Sirius och GUSK utökar samarbete för spelarutveckling

  • App
01082021_1627859114.jpeg

Sirius och GUSK inleder under 2019 ett utökat samarbete för spelarutveckling. Samarbetet stärker spelarunderlaget till GUSK:s A-lagsverksamhet och skapar lämpliga match- och träningsmiljöer för Sirius yngre spelare.

Sirius och GUSK har sedan tidigare ett samarbete som har inneburit dels att Sirius Akademi haft möjligheten att rekommendera spelare vid ca 19 års ålder att välja spel i GUSK när det bedöms som en lämplig utvecklingsmiljö, och dels att Sirius A-lag haft möjligheten att låna ut yngre spelare till GUSK genom ett s.k. fotbollsutvecklande föreningssamarbete avseende professionell spelare.

För GUSK innebär samarbetet ett stärkt spelarunderlag till A-lagsverksamheten, och för Sirius skapar det lämpliga match- och träningsmiljöer för vissa spelare i klubben. Företrädare för respektive förening har därför under hösten 2018 diskuterat möjliga förutsättningar för att fördjupa och intensifiera det samarbetet, något man nu gått i mål med.

– Vi tror att samarbetet skall bidra till att stärka vår egen verksamhet, samtidigt som vi också kan medverka till att Uppsalas fotbollstalanger kan fortsätta att utvecklas på hemmaplan, säger GUSK:s Janne Gidlöf.

Under säsongen 2019 innebär det utökade samarbetet att Sirius kommer att bidra med en assisterande tränare till GUSK:s A-lag samt att Sirius Akademi använder GUSK som det självklara alternativet för de spelare som är färdiga eller nästan färdiga i akademiverksamheten och behöver en lämplig utvecklingsmiljö innan Sirius A-lag. Från säsongen 2020 är planen att samarbetet fördjupas ytterligare.

– Snittåldern för när en spelare debuterar i allsvenskan ligger på 22-23 år, och det här ger oss en möjlighet att erbjuda spelare en ny utvecklingsmiljö efter 19 års ålder då akademins verksamhet annars tar slut. Det är också kul att vi kan göra det i samarbete med en förening som GUSK. Vi vill skapa fler samarbeten inom Uppsalafotbollen, säger Petter Hansson, akademichef i Sirius Fotboll.

Sirius avstår samtidigt deltagande i U21 Allsvenskan 2019 och kan istället erbjuda yngre spelare som är i behov av speltid spel i GUSK utifrån registrering på den så kallade lånelistan genom samarbetsavtalet.

– Vi vet att det är en trång passage upp till Sirius A-lag från akademin, och här har vi en utmärkt möjlighet för spelare att få utvecklas i en alternativ miljö där vi ändå har koll på dem. Alla spelare utvecklas i olika takt och i och med det här kan vi tillsammans med GUSK tillgodose fler spelares behov. Vi kan också få en matchmiljö för våra yngre spelare som inte spelar så mycket i A-laget, och vi tror att GUSK:s är en matchmiljö som är mer lik vår än vad U21-serierna är, säger Sirius sportchef Ola Andersson.

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch