Serieseger trots förlust mot Dalkurd

Sirius föll med 1-2 (1-0) borta mot Dalkurd i säsongens sista match, men stod trots det som seriesegrare i Superettan 2016!

Det var åkarbrasor och snabba fötter som gällde när Sirius väntade på avsparken i säsongens sista match mot Dalkurd borta på Domnarvsvallen. Blåst och ett ordentligt snöoväder som drog in under uppvärmningen hjälpte inte till att skapa någon gemytlig inramning med den redan låga temperaturen i Borlänge denna lördagseftermiddag.

Spelas fotboll skulle det icke desto mindre göra, och Sirius började piggt, i alla fall sett till förutsättningarna. Blåsvart inledde matchen bäst och var de som fick bäst rull på bollen på det hala konstgräset, men vartefter den första halvleken gick desto mer utvecklades matchen till ett ställningskrig. Inget av lagen lyckades riktigt hitta förbi motståndarförsvaret trots vissa sekvenser där kombinationsspelet glänste till.

Matchen blev mållös fram till den 35:e minuten då Sirius till slut bröt igenom. Ante Björkebaum nickade ned ett inlägg till Niklas Busch Thor, som tog emot bollen och drog till. Bollen tog på en försvarares ben och letade sig in bakom en ställd Dalkurdmålvakt.

I den andra halvleken var det istället hemmalaget som tog tag i taktpinnen och Sirius sjönk långt ned i planen under de inledande minuterna. Efter 56 minuter var det Omar Jagne som nådde högst på en hörna och nickade in kvitteringen till 1-1, och bara tio minuter senare var han framme igen. Den gången var det efter en djupledslöpning längs högerkanten som han kunde ta in bollen i planen och ur liten vinkel peta in bollen i mål i kamp med siriusförsvararna.

Sirius skakade av sig de två baklängesmålen och försökte jobba sig tillbaka in i matchen, men hittade inte riktigt rätt. Matchens sista fjärdedel var en relativt händelsefattig affär, med ett Sirius som successivt kunde flytta upp sina positioner och bland annat bytte in Christer Gustafsson istället för Patrick Hopkins för att satsa framåt. Seriesegern skulle vara Sirius även vid förlust så länge man inte tappade fem mål på AFC United, som vann med 2-0 mot Halmstad, men det var inte att försvara ettmålsunderläget som Blåsvart satsade på i slutskedet.

– Vi ville vinna, eller i alla fall ta poäng. Det är farligt att börja spela på resultat. Och vi skapade väl någon halvchans där i slutet, men kommer inte riktigt rätt, säger Kim Bergstrand.

Sirius kom igenom ett par gånger, Moses Ogbu som ersatte Ante Björkebaum på topp efter att denne fått ens mäll i första halvlek nickade utanför och skött på täckande försvarare, men riktigt nära kom man aldrig.

– Vi hade ingen riktig spets, och hade dåligt passningsspel framför allt i andra halvlek. Vi kändes lite trötta både mentalt och fysiskt, vi försökte men fick inte riktigt till det. Det var inte så att vi föll ur ramen helt, men vi fick inte riktigt igång anfalsspelet och de var ett snäpp vassare, säger Kim Bergstrand.

2-1-förlusten till trots kunde Sirius fira en serieseger efter slutsignalen på Domnarvsvallen, en prestation man siktat in sig på ända sedan försäsongsträningen drog igång.

– Det var målet som spelarna satte upp i februari och det har vi nått. Det är väldigt starkt av spelarna, vi har inte backat för att ta favoritskapet. Truppen har verkligen varit stark säsongen igenom och tagit stort ansvar, säger Kim Bergstrand.