Sirius–Örebro: Sulla Luna!

Vi dansar alla Sulla Luna! Inbytt i halvtid gav Stefano Vecchia blåsvart en omedelbar injektion och var högst delaktig i att Sirius kunde vända 0–1–underläget mot Örebro. Sirius vann sin andra raka match och visade återigen på en imponerande mental förmåga att överkomma motgångar. 2–1 blev slutresultatet på ett ibland soligt och ibland dyblött Studenternas och Sirius är efter sex omgångar tvåa i Allsvenskan.

För den som gick förbi Studenternas några timmar innan matchen var det nog svårt att tro sina ögon när solen tittade fram just som domaren skulle till att blåsa i pipan. Regnet hade öst ned hela dagen men lagom till uppvärmningen avtog det och när det var dags för start hade det slutat helt. Månne var solskenet ett gott tecken för blåsvart.

Matchen inleddes utan att något lag riktigt tog tag i taktpinnen. Sirius jobbade sig dock in i matchen och tog långsamt kontroll över spelet. Örebro försvarade sig dock bra och hemmalaget skapade inte några klara målchanser.

Med tanke på Sirius spelövertag var det extra onödigt att i den fjortonde minuten dra på sig en frispark på egen planhalva. Bollen lyftes in och en Örebrospelare föll. Bollen hade passerat honom och han såg dessutom ut att snubbla på en ovetande Elias Andersson men domaren pekade direkt på straffpunkten.

Kalldusch för Sirius och drömläge för Örebro att ta ledningen. Men Lukas Jonsson i Siriusmålet ville annat. Han gick åt rätt håll och fick dit händerna. Bollen gick rakt ut men en Siriusspelare var först på returen och kunde sparka bollen till hörna.

Trots straffmissen skedde ett skifte i matchen. Örebro tog över och pressade Sirius. Hemmalaget såg stressat ut och hade svårt att få igång det egna passningsspelet. Gästerna skapade flera bra lägen, allra närmast var Jack Lahne som träffade stolpen med ett skott från distans.

Sirius tog sig dock tillbaka in i matchen och hade en riktigt bra period i mitten av halvleken. Det kom därför som en chock när bortalaget tog ledningen i den trettiosjunde minuten. Närkelagets duktige vänsterback Kevin Wright tog sig in i straffområdet, och även om inspelet inte gick fram landade bollen hos Robin Book som sköt in bollen lågt vid första stolpen. Tungt för Sirius som de senaste tio minuterna hade haft övertaget i matchen.

Resultatet stod sig resten av halvleken. Det var en halvlek i perioder där lagen växlade vem som hade övertaget. Över fyrtiofem minuter var det dock Sirius halvlek, och det var därför mentalt säkert lite extra jobbigt att gå in till halvtidsvila i 0–1–underläge.

I pausen öppnade sig himlen och skyfallet pågick mer eller mindre tills andra halvlek skulle börja. Som av en händelse slutade det regna just när spelarna kom ut ur tunneln. Det som mötte spelarna var en regnbåge tagen ur en sagobok som prydde den ena långsidan. Om inte solskenet innan avspark var ett gott omen för blåsvart var regnbågen definitivt det.

Stefano Vecchia kom in i halvtid och gav direkt en gnista till hemmalaget. Redan efter två minuter väggspelade han med sin radarpartner på vänsterkanten, Axel Björnström, och tog sig in i straffområdet och ned mot kortlinjen. Han slog bollen hårt snett inåt bakåt, via ett Örebroben förbi Oscar Janson i målet. 1–1 och återigen var det firma Vecchia–Björnström som låg bakom. Perfekt start för blåsvart, och mer skulle komma.

Matchen fick dock avbrytas efter bara några minuter när LED–skärmarna på ena långsidan, i avsaknad av publik, gjorde en väl utförd ”vågen” (med viss hjälp av vinden) och välte. Tio minuter senare kunde i alla fall matchen återupptas.

