Silvas sena mål avgjorde mot Mjällby

Efter en mållös första halvlek tog Sirius en tidig ledning i den andra genom Kingsley Sarfo. Mjällby kvitterade på straff, men Stefan Silva kunde i matchminut 84 trycka in det avgörande 2-1-målet och fira tre sköna poäng med supportrarna bakom målet.

Hemmalaget Mjällby, som även om formen varit på uppåtgående på sistone har haft en tuff säsong så här långt och har varit fast förankrade i tabellens botten, hamnade snabbt i försvarsställning när Siirus kom till Strandvallen. Ett tätt försvarande Mjällby i en rak 4-4-2-uppställning fick snabbt se sig överspelade ett antal gånger under matchens första minuter, och även om Sirius inte tog sig igenom försvarsmuren i det tätt packade straffområdet skapade man tidigt två hörnor efter ett par snabba anfall.

Patrick Hopkins höll visserligen på att ställa till det när han drällde lite för mycket med bollen som sista man och blev av med den efter ett hopslag med en anfallare, varefter bollen rullade mot eget mål innan Andreas Andersson kunde hinna upp den utan några större problem, men Sirius hade matchen i sitt grepp under de första 10-15 minuterna.

Erik Figueroas frispark mot det högra krysset var kanske det närmsta ett mål matchen kom under sin första fjärdedel, och den var otroligt välplacerad, men inte så pass hård att rutinerade målvakten Mattias Asper inte hann dit för att säkert kunna plocka ned bollen. Vartefter kunde Mjällby flytta upp sina positioner i planen och börja ge Sirius problem, såväl genom att störa uppbyggnadsspelet som genom att gång på gång komma i farliga kontringar när Blåsvart tappade boll. Matchen började öppna upp sig och bli lite svängigare, och när det drygt 25 minuter in var Andreas Anderssons tur att sjabbla med bollen borde hemmalaget ha utnyttjat det. Efter modigt passningsspel runt eget straffområde halkade Siriusmålvakten omkull och blev av med bollen till en Mjällbyanfallare som hade en medspelare med sig och det öppna målet framför sig. Till målet hade dock också två Siriusspelare och vikarierande målvakter hunnit ta sig, och Niklas Busch Thor stod för matchens dittills bästa räddning när han täckte undan skottet med bröstet.

Direkt efter den chansen gick Sirius till snabb motattack, och efter att under en period ha haft svårt att komma till i offensiven skapade man under några minuter sina bästa chanser dittills i matchen. Bland annat kom Moses Ogbu runt i straffområdet och kunde spela in mot Kingsley Sarfo som bara hade haft att raka in bollen i öppet mål om inte ett försvararben precis hunnit in framför, och det var flera gånger kalabalik i Mjällbys straffområde. De gulklädda fortsatte dock att vara farliga varje gång man stack upp, och efter ytterligare ett missförstånd mellan Andreas Andersson och Patrick Hopkins misslyckades en hemmaspelare med att lyfta in bollen i det mål som lämnats öppet trettio meter därifrån.

Så fortsatte det, med Sirius i förarsätet men med ett Mjällby som hela tiden flåsade dem i nacken. Moses Ogbus väl avvägda inlägg studsade fram till en framrusande Erik Figueroa, som i fritt läge gav sig på en slängnick men inte fick någon vidare träff och missade målet med någon meters marginal. Mjällby hade egentligen inte skapat några målchanser på egen hand när man gick till pausvila vid ställningen 0-0, samtliga farligheter hade uookommit efter rent Siriusslarv, och det var utan tvekan bortalaget som förde matchen, men utången av den kändes långt ifrån solklar när den andra halvleken blåstes igång.

