Sirius utökar satsningen på parafotboll

01082021_1627857282.jpeg

Sirius Fotboll siktar under 2018 på att utöka sin satsning på parafotboll, som idag drivs genom projektet Siriusbollen.

Sirius satsning Siriusbollen vänder sig till barn mellan 7-15 år som vill spela fotboll utifrån sina egna förutsättningar. Det finns för närvarande tre hela lag (och två på tillväxt) som har möjlighet att träna året om. Det är en siffra som förhoppningsvis kan växa framöver.

Parafotbollen i Sverige utövas idag till allra största del av spelare med utvecklingsstörning. Även personer med andra funktionsnedsättningar såsom synskada, rörelsehinder eller neuropsykiatriska funktionshinder faller dock in under samma paraply, och i den sistnämnda gruppen ser Git Roxström, ansvarig för Siriusbollen, den största outnyttjade potentialen.

– Många som inte riktigt klarar den vanliga fotbollen har ännu inte hittat till parafotbollen. Det finns underlag till minst 15 ungdomslag med neuropsykiatriska funktiosnhinder i Uppsala idag, men det finns bara ett, säger Git Roxström.

Just att nå ut till fler personer är en stor och viktig utmaning för att kunna fortsätta utveckla verksamheten och kunna erbjuda rätt miljö till fler unga som vill spela fotboll utifrån sina egna förutsättningar.

– De serier som finns idag riktar sig egentligen främst till seniorer även om ungdomar får vara med, och det är svårt att få ihop tillräckligt med spelare i de yngre åldrarna. Får man inte upp en volym är det svårt att få verksamheten att fungera, så det är vårt främsta mål just nu, säger Git Roxström.

Målet för Sirius är på sikt är att kunna ha lag i flera olika klasser och i alla olika åldrar, även för de yngsta. Än så länge spelas dock den svenska parafotbollen mestadels utan klassindelning, det vill säga med spelare med olika funktionsnedsättningar tillsammans.

Att komma igång med tävlingsspel i den öppna klassen är därför nästa stora mål för lagen inom Siriusbollen. Det äldsta Siriuslaget, P03-06 Gul (som ses jubla här på bilden), deltog under helgen i en inledande divisionering för att kunna delta i Mälarserien och gick vinnande ur två av sina tre matcher.

– Våra äldsta spelare är 15 år, och det är yngre än de flesta brukar vara, så vi räknar inte med att orka med riktigt men vill se hur långt vi har kvar. Vi siktar på att vara med i seriespel i framtiden, säger Git Roxström.

Är du intresserad av att veta mer om Siriusbollen? Läs mer på Siriusbollens hemsida!

Kontakt Siriusbollen
Git Roxström, tel. 0707898040
git.roxstrom@gmail.com


Som en del i den vidare satsningen på parafotboll lägger nu Sirius Fotbolls styrelse fram ett förslag om att bilda en sektion för parafotboll inom IK Sirius FK. Läs mer om det här!

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch