Skön seger i Umeå

Umeå bjöd på mulet väder och småkärv temperatur vid ankomsten till T3 arena, men efterhand tittade solen fram och både den och spel värmde bra ju längre eftermiddagen led.Umeå Södra som kom till med match med två raka förluster och noll gjorda mål var förstås revanschsugna och hungriga på att haka på toppen. Matchen startar jämnt med två lag som vill spela bollen genom lagdelarna med bra passningsspel. Välorganiserat i försvarsleden och lite försiktigt i framstötarna i offensiven, och lagen känner på varandra inledningsvis. Efter dryga 10 minuter kommer matchens första målchans och det är Umeås Therese Kapstad som löper rätt på ett inlägg och avslutar på ett tillslag från ganska nära håll, men Emelie Almesjö gör en kanonräddning. Returen skjuts från dålig vinkel i utsidan av stolpen. Mycket nära hemmaledning! Ett par farliga hörnor från hemmalaget i samma period av matchen kan också noteras.Vi tar oss in bättre i matchen vad det lider och vågar mer och mer framåt. Vi hittar ytor rättvända framför deras backlinje och våra instick hotar och det är nära flera gånger. Bra, varierat passningsspel med tålamod ger oss självförtroende. När Jessica Rostedt i hemmalaget skadar sig efter knappa halvtimmen och måste kliva av och vi kan spela med en man mer i ett antal minuter tar vi över helt och hållet och belägrar oss på Umeås planhalva. Vi kan också ta ledningen i det skedet då Julia Lyckberg kommer runt på sin högerkant och hittar Fanny Andersson vid första stolpen som trycker in 0-1. Första målet är alltid viktigt och vi får det också efter en period av bra spel vilket ger oss mer energi och vi fortsätter spela bra. 0-2 kommer också innan halvtidsvilan då Fanny Andersson tackar för senast och spelar fram Julia Lyckberg på bortre stolpen som från nära hålla kan bredsida in bollen. Rättvis ledning i halvtid men kanske något mål för stort.Umeå Södra flyttar upp styrkorna direkt i andra och pressar oss högt upp i banan, och vi har vissa problem inledningsvis, men reder ut det. I andra halvlek blir det mer omställningsspel från vår sida vilket passar oss bra och vi skapar ett antal lägen med Julia Lyckbergs stolpskott som bästa chans. Umeå har en del bollinnehav och trummar på men dom farliga lägena uteblir nästan helt. Med lite bättre skärpa hade vi absolut kunna göra något eller ett par mål till på alla lägen vi hade i andra halvlek så segern inte är på något sätt obefogad. Hade Umeå gjort mål i början av matchen då dom hade sin bästa period hade det kunnat bli en annan match så klart men över hela matchen är vi det bättre laget ute på plan och skapar dessutom flest målchanser.Sammanfattningsvis är vi återigen stabila över 90 min, har ett bra eget spel där vi både kan rulla bollen inom laget och även ha ett omställningsspel som är snabbt och vasst. Försvarsspelet är uppoffrande och vi täcker upp de farliga ytorna snabbt. Många spelare har också god form och då är vi ett bra lag.Nästa vecka väntar en seriefinal mot Sunnanå på Studenterna på söndagseftermiddagen. Som Sarah säger – Be there or be square!Läs Umeå Södras referat.MatchfaktaLaget:Emelie AlmesjöLinnea Eriksson, Sarah Elnicky, Malin Winberg, Allysha ChapmanJulia Lyckberg, Moa Mattsson, Mikaela Björklund, Ida Norström (77)Fanny Andersson (84), Jenny Jansson (88)Ers: Lina Lundqvist, Caroline Lundberg (77), Sanna Öhlund (84), Stina Melin (88) och Ingrid Wixner.