Stark upphämtning räckte inte

Sirius stod för en stark upphämtning efter dubbla mål av Jakob Bergman och klarade 2–2 (1–0) borta mot IFK Göteborg, men missar gruppsegern i Svenska Cupen med minsta möjliga marginal.

Förutsättningarna var klara inför gruppfinalen i Svenska Cupen: Sirus behövde vinna mot IFK Göteborg för att knipa platsen i kvartsfinalen. Man fick ingen direkt drömstart på matchen. Efter att IFK Göteborg skickat en långboll ut på vänsterkanten snubblade Johan Eiswohld i duell med Mikael Boman, som fick fri lejd mot mål. I matchens andra minut avslutade blåvittanfallaren säkert i det bortre krysset och gav hemmalaget ledningen med 1–0.

Det var också hemmalaget som fortsättningsvis hade de flesta målchanserna i den första halvleken. Sirius hade de största offensiva ambitionerna och fick ofta se motståndarna backa långt ned i eget straffområde för att försvara sin ledning, men Blåsvart hade också svårt att komma till målchanser. Blåvitt var lite tyngre i närkamperna och fick snabbt fast bollen runt offensivt straffområde när man väl tog fart framåt. Sören Rieks nickade tätt över efter fasta situationer både en och två gånger, och Joshua Wicks i Siriusmålet fick stå för ett par viktiga ingripanden under matchinledningen.

Till slut skapade dock även Sirius ett par vassa målchanser, kanske framför allt då Kim Skoglund blev framchippad av Kingsley Sarfo till höger i straffområdet, men fick både sitt första volleyavslut och returen ur dålig vinkel räddade av målvakten. Niklas Busch Thor fick på ett farligt distansskott som sånär wobblade förbi målvakten en stund senare, och skulle komma att försöka från distans igen tidigt i den andra halvleken, den gången efter en liten dribblingsräd fram mot straffområdet. Även den gången stod Pontus Dahlberg i IFK-målet ivägen.

Sirius målchanser blev fler efter paus, och spelet skiftade mer och mer i blåsvart favör. Hemmalaget hotade dock ändå, först genom Sebastian Erikssons klackförsök som tvingade Joshua Wicks till en vaken räddning och så återigen på fasta situationer. I den 61:a matchminuten var det mittbacken Thomas Rogne som hoppade högst på en hörna och utökade hemmalagets ledning till 2-0.

Att Sirius är ett skadeskjutet lag just nu råder det ingen tvekan om, idag bestod bänken av tre utespelare och en målvakt, och att Ian Sirelius tvingades klivat av redan efter 14 minuter med en känning i baksida lår hjälpte inte situationen. Den improviserade lösningen med högerbacken Jakob Bergman som inhoppande vänsterytter visade sig dock vara ett lyckat drag.

Han låg högt upp i planen och hotade ständigt i djupled under den andra halvleken. Snart hittade också lagkamraterna fram med sina passningar. Matchklockan hade hunnit fram till 72 innan utdelningen kom, men det var tillräckligt med tid för att skapa ordentligt med dramatik i matchen. Reduceringen till 2-1 kom till efter att en passning inte riktigt nått fram till en djupledslöpande Bergman, men han ändå lyckats sno åt sig bollen av en slarvig försvarare och fått fri lejd mot mål. Avslutet intill den högra stolpen var hårt och stensäkert, och nu var Sirius med i leken igen.

Bara en liten stund senare kom Bergman fri för andra gången efter en väl avvägd djupledsboll från Niklas Busch Thor, men tog den gången ett par bolltouchar extra och avslutade på den utrusande målvakten. Ändå var han inte färdig där, efter 85 minuter var det återigen Busch Thor som stod för passningen och Bergman som löpte sig fri. Den gången satte han återigen säkert bollen i mål, och plötsligt hade högerbacken som blivit vänsterytter kvitterat matchen på egen hand.

– Eftersom vi spelade mycket trebackslinje när vi hade bollen fick han spela högste spelare där på vänsterkanten, och det är inte så lätt, men han visade återigen att han har näsa för var målet står. Det var kul för Jakob, jag tror han behövde det. Vi hade inte så mycket att spela med och då kändes han som det naturligaste valet, säger Kim Bergstrand.

Ett mål till behövdes för att Sirius skulle vinna gruppen, och man gav det en ärlig chans. Inhoppande Daniel Jarl kom närmast när han nickade en hörna strax över ribban, men 2-2 blev till slut slutresultatet. Det innebär att Sirius och IFK Göteborg båda avslutar gruppspelet på sju poäng och en målskillnad på +7, men göteborgarna kniper förstaplatsen tack vare fler gjorda mål.

– Nu hade de tre hemmamatcher, hade de fått åka upp till Södertälje för att möte Arameiska hade det nog kunnat se annorlunda ut, men vi kunde ha gjort fler mål mot Ljungskile också. Det var nära, men vi visade en jävla moral och stundtals bra spel också, och vi har ju faktiskt inte förlorat någon match, säger Kim Bergstrand.

Den sena upphämtningen och totalt sett jämna matchen får trots det lite snöpligt missade avancemanget ses som ett stort plus.

– Det visade på god moral och karaktär, och det är viktigt. Det kommer vi att behöva under säsongen. Det är en ganska jämn match, men vi saknar några kilon, de är stora och starka och när Ian går ut tappar vi mycket snabbhet också. Truppen går på knäna med alla skador, men ändå tycker jag vi spelar ganska bra i perioder. Vi får stryk i det fysiska spelet några gånger, men när bollen är efter backen tycker jag vi har ganska bra kontroll, säger Kim Bergstrand.

– Vi kommer ändå tillbaka och försöker spela vårt spel hela resan ut. Det ska grabbarna ha en eloge för, särskilt med den starten på matchen. Vi fick en mental press på dem mot slutet, och hade vi fått första målet tror jag att de hade blivit stressade.

Med Svenska Cupen slut för den här gången är det nu fullt fokus på allsvenskan som gäller. En knapp månad återstår till seriepremiären borta mot Djurgården, som följs av hemmapremiären mot just IFK Göteborg. Fram till dess står ett stort antalö träningar och två sista träningsmatcher på schemat.

– Nu handlar det om att fortsätta träna bra och bygga vidare på det här. Jag tycker vi har kommit en bra bit på vägen i hur vi vill spela, och de nya börjar sätta det. Tyvärr har vi störts lite för mycket av krämpor på en del, men helheten ser ändå okej ut, säger Kim Bergstrand.