Sirius ångade på efter avbrottet och i den sextiosjunde minuten var det dags igen. Nahom Girmai Netabay slog en perfekt crossboll från vänster sidlinje till bortre delen av straffområdet. Där mötte Karl Larson som på ett tillslag spelade bollen till Yukiya Sugita som sköt 2–1. Ett alldeles sagolikt vackert mål från hemmalaget som för andra matchen i rad hade vänt ett 0–1–underläge.

Örebro samlade sig efter 2–1–målet och bestämde sig för att flytta upp laget lite. Sirius blev kanske lite mer försvarsinriktade också för de släppte något på kontrollen av matchen. Följde gjorde en period där inget av lagen hade ett tydligt spelövertag, Örebro försökte skapa lite tryck men Sirius försvarade sig bra och kontrade när de fick chansen. Kanske borde blåsvart avgjort matchen på någon av kontringarna, för mer än en gång kom de i numerärt överläge mot gästernas backlinje. Den sista passningen hade svårt att hitta rätt adress, och istället för att sätta spiken i kistan väntade en nervkittlande avslutning.

Örebro lyfte upp laget och tryckte på allt mer för en kvittering. Bortalagets Erik Björndahl kom in i den sjuttiofemte minuten och bidrog med tyngd i straffområdet där han ständigt var ett hot. När klockan började ticka upp mot åttio var Sirius hårt nedtryckta. De hade svårt att ta sig ur Örebros tryck och när de försökte spela sig ur den såg det stressat ut.

När matchuret slog över till nittio visade fjärdedomaren upp tolv minuters tilläggstid på sin tavla. Fullt logiskt med tanke på det långa avbrottet men tufft för Sirius eftersom det betydde över tio minuter till av att freda det egna straffområdet.

Om vi ska fortsätta med tecken från naturen, var skyfallet som bröt ut i den nittiosjunde minuten minst sagt olycksbådande. Men Sirius överkom naturens krafter och höll ut. Närmast att kvittera var just Erik Björndahl som nådde högst på ett inlägg men bollen passerade några decimeter utanför Lukas Jonssons högra stolpe. Närmare än så kom dock inte Örebro och Henrik Rydström kunde skrika ut sin glädje och lättnad när slutsignalen ljöd.

Andra segern i rad för blåsvart som efter sex omgångar ligger tvåa i Allsvenskan! Det är många matcher kvar men lagets säsongsinledning är minst sagt imponerande.

Axel Björnström, blåsvarts vänsterback och bäste poänggörare den här säsongen var efter matchen lite missnöjd med första halvlek, men glad över hur laget svarade i andra.

– Vi börjar rätt svagt som vi gjort de senaste två matcherna, vi kommer inte riktigt upp i nivå förrän i andra halvlek. Men jag tycker det visar på en styrka att vi lyckas vända den här matchen. Vi vet att vi är starka och vi litar på vårt spel så vi höjde oss en nivå och det räckte.

Det finns en härlig energi i laget just nu, berättar han.

– Vi har mycket självförtroende nu så även om vi släpper in ett mål vet vi att vi kan göra två i en match eller i en halvlek. Det är en skön känsla.

Framröstad av fansen till matchens lirare blev Stefano Vecchia och hans inhopp i halvtid gav blåsvart en ordentlig injektion. Henrik Rydström hyllade sin yttermittfältare efter matchen.

– ”Steffo” är en helt fantastisk fotbollsspelare. Där vi i första halvlek fastnade kom han loss, det öppnade upp och vi kunde vara rätt bra i en lång period.

Vecchia och Axel Björnström har blivit ett radarpar ute på vänsterkanten, där de på olika sätt kombinerar sig fram och skapar lägen.

– Vi vet varandras styrkor, han har spetskvalitet när han viker in med sin höger och sen kommer jag på utsidan och då ställs ytterbacken ett svårt beslut. Vi kompletterar varandra bra, säger Björnström om hans och Vecchias samarbete.

Nu får Sirius några dagars extra vila innan det bär av till Stockholm för ett möte med Hammarby. Men på söndagskvällen var det fortfarande firande av segern som gällde.

– Vi får njuta ikväll och sen är det bara att ladda batterierna mot Hammarby på lördag, avslutar Björnström.