Sirius spelar i Allsvenskan 2017

01082021_1627847021.jpeg

Jakob Bergman blev hjälte med matchens enda mål när Sirius herrar besegrade Halmstad med 1-0 (0-0) och blev klart för spel i Allsvenskan 2017 efter 42 års frånvaro från högsta serien!

En förlust hade förmodligen bara varit ett litet gupp på vägen, och det hade räckt med ett kryss för att i princip säkra en allsvensk plats. Så tänkte inte Sirius. Sirius ville inte ha några frågetecken kvar, Sirius skulle vinna. Och Sirius vann.

Det tog ett tag innan man kom igång på allvar, matchinledningen var jämn med två lag som turades om att hålla i bollen och att kontra snabbt på varandra.  Halmstads båda målfarliga anfallare Ruud Tveter och Olsson gick på rulle i djupled, samtidigt som Sirius ständigt kom runt på kanterna genom Ian Sirelius och Kingsley Sarfo. Ju längre tiden gick desto mer var det det de sistnämnda som tog över.

Halmstad fick ett par heta chanser tidigt i matchen. Fredrik Olsson kom igenom i djupled och kunde gå på avslut mot den bortre stolpen, men Lukas Jonsson kom ned snabbt och stod för en fin räddning.Dessförinnan hade en riktig rökare passerat tätt över Siriusmålvaktens ribba. Men vartefter fick Halmstad mindre och mindre tid med bollen när Sirius höjde pressen allt mer, och när djupledsbollarna inte längre hade samma precision hade hemmalaget svårt att hota. Istället kom Sirius i våg efter våg tack vare tidiga bollvinster, och började skapa en hel del chanser.

Ian Sirelius kom runt och slog farliga inspel gång på gång utan att riktigt hitta fram, Kingsley Sarfo skar in och försökte gå på skott från sin kant men saknade den tillräckliga precisionen, och samtidigt skapade Sirius hörnor på löpande band. På en av dem sparkade Jakob Bergman hål i luften när bollen studsade ned framför honom vid den bortre stolpen. Närmast ett mål var Kim Skoglund, som sköt på uppstuds från straffområdeskanten och träffade ribban, men Sirius fick nöja sig med ett mentalt övertag snarare än ett målmässigt sådant när matchen gick till halvtidsvila vid ställningen 0-0.

– Det blir någon omställning för mycket mot oss, men annars tycker vi att det är en väldigt solid första halvlek.  Sedan har vi en period även i andra där de får ställa om lite väl enkelt på oss, vilket är onödigt när vi leder, men de går ju för allt och domaren tillät ganska mycket, säger Kim Bergstrand.

Målet kom nästan direkt i den andra halvleken. En hörna ledde till ytterligare en, och när klockan gått in på sin 49:e minut var det dags för målet som till slut skulle ta Sirius tillbaka till allsvenskan efter 42 år. Det var Kim Skoglund som i sin 229:e seriematch i Blåsvart (klubbens näst meste spelare i modern tid) slog hörnan, det var den pånyttfödde Ante Björkebaum som i sin sjätte Siriussäsong kompletterade sina 10 mål med ytterligare en assist när han hoppade upp och skarvade bollen vidare till den alldeles specielle måltjuven Jakob Bergman, som mitt framför mål för fjärde gången i år kunde dyka fram och trycka in bollen i nät.

Efter målet flyttades spelet i större utsträckning över på Sirius planhalva när Halmstad blev tvungna att satsa mer och mer framåt. Hallänningarna började sakta men säkert äta sig ikapp i både hörn- och avslutsstatisiken, men utan att komma riktigt nära. Lukas Jonsson fick plocka en nick i maghöjd, en hel del flygande inlägg fick boxas och nickas undan, men ju längre tiden gick desto tryggare såg Sirius ledning ut. Den omedelbara anstormningen från hemmalaget ebbade ut och Sirius kunde börja spela av mer och mer av matchen på egen hand.

Sirius kunde ha satt spiken i kistan mer än en gång, både i öppna kontringslägen som inte utnyttjades och det rena friläge som Dragan Kapcevic sköt på den utrusande målvakten med tiotalet minuter kvar att spela, men spänningen höll i sig in i det sista. Domaren lade till hela sex extra spelminuter på grund av byten och skador, och Halmstad fortsatte att mata bollar mot Sirius straffområde, men Sirius fortsatte att försvara sig väl. Ett avslutsförsök täcktes ut till hörna, hörnan nickades undan, Sirius kom loss och kunde gå till anfall. Den allra största delen av de sex tilläggsminuterna gick åt till att Sirius rullade boll på offensiv planhalva.

Till sist var det Moses Ogbu som efter ett blåsvart inkast fick den sista bolltouchen nere i planens ena hörn, varpå domaren stoppade pipan i munnen och blåste av den match som redan med två omgpångar kvar att spela säkrade Sirius topp två-placering i superettan och därmed ett historiskt avancemang till allsvenskan nästa år efter 42 års frånvaro från landets högsta serie.

– Det är fantastiskt, alla känslorna på en och samma gång som han sade, Gessle. Det är svårt att sätta ord på sådant här, man är tom och rörd och glad allting på en gång, men det är häftigt när man har nått ett mål tillsammans som grupp såhär, som klubb och organisation, säger Kim Bergstrand, som är nöjd även med insatsen.

– Lite stressat kanske på slutet, men annars tycker jag vi gör en jäkla bra match med tanke på förutsättningarna. Det syntes hur vi ville ha matchen, vi skapade målchanser och försvarade oss väl. Det känns jättebra.

Från Division 1 till Superettan, därifrån vidare till Allsvenskan. Efter fem år under Kim Bergstrands och Thomas Lagerlöfs ledning har Sirius nått nya höjder, och 1-0-segern i toppmötet på Örjans Vall var den perfekta spiken i kistan på den här allsvenska jakten.

– Att slå seriefavoriten såhär, det är fantastiskt. Vi har jobbat hårt och trott på utveckling, spelarna har trott på utveckling och tagit ett jäkla ansvar. Det är en grupp som växt under fem år, det är många som var med redan i Division 1, och det tycker jag är riktigt häftigt, säger Kim Bergstrand.

Nästa säsong väntar nya utmaningar, men först ska denna avslutas. Ännu återstår seriesegern att säkra. På måndag väntar årets sista hemmamatch då IK Frej kommer på besök till Studan!

>> Matchhändelser och bilder!

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch