Stark slutforcering räddade poäng i Täby

Sirius låg illa till i ett 2-0-underläge med bara 22 minuter kvar av bortamatchen mot IK Frej. Då klev först Ante Björkebaum och sedan Nicklas Maripuu fram med varsitt mål och fixade en poäng efter en stark Blåsvart slutforcering på Vikingavallen. Chanser till ett segermål saknades heller inte, men Sirius fick med sig en poäng efter 2-2 (1-0) i Täby.

Efter två raka mållösa matcher jagade Sirius mål  på Vikingavallen i Täby, och chanser skulle inte komma att saknas. I vanlig ordning var det Blåsvart som ägde bollen, men liksom i de senaste matcherna hade man inledningsvis lite svårt att komma till de riktigt klara målchanserna. Ante Björkebaum var framme och nosade i straffområdet, Dragan Kapcevic försökte lirka in en boll i det bortre krysset men fick se den landa ovanpå buren och Christer Gustafsson försökte ett par gånger från distans utan att få träff.

Tidigt i matchen skulle istället hemmalaget komma att ta ledningen på ett något snöpligt sätt. Sirius slarvade med bollen efter ett eget inkast, Frej fick till ett inspel från kanten och Joakim Runnemo kunde från en position långt ned vid kortlinjen skarva bollen vidare mot den första stolpen, där Lukas Jonsson inte riktigt var med. Siriusmålvakten kastade sig tillbaka mot sin närmsta stolpe lyckades inte stoppa bollen från att slinka emellan och in i mål, och ge IK Frej ledningen med 1-0 efter 11 minuter.

Det var annars främst en annan Frejspelare som vållade problem för Sirius. Anfallaren Oke Akpoveta, som gjort fyra mål på de första fem matcherna, uppehöll ständigt det blåsvarta försvaret med kvicka djupledslöpningar, och kunde tidigt i matchen trampa förbi Oscvar Pehrson och komma till ett skott som Lukas Jonsson tvingades styra ut till hörna. I övrigt var dock lägena få för hemmalaget, som istället koncentrerade sig på att hålla ihop försvarsspelet mot ett Sirius som fortsatte att mala på framåt.

I den första halvlekens slutskede sparkades Kingsley Sarfo ned utanför straffområdet och Dragan Kapcevic klev fram för att ta hand om frisparken. Den placerade han fint intill den närmsta stolpen, men målvakten Atanackovic stod för en kvalificerad räddning och lyckades liggandes även stoppa returen när Ante Björkebaum flög fram för att trycka in bollen.

I halvtid tvingades Oscar Pehrsson utgå med en skadad arm, och ersattes av Nicklas Maripuu. Han var genast delaktig i att fortsätta lyfta upp Sirius spel mot offensivt straffområde, där man fortsatte att sätta press på hemmalaget. I planens andra ände fanns dock fortsatt Oke Akpoveta, och tidigt i den andra halvleken försatte han Sirius i en än mer prekärar sits. På en lång boll i djupled var han snabbare än två Siriusspelare, och var på väg mot ett farligt läge i straffområdet. Då drogs hemmaanfallaren ned och IK Frej tilldömdes en straff. Lukas Jonsson räddade visserligen Akpovetas straff, men på sin egen retur kunde seriens bäste målskytt så här långt sedan rulla in 2-0 till hemmalaget med bara 52 minuter spelade.

Därefter fanns ingen annan riktning än framåt för Sirius del, och målchanserna duggade snart allt tätare. Det dröjde 14 minuter, sedan var reduceringen på plats och jakten igång på allvar. En hörna skapade kalabalik i Frejs straffområde och efter både en och två returer kunde Ante Björkebaum till slut dunka in 2-1-målet. Efter att såväl Karl Larson som Patrick Hopkins lämnat planen hade Sirius ingen egentlig försvarare kvar på planen, Johan Andersson och Ian Sirelius skulle istället sätta fart längs kanterna och hjälpa till att forcera in den där kvitteringen.

Till slut var det också ett inspel från Johan Andersson som ledde fram till 2-2-målet. Ante Björkebaum skarvade med klacken bollen vidare in framför mål, där Nicklas Maripuu bara hade att dunka in kvitteringen med fyra ordinarie minuter kvar att spela. Blåsvart var inte nöjda där, och ett visslande distansskott från Ian Sirelius var bara en av flera lägen att avgöra matchen till Sirius fördel, men den starka slutforceringen räckte till slut till att rädda med i alla fall en poäng hem till Uppsala.