Stark bortapoäng trots mardrömsstart

För andra matchen i rad kvitterade Sirius sent, denna gång genom Christer Gustafsson på tilläggstid, och fick med sig en poäng efter 2-2 (1-0) borta mot BK Häcken.

Det mesta gick fel för Sirius i inledningen av matchen borta mot Häcken. Redan efter fyra minuter tvingades Ante Björkebaum kliva av planen med smärtor i baksida lår, och några minuter senare skadade sig även Johan Eiswohld när det högg till i foten på mittbacken. Därför låg han för någon minut utanför planen för behandling, och Sirius var en man mindre på planen.

Det utnyttjade BK Häcken direkt. Efter en lång boll in bakom Sirius backlinje föll Daniel Jarl i duell med Daleho Irandust, och Häcken-spelaren kunde ohotad avancera in i straffområdet från vänster. Ur liten vinkel avslutade han sedan högt, bollen passerade över Joshua Wicks huvud och letade sig in perfekt i det bortre krysset. 1-0 till hemmalaget efter 11 minuter.

Johan Eiswohld kom tillbaka in på planen, men fick kasta in handduken 16 minuter senare. Med inte ens en tredjedel av matchen spelad hade Sirius alltså tvingats till två byten och hamnat i underläge. Att man inte hade fått igång något vidare spel säger kanske med andra ord sig självt.  Det blev hattigt och rörigt.

Men även när Sirius faktiskt fick chansen att spela hade man problem. Passningsspelet fungerade inte riktigt som det skulle och Häcken verkade ha fått kontroll på matchen. Efter den första halvtimmen började dock Sirius anfall bli längre. Under halvlekens sista femton minuter övergick initiativet mer och mer i blåsvart favör, och man hann med att komma till ett par lovande lägen framför mål, framför allt när Johan Andersson tog skott på en studsande boll i straffområdet men riktade den någon decimeter eller två för långt ut åt vänster.

– Det är en väldigt märklig start på matchen, där vi både får skador och ger bort bollen till Häcken. Vi bjuder på deras mål och det var verkligen uppförsbacke under de första 30 minuterna. Det blir ingen ordning på någonting. Sedan är det starkt av oss att vända på halvleken och göra det helt okej sista kvarten, skapa lite målchanser men framför allt hålla i bollen, säger Kim Bergstrand.

Målchanser hade inte heller hemmalaget skapat allt för många av under den första halvleken. Kort efter 1-0 nickade Alhassan Kamara tätt över efter ett inlägg, och en hörna skapade total kalabalik framför Sirius mål innan bollen kunde rensas undan, men annars verkade Häcken ganska nöjda med att kontrollera sin 1-0-ledning. När ett redan under slutet på den första halvleken betydligt mer samlat Sirius dessutom hade fått en halvtidspaus att prata ihop sig på tappade dock hemmalaget kontrollen ganska snabbt.

Kvitteringen kom bara ett par minuter in på andra halvlek, och det var de två spelare som kanske främst av alla drev Sirius offensiva spel i matchen som fixade den. Kingsley Sarfo kom långt ned på vänsterkanten och slog ett perfekt, hårt inspel mot den första stolpen, rakt igenom försvararna och mitt på Moses Ogbus fot. Ogbu tog emot bollen och drog på uppstuds till med ett perfekt avslut, högt mot det bortre krysset och in via stolpen till 1-1.

Om det bara rullade på därifrån? Nej, sådan var inte den här matchen och den här kvällen. Istället gick Häcken till motattack direkt efter avspark, och ett par minuter senare hade göteborgarna fått en straff sedan Johan Andersson hållit på att bli rundad i eget straffområde och tagit till ett ryck i armen för att stoppa sin motståndare. Alhassan Kamara placerade stensäkert in 2-1-målet för Häcken från elva meter, och så hade Sirius uppförsbacke igen.

– Vi samlar ihop oss i paus och det känns jättebra, och så går vi ut och kvitterar direkt. Men sedan tar vi på oss tomteluvorna igen och bjuder på ett mål till, säger Kim Bergstrand.

Den här gången samlade sig Blåsvart betydligt snabbare, och under resten av matchen var det för det mesta Sirius som kontrollerade bollen och tempot i matchen, och jagade kvitteringen. Häcken var kompakta och försvarade lågt på egen planhalva, och släppte inte till mycket till att börja med, men Sirius fortsatte att rulla runt och nöta på. Lägena kom också under matchens sista halvtimme.

Kim Skoglund kom gång på gång in i straffområdet, och bara några minuter efter Häckens ledningsmål var han nära att kvittera med en nick på Niklas Busch Thors inlägg som gick precis utanför stolpen. Bara några minuter senare nickade han igen, den gången i famnen på Häckens målvakt Peter Abrahamsson.

Riktigt nära kom Sirius efter en frispark med drygt tio minuter kvar att spela. När båda lagen ställt upp i straffområdet för att invänta inlägget från Niklas Busch Thors kantfrispark hittade denne istället snabbt en helt ren Alexander Nilsson längre ned på högerkanten. Han fick mycket tid att måtta sitt inspel, och hittade perfekt fram till Christer Gustafsson vid den första stolpen, men Peter Abrahamsson stod för en bra räddning på CG:s snabba avslut. Ytterligare en stund senare var det Alexander Nilsson som fick läget efter ett inlägg mot den bortre stolpen, men fick ingen vidare träff på volley utan skickade bollen högt upp i läktarens tak.

Hemmalaget kunde ha satt spiken i kistan i samma veva. En kontring och en snabb boll i djupled friställde Nasiru Mohammed, som vann löpduellen med Kim Skoglund och tog, med axeln eller armen lär diskuteras, med sig den studsande bollen förbi en utrusande Joshua Wicks. Innan han hann rulla in bollen i det öppna målet blåstes han dock av för hands och tilldelades ett gult kort av domaren Jonas Eriksson, som hade sin bild av situationen klar för sig.

I takt med att tiden började rinna ut spelade Sirius mer desperat. Kalle Larson fick lämna plats för en Philip Haglund som skulle in och kriga i offensivt straffområde, samtidigt som Daniel Jarl flyttades upp på topp för att bidra med än mer styrka i luften. Under de sista minuterna lyfte Blåsvart en stor mängd bollar in framför mål, och såväl Jarl och Haglund som Moses Ogbu plockade ned flera av dem, men lyckades inte riktigt få fram bollen till målchanser.

Inte förrän klockan just passerat 90 minuter. Då var det Haglund som nickade ned en hög boll och Moses Ogbu som jagade ikapp den ute vid straffområdets högra kant. Han spelade sedan snett inåt bakåt till en vid straffområdeskanten väntande Christer Gustafsson, som kyligt kunde placera in 2-2 med vänsterfoten i den bortre gaveln. Sirius hade sedan, under den fyra minuter lång tilläggstiden, ytterligare ett par halvlägen att avgöra matchen, men fick nöja sig med att för andra matchen i rad ha knipit en poäng genom en sen kvittering. Även denna gång mycket välförtjänt.

– Det är starkt av oss att efter deras andra mål återigen ta oss samman och göra en ganska bra andra halvlek, men det är surt att vi ger bort matchen till Häcken på det sätt som vi gör. Som matchen utvecklar sig får vi vara nöjda med en poäng, men men det finns mycket vi får lära oss av i den här matchen, säger Kim Bergstrand.