Sirius Fotboll i samarbete med Arbetsförmedlingen

01082021_1627857658.jpeg

Sirius Fotboll och Arbetsförmedlingen ingår ett samarbete för att hjälpa ungdomar som befinner sig långt ifrån arbetslivet.

Svensk Elitfotboll ingick i slutet av 2017 i en nationell överenskommelse med Arbetsförmedlingen, med syftet att skapa sysselsättning för personer i utanförskap. Sirius Fotboll gör nu som flera andra elitklubbar och ingår i en lokal överenskommelse med Arbetsförmedlingen.

– Vi vill kunna hjälpa de ungdomar som vi når i vårt samhällsarbete på flera sätt än vi gjort tidigare, och då är skola och sysselsättning det viktigaste av allt, säger Ian Sirelius, spelare i Sirius och projektledare för Nattfotbollen.

I oktober kommer en karriärdag arrangeras med målet att hjälpa ungdomar som i vanliga fall befinner sig långt från arbetslivet, där företag och ungdomar kommer att föras samman bland annat genom en fotbollsturnering.

Genom Gränslös Fotboll och projektet Nattfotbollen når Sirius Fotboll 200-300 ungdomar i flera områden i Uppsala varje helg.

– Tanken har hela tiden varit att utvidga det. Vi har velat hjälpa ungdomarna på fler sätt än att bara öppna hallarna. I och med det här samarbetet kan vi göra det och får en möjlighet att hjälpa till med det som vi sett varit viktigast för ungdomarna: skola och sysselsättning, säger Ian Sirelius.

– Vi har haft en turnering varje år mellan fem olika områden i staden och tanken har alltid varit att involvera våra sponsorer mer. Vi har kontakter både i arbetslivet och hos ungdomar i utanförskapsområden och med en karriärdag kan vi hitta en plattform där de båda kan mötas på ett enkelt sätt, fortsätter han.

Att karriärdagen kommer att ge ungdomar ett mer avslappnat sätt att möta arbetsgivare på är något som Arbetsförmedlingen i Uppsala ser mycket positivt på.

– För många ungdomar som behöver mycket stöd kan det av olika anledningar vara jobbigt skriva in sig på Arbetsförmedlingen. Kan man då nå de ungdomarna på det här sättet så är det jättebra, och det uppfattas säkerligen coolare att bli inbjuden av Sirius istället för Arbetsförmedlingen, säger Erland Fischer, branschstrateg på Arbetsförmedlingen.

– Den här karriärdagen är någonting som Sirius jobbat fram och när vi fick förfrågan om att stötta så kändes det klockrent. Vi såg konceptet med nattfotboll som Sirius jobbar med och kände att det var en bra väg att nå ungdomar på, säger Erland Fischer.

Karriärdagen går av stapeln i oktober och är ett samarbete mellan Sirius Fotboll, Arbetsförmedlingen i Uppsala och Uppsala Kommun.

Bilden: Erland Fischer, Arbetsförmedlingen och Ian Sirelius, Sirius Fotboll

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch