Sirius damer tar poäng i svårspelad premiärmatch borta mot IFK Kalmar

Det är en blåsig och smått kylig premiärdag i Kalmar på Gröndals IP där en fullsatt läktare har samlat sig för att titta på Elitettans premiärspel.

I de första minuterna av matchen kan man se att lagen dras med de sedvanliga premiärnerverna. Spelet stabiliserar sig inte riktigt och det blir mycket fram och tillbaka mellan de båda lagen.

Under första halvleken så står spelet fortsatt och väger på mittenplan. Sirius skapar sina chanser via ett kantspel där både Wixner och Fanny Andersson håller sig långt framme och matar inlägg. IFK Kalmar skapar större del av sina målchanserna på hörnor där man använder sig av lite olika varianter. Men Kalmar kommer aldrig riktigt in i matchen under första utan det är Sirius som för spelet för det mesta.

Det är även en del dueller i första halvlek och i en av dem så blir Ingrid Wixner trampad på huvudet som inte leder till något, men hon blir även kapad bara minuter senare som blir ett gult kort (18) till hemmalaget och Lisa Malmström. Sirius får också ett gult kort (28) i mitten av första halvlek då en Kalmar-spelare tar en frispark snabbt på Julia Lyckberg som står för nära.

Men sammanfattat så är det relativt få chanser, Sirius inleder bäst men IFK Kalmar skapar mest i det absoluta slutet av halvleken.

Julia Lyckberg får en av matchens absolut vassaste målchanser direkt i andra halvlek, då hon frispelas i straffområdet, men skottet går precis utanför bortre stolpen. Tempest får kort därefter en fantastisk målchans avblåst för offside och hon ser väldigt frågande ut efter att bollen rullat in i mål.

Ingrid Wixner får en varning efter hårt spel i den 51 minuten, hon kämpar hela vägen hem och är sen in i en duell som leder till frispark och gult kort.

Matchen första byte kommer i 66 minuten då Ingrid Wixner kliver ut och Tyra Kajgård kommer in. I den 68 minuten så får Maja Andersson ett hårt skott på foten och blir liggande. Efter att ha kollat hur det står till så inser man att hon kommer inte att kunna fortsätta och blir ersatt av Malin Forssner i den 69 minuten.

IFK Kalmar gör ett byte i 70 minuten, Jonna Ståhl kommer in istället för Mathilda Prakt.

Matchen böljar fram och tillbaka med chanser åt båda håll efter 70 minuter spelade, många långbollar längs kanterna men färre fasta situationer som låg bakom de allra farligaste lägena i första halvlek.

Sirius försvarar sig starkt i de efterkommande minuterna och lyckas få iväg några kontringar som däremot inte leder till någon direkt målchans.

I 82 minuten gör IFK Kalmar sitt andra byte, Fanny Nilsson kliver ut och Anna Karlsson kommer in. Sirius gör sitt sista byte i 88 minuten, Fanny Andersson kliver ut och Märta Säfström springer in på planen.

Kalmar skapar en väldigt farlig chans direkt efter bytet men bollen går en liten bit över ribban. Efter 90 minuter spelade så lägger domaren till fyra minuter och det står fortfarande 0-0 i premiärmatchen.

Det är många trötta ben på övertiden och Sirius tar över spelet och skapar några sista målchanser som tyvärr dock inte resulterar i något mål.

Matchen blåses av i den 95 minuten och den slutar 0-0, det är en svårspelad bortamatch där båda lagens defensiv gör en stabil insats men det finns mer att önska från offensiven. Domaren håller en jämn nivå och det blir två gula kort till IK Sirius, ett till IFK Kalmar. Sirius fortsätter därmed sin obesegrade svit mot IFK Kalmar efter två vinster och nu en oavgjord match.

Vi fick även två kortare intervjuer med Olof Unogård och högerbacken Amanda Johansson.

Olof tyckte att planen såg bra ut men var lite väl mjuk vilket leder till fler närkamper och hårdare spel.

– Det är en svårspelad match. Det är en bra plan men mjuk gräsmatta, som leder till mycket kamp. Jag tycker att vi är bättre i första och de bättre i andra, berättar han.

Han är också nöjd med den poäng som man lämnar Kalmar med och menar att många andra besökande lag kan få det svårt på Gröndals IP.

– Kalmar spelade upp sig i den andra halvleken och fick ett bra tryck på oss, så vi är nöjda med att åka härifrån med en poäng, säger Olof och fortsätter. Jag tror många andra lag kommer att tappa poäng här, Kalmar är väldigt bra på hemmaplan.

Unogård säger också att han är mycket nöjd med hur försvarsspelet satt i matchen och att det var något man hade pratat om innan matchen.

– Vi är väldigt nöjda med försvarsspelet, vi ville hitta tillbaka till ett lite mer bestämt försvarsspel där vi går upp tidigt i press och det lyckades vi bra med.

Debuterande Clara Ringmar fick hålla nollan och gjorde en bra match. Han berättar också att lagets prestation var bra och det finns mycket positivt att ta med sig till nästa match som blir mot Sunnanå SK.

– Clara gjorde en väldigt bra premiär. Vi är nöjda med prestationen i det stora hela, det finns mycket att ta med till hemma-premiären mot Sunnanå, vi åker härifrån med en bra känsla, berättar han.

Maja Andersson blev som tidigare nämnt tvungen att kliva av efter att ha skadat sin fot. Enligt Olof är det fortfarande ganska oklart hur det står till.

– Hon är för svullen för att göra en bedömning, förhoppningsvis rör det sig om en kraftig stukning. Kan vara värre.

Amanda Johansson gjorde en stabil insats på högerbacken och säger att första halvlek var svår för henne, då det var mycket spel på den andra kanten.

– För mig personligen så var det svårt att komma in i matchen till en början, jag spelade på högern och mestadels av spelet var på vänstersidan. Men i andra halvlek så blev det mer spel på min kant. Jag skulle säga att jag är relativt nöjd med min prestation idag, berättar Amanda.

Hon säger också att det var en viktig poäng att få med sig, att det är premiär spelar sin roll och det är alltid bättre än noll poäng.

– Vi pratade om det efter, det är tråkigt med 0-0 man vill alltid vinna, det är premiär och en poäng är bättre än ingen poäng. Hon tillägger. Kollar vi över hela matchbilden så var det rättvist.

Amanda säger också att försvarsspelet var stabilt.

– Försvarsspelet kändes bra, vi fick mycket att göra men det blev aldrig riktigt farligt, avslutar hon.

Nästa match är hemma-premiär den 18 april klockan 15.00 mot Sunnanå SK.