utanför straffområdet dit halmstadtalangen Sead Haksabanovic hann först och med ett behärskat avslut på uppstuds kunde trycka in bollen i det bortre hörnet av Benny Lekströms målbur.

Några hängande huvuden var det dock inte tal om i Sirius, trots det snöpliga målet. Efter att Kingsley Sarfo och Dragan Kapcevic åter sparkat igång spelet var det Blåsvart för hela slanten som gällde på Studan. Ett kompetent Halmstad med en tät fembackslinje var inte någon alldeles lätt nöt att knäcka, men hallänningarna kom inte riktigt in i matchen utan fick se Sirius vara det spelförande laget. Efter flera mer eller mindre lyckade siriusförsök att bryta igenom motståndarnas sista försvarslinjen under matchens första kvart fick till slut Kujtim Bala bollen ute på vänsterkanten. Inlägget hamnade något bakom den framrusande Christer Gustafsson, som dock ändå lyckades vända sig om och med vänsterfoten snyggt trycka in kvitteringen till 1-1 innan Stojan Lukic i Halmstadsmålet riktigt hann reagera.

Att Sirius skulle föra spelet var knappast någon chock, och det var det heller inte att Halmstad skulle få chanser till motattacker. Under resterande del av den första halvleken fortsatte Sirius för det mesta att trycka på, men Halmstad fick flera riktigt öppna kontringslägen som man inte lyckades ta till vara på. Dels var det gott blåsvart försvarsarbete som satte stopp, och dels Benny Lekström i siriusmålet som stod för flera fina räddningar.

Sirius jobbade metodiskt vidare med sitt, och fortsatte att driva upp tempot i matchen. Halmstad svarade upp bra främst i sina kontringar och den första halvleken var överlag en välspelad sådan, med relativt många målchanser och fina sekvenser åt båda håll. Ett aggressivt Sirius försökte få fatt i bollen högt upp i planen och kunde under längre perioder trycka Halmstad långt ned mot sitt eget straffområde. När halvtidsvisslan började närma sig fick man till slut också utdelning för detta.

Christer Gustafsson gjorde inte bara det första målet, han var lite överallt matchen igenom. Ett stenhårt defensivt arbete tillsammans med mittfältskollegan Niklas Busch Thor och mängder av offensiva bollvinster ledde till flera möjligheter , i vissa fall kort på varandra. Som när Sirius strax innan paus tog ledningen med 2-1. Christer Gustafsson drog fram en attack, en farlig chans skapades men bollen gick till slut ut till inkast. Inkastet till Christer Gustafsson, inlägget mot den bortre stolpen och så dyker Ian Sirelius upp bakom motståndarförsvararna för att nicka in 2-1-målet i matchens 41:a minut.

En chansmässigt trots allt rätt jämn första halvlek övergick i total Siriusdominans i början av den andra. Trots att det var bortalaget som jagade kvittering var det utan tvekan Sirius som dikterade villkoren, och kontringslägena uteblev helt när Sirius förmåga att kontrollera bollen blev allt bättre.

Den där lilla pricken över i:et kom aldrig riktigt, trots chanser för såväl Dragan Kapcevic som Alexander Nilsson och Kingsley Sarfo. I slutminuterna kom Halmstad med ens ut ur sin dvala och skapade ett flertal kvitteringslägen, men när Benny Lekström kom ut och räddade Fredrik Olssons friläge med en fotparad fanns det inte länge mycket kvar för Halmstad att göra. Efter några minuters osäkerhet och nervositet blev matchens sista minuter mest av allt en lång transportsträcka. Sirius höll i bollen, hade inte bråttom någonstans och lyckades skickligt spela av matchen utan några större problem.

Sirius vann med 2-1 och fick en smakstart på säsongen i Superettan. Härnäst väntar Åtvidaberg på bortaplannu på söndag.