Stark vändning gav 2-1-seger

Sirius besegrade på lördagen Trelleborgs FF med 2-1 (0-1) hemma på Studan efter en stark vändning i den andra halvleken.

Sirius började bra och tog tidigt kommandot i matchen mot Trelleborg hemma på Studan. Man hade totalt kontroll över bollen och började också hitta lite finurliga kombinationer runt offensivt straffområde i matchinledningen.

Några ordentliga avslut kom man dock inte riktigt till, Dragan Kapcevic klippte till på halvvolley men fick inte bättre träff än att bollen studsade fram in i målvaktens famn och när Ian Sirelius utmanade från vänster och Johan Andersson matade inlägg från höger fans ingen riktigt där för att avsluta anfallen.

Sirius fortsatte att mata på under matchens första halvtimme, och den bästa möjligheten fick kanske Ante Björkebaum på Niklas Busch Thors delikata passning i djupled, men en mycket vältajmad glidtackling från en försvarare hindrade Siriusanfallaren från att ta avslut i fritt läge framför mål.

Några minuter senare var det istället, något ologiskt, Trelleborg som tog ledningen på Studan. Skåningarna hade stuckit upp i ett antal farliga kontringar utan att komma till några vidare lägen, men när man nu satte press på Sirius och vann bollen på offensiv planhalva satte man full fart. Ett par snabba passningar igenom ett utdraget Sirius senare var Zoran Jovanovic fri i straffområdet och kunde kyligt chippa bollen förbi Lukas Jonsson och in i mål.

Efter 29 minuters Siriusdominans ledde Trelleborg med 1-0, och efter att ha försökt utmana Blåsvart högre upp i planen sjönk nu bortalaget ned för att försvara sin ledning. Sirius kunde inte riktigt hitta rätt under halvlekens avslutning och fick istället gå till paus i underläge, och fundera på hur man skulle få utdelning på sitt spelövertag.

– Uppbyggnadsspelet var väldigt bra, men det var inget riktigt tryck i det där sista. Sen hade vi lite problem med balansen, var för sena i att fatta beslut om vi skulle kliva fram eller falla och det kändes inte riktigt stabilt i de omställningar de fick, sammanfattar Thomas Lagerlöf den första halvleken.

Efter en något avvaktande inledning på den andra halvleken, där Sirius inte riktigt fick igång spelet på samma sätt som i matchinledningen, tog man mer och mer tillbaka kontrollen över matchen. Ett antal fasta situationer skapade farligheter och Sirius kom allt mer rätt till bollen runt straffområdet. Ante Björkebaum var nära att hitta rätt redan på Johan Anderssons inspel längs marken, som han med bredsidan placerade strax utanför det högra krysset, men just den maska han siktat på där skulle han istället lyckas träffa ett par minuter senare.

Med 67 minuter spelade var det återigen Johan Andersson som denna gång, efter att Alexander Nilsson hittat honom ute på högerkanten, slog ett tidigt inlägg in i straffområdet. Inlägget hittade perfekt in i den yta mellan Trelleborgs mittbackar som Ante Björkebaum samtidigt löpt sig in i, och från nära håll kunde han få perfekt träff med pannan och trycka in kvitteringen till 1-1.

Det välförtjänta målet gav Sirius extra fart framåt, och inte allt för långt därefter fullbordades vändningen. Efter 78 minuter kom ett nytt Johan Andersson-inlägg, som även denna gång styrdes mot mål. Av en försvarare. Bollen letade sig dock strax över ribban och Trelleborg kunde pusta ut, för ett ögonblick. På den efterföljande hörnan nickades bollen undan från mål, men inte längre bort än att Jakob Bergman, som varit lite överallt efter sitt inhopp, kunde sätta en behärskad bredsida till bollen och placera in 2-1 till Sirius och avgöra matchen.

Det var visserligen såväl elva ordinarie som fyra extra minuter kvar att spela, men efter vändningen var Sirius seger aldrig egentligen hotad.

– Det var bra utväxling i andra, det blev kanske inte märkbart bättre direkt men det blev bättre och bättre vartefter. Det var mer folk som var beredda att riskera någonting för att skydda målet, fler löpningar och fler som gjord saker med bollen, säger Thomas Lagerlöf, som sammanfattningsvis är mycket nöjd med segern.

– Det var en väldigt bra insats, vi studsade tillbaka från förra veckans svagare insats och det såg strukturerat ut från början, även om vi hade lite problem i första halvlek. Vi forrsätter att göra rätt saker hela matchen och gör man det tillräckligt ofta tröttnar ofta motståndaren till slut.