Sirius inledde gruppspelet med seger

  • App
01082021_1627859352.jpeg

Sirius vann årets första tävlingsmatch borta mot Karlstad BK, som slutade 1-2 (0-1) efter två mål av Jonas Lindberg. Blåsvart toppar därmed gruppen efter Svenska Cupens första omgång.

>> Matchfakta

Sirius tog tidigt kommandot när det var dags för säsongens första tävlingsmatch. Borta mot Karlstad BK inledde Blåsvart Svenska Cupens gruppspel genom ta ett stadigt grepp om matchbilden och trycka ner det nyblivna Division 1-laget långt mot eget mål i matchinledningen.

Till att börja med lyste dock målchanserna med sin frånvaro. KBK försvarade sig tight och Sirius hittade inte riktigt ytorna för att ta sig in i straffområdet. Blåsvart malde dock på och efter 22 minuter hittade man till slut öppningen. En lång passning från Jesper Arvidsson i backlinjen seglade över hemmalagets dito och landade vid en djupledslöpande Jonas Lindbergs fötter. Fri med målvakten rullade han säkert in 0-1, hans första mål i Siriuströjan.

Målet verkade lösa vissa knutar, för under en intensiv period därefter skapade Blåsvart ett antal vassa chanser att utöka ledningen. Efter ett par flipperspel och flera returer i straffområdet, bland annat då Philip Haglund drog till från nära håll men träffade målvakten, höll dock hemmalaget ut och kunde lugna ner spelet något mot slutet av halvleken.

Istället satte Sirius ny fart efter paus, och fick tidigt utdelning för sitt intensiva presspel. Istället för att vänta på en passning tog Jonas Lindberg den här gången själv bollen från en försvarare och drev fram mot mål i nästan samma läge som i den första halvleken. Inte heller den här gången gjorde han något misstag, utan rullade in sitt andra mål i Sirius till 0-2 efter 54 minuter.

Sirius hade fortsatt god kontroll över händelserna under ytterligare en dryg kvart och skapade ett par lägen att utöka, men fick skotten blockerade när man väl kom till avslut och fick inte bollen på mål. Istället tappade man i slutskedet lite den kontroll över händelserna man haft så långt i matchen, och hemmalaget kunde skapa sina bästa lägen efter att tidigare bara ha kommit till ett par resultatlösa inlägg och hörnor.

Lukas Jonsson stod under matchens slutskede för ett par vassa reflexräddningar när bollen for runt i straffområdet. Karlstad hittade också ett par lägen genom längre bollar i djupled, där Victor Edvardsen efter att Kebba Ceesay täckt undan hans första avslutsförsök en stund tidigare tog bättre vara på sin andra chans.

Andra gången han Ceesay inte ikapp när Edvardsen istället skickade in bollen över Lukas Jonsson till reduceringen till 1-2. Vid det laget stod dock matchklockan på 92 och Sirius seger var aldrig hotad. Blåsvart vann rättvist efter att ha dominerat större delen av årets första tävlingsmatch.

Henrik Rydström, dagens födelsedagsbarn som också besjöngs av de tillresta supportrarna, är nöjd med stora delar av matchen.

– Man får se matchen i kontexten att vi fortfarande är inne i februari och saknar tongivande spelare. Vi vet att den här typen av motstånd ofta spelar med en viss desperation och ser sin chans, och det blir ofta tuffa matcher i det här skedet av vintersäsongen. Vi vinner och vi kontrollerar matchen, vi leder med 2-0 och de är helt slut. Det är vi nöjda med, säger Henrik Rydström.

– Det vi är missnöjda med är att vi inte gör 3-0 och inte kan kontrollera sista 20 bättre än vi gör. Vi kunde haft större tålamod, blev lite för ivriga att ta oss framåt. Vi valde fel lägen och då blev det böljande fotboll, vilket gav dem ett litet halmstrå. Det ska vi inte behöva ge våra motståndare. Det ligger i vårt eget beslutsfattande. Vi gör 60-70 minuter som är tillräckligt bra, men sista 20 för svaga, säger Henrik Rydström.

Efter två förluster i de inledande träningsmatcherna var det förstås välkommet med tre poäng när det nu var skarpt läge. Fortfarande är det dock tidigt på säsongen och mycket kvar att utveckla.

– I första halvlek är vi väldigt nöjda med attityden att vinna bollen, sätta press och fajtas, men det har också varit bra tidigare. Det är något vi betonat och det ska vi fortsätta jobba med. Pratar vi om vårt eget anfallsspel så var det bättre vad gäller positioner och att flytta bollen, men det är inte så att vi nu har fått en referenspunkt som vi kan förhålla oss till framöver. Där är vi inte än. De bra sakerna sker inte tillräckligt ofta ännu, och det är inget konstigt. De här matcherna är skitbra, vi ser att vi behöver betona vissa saker och det är sådant vi kan använda, säger Henrik Rydström.

Segern, samtidigt som gruppens andra match mellan Halmstad och Östersund slutade oavgjort 0-0, gör att Sirius tar ledningen i gruppen och sätter sig i ett bra läge inför fortsättningen av Svenska Cupen.

– Det är bästa möjliga start, och det var trevligt att de andra kryssade samtidigt. Det hade jag tagit på förhand, säger Henrik Rydström, som också hyllar stödet Blåsvart fick i Karlstad.

– Vi uppskattade verkligen stödet från supportrarna som var på plats, det var grymt.

Nästa lördag, den 23 februari, går Svenska Cupen vidare med Sirius första hemmamatch för säsongen. Blåsvart möter Halmstads BK hemma på Löten med avspark klockan 14.00. Vi ses där!

Foto: Bildbyrån / Andreas L Eriksson (arkiv)

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch