Seriepremiär! Inför Sunnanå SK – IK Sirius FK

Det är dags nu. För Elitettan att braka igång alltså. I år börjar kalaset med bortamatch för Sirius del. Närmare bestämt mot Sunnanå från Skellefteå. Och det är ett taggat Sirius som beger sig norrut i morgon.

Sirius och Sunnanå har en lång affär tillsammans. Mer eller mindre sedan sista året i Norrettan faktiskt. Den seriens sista år, 2012, var ett riktigt kanonår för båda lagen. Sunnanå knep förstaplatsen och Sirius damer – som gjorde sitt första år i Sirius Fotboll – andraplatsen med bara en poängs skillnad.

Båda lagen kvalade därmed för en allsvensk plats. Sirius fick Mallbacken på sin lott och gick med två knappa förluster miste om platsen medan Sunnanå nådde oavgjort på bortaplan och sedan med en storseger hemma mot QBIK tog klivet upp. Sejouren i allsvenskan blev dock bara ettårig och sedan 2014 har lagen följts åt i Elitettan.

Sirius knep sjätteplatsen förra säsongen och på platsen efter parkerade sig Sunnanå. Dock skilde det hela tolv poäng mellan lagen och Sirius tog full pott i de två mötena.

Inför årets säsong har Sunnanå haft stora problem med truppen och spås av många som kandidater för nedflyttning. Sirius å sin sida har kvar flera av de mer erfarna spelarna som Mikaela Björklund och Julia Lyckberg, förstärkt med några vassa nykomlingar och har även fått behålla de flesta av de yngre spelare som ska borga för en fortsatt kontinuitet. De flesta tippar Sirius som ett mittenlag i årets upplaga av Elitettan.

– Det stämmer rätt bra överens med vår målsättning, konstaterar Fredrik Bernhardsson. Vi har pratat ihop oss både individuellt och i grupp och vi har ambitionen att hålla till bland topp sju-lagen fram till sommaren. Sedan tar vi ett nytt snack när serien vänder och sätter upp ett nytt mål utifrån förutsättningarna då, hur laget ser ut, hur serien har utvecklat sig och mycket annat.

Tränarna har gjort sin hemläxa ordentligt inför debuten och det är utan tvekan ett väl förberett Sirius som ställer upp på Electrolux Home Arena (tidigare Norrvalla IP) i morgon.

– Jag har sett en match med dem och har haft en dialog med flera aktörer. Vi har en klar bild av hur de ställer upp och agerar under match.  Inför matchen har laget tränat en hel del på fast situationer och vi har även slipat på en del smådetaljer i försvarsspelet.

Hur går snacket inför premiären?

– Vi är övertygade om att vi kommer att åka upp och göra en mycket bra match. Sätter vi vårt spel så kommer vi att få resultatet med oss. Det är helt enkelt upp till oss att fixa det här.

Lagom till säsongsstarten står tränarna inför den angenäma situationen att ha tillgång till hela truppen, frånsett Märta Säfström som fått sin säsong spolierad av en korsbandsskada, och alla är redo att ta sig an de övriga 13 lagen i Elitettan.

– Absolut. Vi är mer än redo. Det är känslan hos både tjejerna och oss ledare. Nu är det nog pratat. Nu vill vi spela fotboll!

Sunnanå SK – IK Sirius FK

Söndag 17 april, 16:00

Electrolux Home Arena

Foto: Björn Pettersson

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch