Skoglund avgjorde igen i trygg 1-0-seger

I toppmötet mot Assyriska inför 2503 åskådare hemma på Studan tog Sirius herrar en ny fantastisk seger efter att vem annars om inte Kim Skoglund återigen avgjort, nu med matchens enda mål i början av den andra halvleken!

Det var ingen omedelbar propagandafotboll som den 2503 personer starka publiken bjöds på på Studan denna ljumna septemberkväll, där Sirius tog kommandot men inte helt kunde få grepp om gästande seriefyran Assyriska i matchinledningen. Sirius ägde bollinnehavet och kom till ett par inledande halvchanser, men spelet var också stundtals lite hafsigt och ett par bolltapp höll på att ställa till det. Assyriska förmådde dock inte hota Siriusförsvaret något särskilt, och med tiden tog Blåsvart över matchbilden mer och mer.

Ett inledningsvis ganska aggressivt Assyriska sjönk längre och längre ned på egen planhalva. Det blåsvarta bolinnehavsövertaget var stort, och Sirius lyckades också kombinera sig fram ganska ofta på offensiv planhalva, men fastnade på ett tätt Assyriskaförsvar som man inte riktigt lyckades spela sig igenom. Stefan Silva fick på ett fint skott som Robin Malmqvist räddade, men i övrigt var det instick, inspel och inlägg som inte nådde riktigt ända fram som präglade den första halvleken.

Till halvtidsvila gick man alltså med ställningen 0-0, men dödläget skulle inte komma att hålla i sig särskilt länge. I matchminut 47 kom det förlösande 1-0-målet, när Christer Gustafsson drev fram bollen mot straffområdet och chippade fram den till en djupledslöpande Kim Skoglund, som med sin första touch elegant lyfte bollen över målvakten  och med sin andra i kamp med målvakten kunde trycka in den på målinjen studsande bollen. För tredje gången på tio dagar fick truppens meste Siriusspelare springa med pekfingret höjt mot skyn och fira ett avgörande mål i en toppmatch på Studan.
– Det tröttnar man aldrig på, det är en skön känsla. CG kommer och driver, jag tar en löpning in bakom deras backlinje, han flippar in den och så lyckas jag få foten på den och försöker slå den över målvakten, men det räcker inte till riktigt utan jag får springa runt honom och peta in den på mållinjen.
– Det är någonting vi har pratat mycket om, att sticka in den typen av bollar, så det är vi jättenöjda med.  Vi sa det, att Kim gjorde två mål hemma sist så vi spelar honom högt upp i banan, för han är het just nu, säger Kim Bergstrand.

Resten av den andra halvleken kan bäst beskrivas som trygg ur blåsvarta ögon. Sirius fortsatte att kontrollera matchen även efter målet, och i den andra halvleken skapade man också betydligt fler heta målchanser än man gjort i den första. Kim Skoglund var ett par gånger nära att återigen bli tvåmålsskytt, med både en nick och en styrning framföär mål, och Calle Nyström fick riktigt bra träff med huvudet, men Assyriskamålvakten Robin Malmqvist stod för flera fina räddningar och höll bortalaget kvar i matchen. Kingsley Sarfo var annars matchens absoluta gigant; han fullständigt trasade sönder Assyriskas högersida där han gjorde lite vad han ville med bollen, och i slutminuterna gömde han undan den för flera försvarare åt gången och skapade ett antal hörnor när Sirius bara hade att spela av matchen.

När det inte kom något 2-0-mål fanns förstås fortfarande en möjlighet för Assyriska att komma upp och trycka in en kvittering, och visst fanns det några lägen i andra halvlek. Ett par snabba anfall i början av halvleken såväl som ett gäng hörnor och småfarligheter runt Sirius straffområde när bortalaget lyfte långt i slutminuterna oroade, men i det stora hela var den seger som Sirius till slut tog, efter att Ante Björkebaum också hunnit med att åka på sitt andra gula kort och därmed utvisning på tilläggstid, ganska ohotad.
– Det var en väldigt bra seger, en bra match från början till slut. Stabilt försvarsspel över hela banan, och en hel del bra anfallsspel också.  Det var den tredje tuffa matchen på tio dagar, och alla spelare står upp och ger allt, och ser hyfsat mentalt starka ut med tanke på den belastning som har varit. En bit in i första halvlek så bara äter vi oss in i det och sedan känns det som att framför allt vår högerkant är totaltdominant, i andra halvlek vänsterkanten. Jag är väldigt nöjd. Det var ett fräscht och bra Sirius, säger Kim Bergstrand.

Tre toppmatcher på tio dagar – och Sirius kommer ur den utmaningen med sju poäng i bagaget.
– Det är ett fantastiskt bra facit, och det var väldigt nära att det blev nio poäng också ska man ha klart för sig. En bra vecka, men nu är det väldigt kort igen så nu gäller det att få in ny energi.

Ja, redan på måndag är det dags för nästa utmaning, nämligen bortamatchen mot AFC United i Solna. Med hela åtta poäng ner till fyran och fem matcher kvar kommer det allsvenska kvalet allt närmare, men Sirius har inte slutat sikta ännu högre. Fem poäng skiljer till tvåan Östersund.
– Allt kan hända, det är femton poäng kvar att spela om. Men det är som vanligt, vi får koncentrera oss på AFC nu, säger Kim Bergstrand.
– Vi ger aldrig upp, säger Kim Skoglund.