I den andra halvleken fortsatte matchen ungefär som i slutet av första halvlek, i blåsvarta tecken. Sirius skar ner något på bolltappen, kunde flytta upp spelet och dominera bollinnehavet än mer än man gjort i den första, även om det i perioder återigen blev lite fram och tillbaka, med ett Mjällby som påhejade av drygt 4000 hemmasupportrar sprang långa distanser och gick tufft in i varje närkamp. Därför kom det minst sagt lägligt när Niklas Busch Thor slog in en fin djupledsboll bakom ett halvsovande hemmaförsvar, Kingsley Sarfo fick med sig den studsande bollen runt den utrusande målvakten och kunde rulla in 1-0 till Sirius efter 59 minuter. Det blev stora protester från hemmalaget som menade att Kingsley tagit med sig bollen med armen, vilket också såg ut att ha varit fallet, men målet godkändes och Sirius fick lite arbetsro.

Särskilt rofyllt fick man dock inte ha det allt för länge. Kämpande för sin överlevnad i botten av tabellen kastade sig Mjällby framåt, men sprang mest in i en vägg ända tills man vann en frispark långt ned på högerkanten. Erik Figueroa hade tvingats kapa en Mjällbyspelare efter att ha förlorat bollen till denne, och Mjällby lyfte upp det mesta man hade i straffområdet. Bollen rensades undan, men kom tillbaka på andravågen och drevs tillbaka in i gröten vid en Mjällbyspelares fötter. Situationen såg inte särskilt farlig ut långt ute i straffområdets ena hörn, men efter att Ian Sirelius sprungit upp i ryggen på bollhållaren föll denne framåt och fick en straffspark med sig. Nyinbytte, comebackande Christian Wilhelmsson tryckte säkert in straffen för Mjällby och fick liv på Strandvallen.
– Det var tufft att spela i de yttre förhållanden som var idag, med blåst och väldigt studsig plan framför allt i andra halvlek, och dessutom hade de en stor publik i ryggen, säger Kim Bergstrand.

Sirius samlade sig snabbt efter kvitteringen, och medan hemmalaget såg relativt nöjda ut med en poäng tog Sirius initiativet för att få med sig alla tre. Man såg ut att kunna få den planen betydligt försvårad när en Mjällbyanfallare höll på att rycka sig ifrån till ett friläge, men han gick i backen i duell med Kim Skoglund och istället för den frispark och eventuella utvisning som hemmapubliken ropade efter drog domaren upp ett gult kort till den enligt honom filmande anfallaren. Istället kunde Sirius fortsätta att trycka på framåt, och det avgörande målet kom till på ett liknande sätt som det första, men denna gång med fötter som enda inblandade kroppsdel. En hög boll in bakom Mjällbys backlinje landade på straffområdeslinjen, dit Johan Andersson var snabbare än målvakten Asper, som han med en elegant chipp kunde passera. Efter att han sedan snubblat med sig bollen i kamp med en försvarare blev den liggande mitt framför mål, dit Stefan Silva var snabbast fram för att avsluta aktionen med en enkel bredsida in i det öppna målet, för att säkra tre poäng som firades ordentligt med de tillresta supportrarna precis bakom målet där matchen avgjordes.
– Det kändes som att vi fick lite medgång, i studsar och domslut och annat, men vi förtjänade det verkligen. Vi hade bollen mest och det var vi som ville vinna matchen mer än vad de ville, så det var kul att det lönade sig, säger en glad Kim Bergstrand efter matchen.
– Vi spelade bra tycker jag, vi hade lite problem någon gång där vi tappade bollen djupt ner och trasslade till det lite, men de spelade inte till sig några chanser och vi hade ganska bra koll. Det blev lite chansartad fotboll i perioder, vilket passar oss sämre, men sedan fick vi igång vårt spel och Kingsley gjorde 1-0, och sedan såg det väldigt bra ut. Som vanligt klantar vi till det lite direkt efteråt, det är en konstig situation som det blir straff på, men sen tar vi tag i det och kommer tillbaka, och efter att vi gör 2-1 känns det väldigt lugnt och tryggt, sammanfattar han.