Sirius dominerade mot Kalmar

Sirius stod för en dominant insats, besegrade Kalmar FF med 3-0 (2-0) ”hemma” på Gavlevallen och tog sin tredje seger på fyra försök i årets allsvenska.

Vid ett par tillfällen, tidigt på våren 1973 och alldeles nyss, 2017, har Sirius legat trea i allsvenskan. Idag, efter att den fjärde omgången i allsvenskan 2017 spelats färdigt, ligger Sirius tvåa i allsvenskan. Bättre än någonsin tidigare. Bäst på 110 år.

Rent vädermässigt var det inget särskilt varmt välkomnande Sirius fick på hemmaarenan för en kväll, Gavlevallen. Med de 1 071 supportrar som gjort resan till Gävle trots ett hot om snöstorm hängande över sig i ryggen visade dock Blåsvart snart, med all önskvärd tydlighet, varför man spelar allsvensk fotboll igen den här säsongen.

Det var kanske ingen sprudlande inledning, men efter några trevande minuter etablerade sig en tydlig matchbild, som sedan höll i sig nästan alla de 90 minuterna igenom. Sirius tog tag i bollen, och Kalmar lät dem hållas. Bortalaget, som fått en tuff inledning på seriespelet med bara en poäng så här långt, blev dock snart varse att man nog backat av lite väl mycket. När Sirius fick fart på bollen på Gavlevallens fuktiga plastmatta hamnade den sällan där smålänningarna ville ha den.

Passningsspelet kom snabbt igång, men det var en soloprestation som öppnade målskyttet. Kingsley Sarfo fick bollen mitt på offensiv planhalva efter 19 minuter och gav sig av på ett slalomåk genom motståndarförsvart som slutade i en snabb liten vrickning med vänsterfoten. Det blev ett välplacerat avslut som rullade in med precis lagom mycket fart intill den vänstra stolpen, och Sirius hade 1-0.

Sju minuter senare var det dags för ett helt annat slags mål. Niklas Busch Thor satte inte av på en dribblingsräd när han fick bollen på mittplan, utan svingade in en lång passning bakom Kalmars backlinje, där Ian Sirelius kom löpande. Efter att han överraskat högerbacken Emin Nouri genom att smita förbi bakifrån och plocka med sig bollen med bröstet visade det sig att han också lyckats passera den utrusande målvakten Ole Söderberg på köpet. Med målet vidöppet var det bara att rulla in 2-0-målet.

Sirius fortsatte att kontrollera händelserna på planen, förutom då under några korta stunder då man inte gjorde det. För visst stack Kalmar upp ett par gånger; Mahmoud Eid hade ett avslut på ett inspel från nära håll som mycket väl kunde ha tagit en annan väg än den som ledde en halvmeter utanför stolpen, och ett par bolltapp höll på att ställa till det, men de händelserna var anomalier. Mönstret var tydligt, det här var Sirius match. Nära att utöka ledningen kom framför allt Ian Sirelius då han drog ett kanonskott i ribban från straffområdeskanten, och Sirius pressade på under hela den första halvleken, men 2-0 stod sig till paus.

Kalmar hade samlat sig något till den andra halvleken, och Sirius skapade inte lika många målchanser som under den första, men behöll ändå greppet om matchen. Bortalaget försökte men kunde inte vända på matchbilden, och Blåsvarts ledning blev allt tryggare. När så Alexander Nilsson slog en frispark med 20-talet minuter kvar att spela var det snarast den där extra spiken i kistan som egentligen inte behövdes men kändes bra för symmetrin som skickades in i mål. Det var ett inlägg, men bollen passerade allt och alla i straffområdet och letade sig in i det bortre hörnet till 3-0. Båda yttrarna fick alltså göra mål i en match där de var framträdande figurer i ett Sirius som gjorde sin kanske stabilaste allsvenska insats så här långt.