Sirius ny serieledare i U21 efter galet målkalas

01082021_1627805650.jpeg

Vid seger i Sirius bortamöte med AFC United i U21 Superettan Norra skulle Blåsvart ta över serieledningen. Det gjorde man också, men vägen till dessa tre poäng var något långt utöver det normala. Matchen slutade nämligen med Siriusseger 5-9 (1-6), och tränaren Mirza Jelecak har svårt att hitta ord för att beskriva matchen han precis sett.
– Det är svårt att summera så här direkt efteråt, suckar han smått uppgivet. Men i första halvlek ser vi faktiskt ut som ett fotbollslag, vi gör ganska mycket rätt saker och det finns stora ytor bakom dem där vi sätter in bollar och har mycket löpningar. Det var bollvinst, vi vände upp och så bara in bakom så var det friläge, i stort sett. Vi kunde ha gjort 10 mål i första halvlek, så då var vi ändå bra.

Redan efter 13 minuter tog Sirius ledningen, när efter skada comebackande Ian Sirelius rullade in 0-1. Efter att hemmalaget kvitterat på hörna började Sirius målvakavlkad, innan halvtid hade man mäktat med fem mål. Ett hattrick från Jonathan Lundbäck och varsitt mål från Daniel Ahonen och Jonatan Berg gav 6-1-ledning efter de första 45 minuterna.

Efter att Daniel Ahonen utökat Sirius ledning till 1-7 på straff tidigt i andra halvlek reducerade AFC til 2-7, även detta på straff. Efter 58 minuter blev en hemmaspelare utvisad efter att vad det verkade ha sagt någonting till domaren, och direkt därefter kunde Jonathan Lundbäck med sitt fjärde mål i matchen utöka till 2-8. Torts en man mindre lyckades sedan AFC reducera två gånger om, Daniel Ahonen utöka igen till 4-9 med sitt tredje mål, och slutligen AFC få in ytterligar en reducering till 5-9 i slutminuterna.
– Vi pratade i halvtid om att fortsätta göra rätt saker och inte tumma på någonting, men tyvärr så blir vi tvådelade, vi försvarar inte tillsammans och vi slarvar lite för mycket och tappar boll när vi ska försöka kombinera oss igenom. Sedan är det väldigt många tveksamma domslut och konstiga situationer som händer under matchen, de spelar rätt så fult och domaren tillåter en del och sådär. Det är ingen bra halvlek på något sätt, varken fotbollsmässigt eller organisatoriskt för vår del.

Trots en måhända blek försvarsinsats vann Sirius alltså matchen med fyra måls marginal, och gjorde hela 9 mål framåt. Tre säkra poäng och övertagen serieledning är saker att glädjas över efter denna helt otroliga fotbollsmatch.
– Vi var bättre än dem, definitivt, men vi kontrollerade inte matchen som vi borde ha gjort. Vi gör rätt saker i 60 minuter istället för 90. Det som är roligt är att vi gör många och snygga mål och har bra kombinationsspel. Vi försvarar oss okej i alla fall i första halvlek, sedan får de en tveksam straff och ett offsidemål och sådär. Det var många konstiga situationer. Men vår backlinje hade en snittålder på 16-17 och vi har en juniormålvakt, så det är en läropeng för de grabbarna men också för de mer rutinerade spelarna, att se till att hjälpa dem att försöka vända på det, sammanfattar Mirza Jelecak.

När nu Sirius alltså tar över den förstaplats i tabellen som om man behåller den till seriens slut skulle betyda spel i U21-seriernas A-slutspel, mot allsvenskt motstånd, snarare än det B-slutspel som övriga superettanlag hamnar i, är det förstås en stor morot som uppenbarat sig för grundseriens fem återstående matcher.
– Ja, absolut är det det. Det viktigaste är ändå att göra bra prestationer över 90 minuter, vilket är nog så svårt. Det har vi ju till och med svårt med i a-laget, och här blir det dessutom en blandning av spelare. Men det är klart vi vill vinna fotbollsmatcher, och det är en liten morot att kanske få gå till A-slutspel och få möta allsvenska lag. Det siktar vi på, säger Mirza Jelecak.

Jonathan Lundbäck gjorde fyra mål och Daniel Ahonen tre, vilket förstås gjorde dem till framträdande giruer i matchen, men även matches förste målskytt är värd lite extra uppmärksamhet. Ian Sirelius gjorde äntligen comeback på fotbollsplanen efter den skada med efterföljande operation som hållit honom borta hela året, och stod för en bra insats under sina 45 minuter på planen.
– Jag tyckte han gjorde det bra. I första halvlek var laget bra också, det fanns mycket ytor bakom och det gillar ju Ian, konstaterar Mirza Jelecak.

>>   Folksam U21 Superettan Norra

Foto: Björn Pettersson (arkiv)

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch