Segertåget fortsatte mot Varberg

Sirius tog sin sjätte raka seger i Superettan hemma mot Varberg på lördagen. Kingsley Sarfo satte matchens första mål i första halvlek innan han i slutminuterna spelade fram Dragan Kapcevic till slutresultatet 2-0.

Varberg har varit en klurig motståndare för Sirius under de senaste säsongerna, och Blåsvarts senaste förlust kom mot just Varberg i slutet av maj. Idag var man fast beslutna att ta tag i matchen direkt och revanschera sig för den plattmatch man stod för då. Kanske var man lite för fast beslutna, för i matchinledningen verkade Sirius spel låsa sig en aning.

– I inledningen var det lite för mycket anspänning, jag vet att det var många spelare som ville vinna och visa lite extra i och med att vi gjorde en dålig match borta mot Varberg i våras. Vi förbrukade lite mycket energi till det, det såg segt och långsamt ut i början, säger Thomas Lagerlöf.

Varberg fick lov att rulla en del boll i matchinledningen och Sirius hade svårt att få igång sitt passningsspel högre upp i planen. Bakåt höll dock Sirius ihop laget och Varberg skapade knappt några chanser från uppställt spel. Mer och mer kunde istället Sirius jobba sig in i matchen, och snart började man trycka Varberg tillbaka.

Sirius forsade fram längs kanterna och kom ett antal gånger nära att ta ledningen med farliga inspel. Men när de mer vana målskyttarna inte dök upp inne i straffområdet var det istället en mindre van målnickare som fanns där. Kim Skoglund överlappade ute på högerkanten och slog ett flackt inlägg rakt på Kingsley Sarfo, som med pannan mycket elegant skarvade bollen in i det bortre hörnet, utom räckhåll för Varbergsmålvakten Joakim Wulff.

Hade Varberg haft svårt att skapa chanser när de hade bollen blev de desto farligare i omställningarna. När Sirius tappade bollen satte bortalaget fart direkt, och ju mer Sirius lyckades flytta fram sina positioner desto mer öppnade man också upp sig. Men efter 1-0-målet släppte en del blåsvarta knutar och Sirius fick bättre kontroll över situationen. Den första halvlekens sista tio minuter spelade man mest av, och den andra halvleken inledde man på samma sätt.

Sirius kontrollerade både bollinnehavet och matchbilden i stort under långa stunder i den andra halvleken, då Varberg fick få stunder med bollen och än färre på offensiv planhalva. Målchanser fanns där också, den slutgiltiga avslutsstatistiken vann Sirius med 22-7, men någon spik fick man inte in i kistan.

Istället kunde Varberg till slut bryta sig ur Sirius grepp och samla sig för en slutforcering. Sirius sjönk under matchens sista kvart ned mer i planen och väntade ut motståndarnas allt mer desperata kvitteringsjkt, som förstås skapade en chans här och där. Men lite flipperspel i straffområdet kunde Sirius till slut hantera, och en rad hörnor ledde inte till någon större kvitteringschans för Varberg.

Istället fick nu Sirius stora ytor att kontra på, och efter att Dragan Kapcevic först missat ett i stort sett öppet mål från ett par meters håll efter 85 minuter tog han revansch på sig själv i matchens sista ordinarie spelminut. Kingsley Sarfo slog passningen förbi den sista kvarvarande försvararen och skytteligaledaren Kapcevic kunde ensam med målvakten kyligt lobba in sitt 13:e för säsongen till slutresultatet 2-0 för Sirius.

– Från 1-0-målet och framåt, i alla fall sista 60 minuterna, tycker vi är väldigt bra genomförda. Vi ska förstås punktera matchen mycket tidigare, vi har alldeles för många chanser för att inte avgöra. Men grabbarna verkar trygga och lugna, och känner att de kan hantera situationen, och det är det som gör att vi vinner fotbollsmatcher, säger Thomas Lagerlöf.

Sirius segersvit är nu hela sex matcher lång, och Blåsvart kommer därmed att leda superettan även efter denna den 18:e omgången. Närmast väntar nu två raka bortamatcher mot Ljungskile och Degerfors, innan GAIS kommer till Studan den 29 augusti i nästa hemmamatch.