Stark blåsvart premiärseger i Kalmar

Det blev tre starka poäng för Sirius i den allsvenska premiären borta mot Kalmar FF. Blåsvart besegrade KFF genom 0-2 (0-1) på Guldfågeln Arena.

Sirius gick på söndagen ut på ett blåsigt Guldfågeln Arena för att inleda den allsvenska säsongen 2019, och man gjorde det på allra bästa sätt. Det som skulle komma att leda fram till en premiärseger fick dock en småskakig start.

Efter att Sirius spelat igång matchens första anfall var det mestadels Kalmar som satte tryck under de första 10 minuterna. Hemmalaget skapade flera hörnor och frisparkar där Rasmus Elms högerfot skapade oro i Sirius straffområde, och Blåsvart kom bland annat undan med blotta förskräckelsen när Romário fick öppet läge vid bortre stolpen men sköt så snett att bollen gick ut till inkast istället för in i mål.

När Sirius väl tog sig ur sin låga position visade man dock klass direkt. Det var efter en svag undannickning av en hemmaförsvarare som bollen hamnade hos Philip Haglund strax utanför straffområdet. Han tog emot bollen på bröstet och lyfte den sedan bollen över Kalmarförsvaret, in i straffområdet till en djupledslöpande Kalle Larson. Fri med målvakten drog Siriusförsvararen inte ut på lidandet utan slog till direkt med ett distinkt volleyskott till 1-0 för Blåsvart. Såväl Sirius som hela allsvenskans första mål för säsongen 2019.

– Kalmar får lite tryck på oss i början, inte för att de spelar fantastiskt bra utan för att vi ger dem onödiga frisparkar och hörnor, där de är bra. Då skapar de en del farligheter. Sedan gör vi ganska snabbt ett mål, där vi kommer in bakom deras wingbacks som vi pratat om inför matchen. Det är väldigt bra uppfattat av Kalle och ett otroligt bra avslut, säger Mirza Jelecak.

Den smakstarten gav förstås Sirius ett övertag under återstoden av den första halvleken, då Blåsvart kunde ligga rätt i sina positioner och kontrollera händelserna utifrån sin 1-0-ledning. Sirius hade dock svårt att få tag i bollen under delar av den första halvleken, och Kalmar fortsatte att se farliga ut vid sina fasta situationer och hade mer av bollen. De riktigt heta målchanserna lyste dock med sin frånvaro.

Istället kunde Sirius mycket väl ha utökat sin ledning 27 minuter in i matchen. Adam Ståhl tog tillvara på en slarvig hemåtpassning från en KFF-försvarare och fick fri lejd fram mot mål, men när det väl kom till avslut fick han bollen förbi den utrusande Kalmarmålvakten men också förbi dennes vänstra stolpe med någon meters marginal.

– Efter målet fick ett vi bättre grepp och lite självförtroende. Ganska snart blir det lite stiltje i matchen, men vi skapar mer än vad de gör med Adams friläge bland annat, säger Mirza Jelecak.

Om anfallsspelet inte riktigt kom igång var Sirius åtminstone vattentäta bakåt, och man vann många dueller i alla ändar av planen. Till paus gick man i fortsatt 1-0-ledning, och när den andra halvleken drog igång snäppade Sirius upp ytterligare.

– I andra får vi mycket bättre kontroll med vårt försvarsspel, defensiven sitter i princip till 100%. Däremot har vi har en hel del vi behöver jobba med i anfallsspelet och hur vi flyttar bollen, där är vi inte riktigt än, säger Mirza Jelecak.

Fortsatt var det nästan uteslutande på fasta situationer som Kalmar skapade sina målchanser, och Lukas Jonsson fick bland annat sträcka ut ordentligt för att styra undan en frispark från Rasmus Elm. Undantaget några småfarliga hörnor hade Blåsvart dock bra kontroll på läget, och under den andra halvleken lyckades man också hålla i bollen själva under längre perioder.

Sam Lundholm stod för ett piggt inhopp på Sirius högerkant, och efter att ha bidragit till att Blåsvart spelat av stora delar av de sista 15 minuterna på offensiv planhalva hittade han till slut också en lucka för att ta sig in i offensivt straffområde.

Efter att i den 92:a minuten ha dribblat igenom fyra hemmaförsvarare och in i straffområdet hittade han luckan vid den bortre stolpen och vek elegant in bollen mitt i steget på sitt patenterade vis. Målet betydde 2-0 och säkrade definitivt tre otroligt sköna och välförtjänta premiärpoäng för Sirius, som fick jubla tillsammans med den över 100 röster starka tillresta bortaklacken.

– Alla gjorde ett fantastiskt bra jobb, vi vann mycket dueller och en hel del andrabollar, vilket är viktigt i fotboll. Det är en jämn fotbollsmatch där målen betyder en del såklart, vi får det första målet och lyckas kontrollera matchen i och med det, sammanfattar Mirza Jelecak insatsen.

Nu gäller det att ladda om och fokusera på nästa uppgift, då Sirius nästa måndag tar emot AFC Eskilstuna på Studenternas i hemmapremiären.

– Vi har tre poäng och det är 29 matcher kvar. Ikväll ska vi njuta men sen ska vi ha fullt fokus på AFC, för det är en ännu tuffare nöt att knäcka, säger Mirza Jelecak.