Seger mot Sundsvall efter stark laginsats

02082021_1627870947.jpeg

Efter några matcher med sämre poängutdelning kunde Sirius äntligen vinna igen hemma på Studenternas. Sam Lundholm skruvade in matchens enda mål och Sirius vann med 1-0 (1-0) mot GIF Sundsvall.

På ett soligt Studenternas gick Sirius ut till den första av två hemmamatcher den här veckan. För motståndet stod de spelskickliga ”Giffarna” från Sundsvall och det var motståndarna som försökte ta tag i matchen direkt. Det skapades inte några superchanser, men Linus Hallenius kom till två skottlägen utanför straffområdet som han inte lyckades förvalta innan tio minuter hade gått av matchen.

Efter Sundsvalls lite starkare inledning jämnade spelet ut sig och båda lagen lyckades hålla i bollen i längre perioder. Blåsvarts första farliga skott mot mål kom i den fjortonde minuten när Sam Lundholm försökte skjuta mot det bortre hörnet, men motståndarnas målvakt stod i vägen och boxade bort bollen. Ett par minuter senare testade Elias Andersson med sin vänsterfot, men det hårda skottet gick ett par decimeter över ribban.

– Sundsvall är lite bättre de första minuterna och skapar något skottläge när vi är lite ouppmärksamma. Sedan får vi bättre bett i vår press, vinner en hel del bollar och plockar upp andrabollar och får spela mycket på deras planhalva. Perioderna som vi inte gör det är vi disciplinerade och noggranna i försvarsspelet, säger Mirza Jelecak.

När knappt halva den första halvleken var spelad skulle matchens enda mål falla. Mohammed Saeids högerhörna nickades bort av Sundsvallsförsvaret, men inte bättre än att Sam Lundholm kunde fånga upp bollen i utkanten av straffområdet. Lundholm måttade ett inlägg med vänsterfoten, men vek istället tillbaka in i straffområdet och blev av med sin närmaste Sundsvallsspelare. När inte heller några andra motståndare kom upp i press drog Lundholm till med högerfoten. Att det var ”fel” fot tycktes inte spela någon roll för bollen letade sig in i det bortre hörnets nät, precis som den brukar göra när Sam Lundholm får tid att sikta in sig.

Efter ledningsmålet hände inte mycket mer i chansväg i den första halvleken och Sirius hade bra kontroll defensivt och lyckades även styra matchen med en del eget bollinnehav.

Andra halvlek inleddes även den lite starkare från Sundsvall. Sirius hade till en början svårt att komma åt bollen, även om man för den sakens skull inte släppte till mycket mer än ett par skott utifrån som gick högt över mål. Och även om Blåsvart inte hade så mycket boll i början av halvleken tycker inte Mirza Jelecak att laget var så tillbakapressat.

– I paus hade vi sagt att vi skulle försöka vara lite bättre i vår speluppbyggnad, men de startade den andra halvleken lite bättre än vi. Sedan tycker jag att vi kommer upp och pressar dem igen och får fast bollen. Jag tyckte aldrig att vi var under press men vi stod lite lägre med laget i perioder, säger Siriustränaren.

En bit in i andra halvlek lyckades Sirius flytta upp positionerna och fick vila med bollen själva istället för att jaga. Med drygt tjugo minuter kvar av matchen kom också flera chanser att utöka ledningen. Jonas Lindberg testade skott, Philip Haglund både sköt och nickade och allra närmast var Adam Ståhl som på en hörna skarvade bollen vidare mot den bortre stolpen. Den sista skärpan saknades för att avgöra matchen och istället för 2-0 blev det farligt åt andra hållet. Innan han skulle få sin stora chans på tilläggstid dribblade sig Linus Hallenius igenom Siriusförsvaret, men Kalle Larson hann fram och täckte skottet. När Sundsvall sedan tryckte på under övertiden kom man runt på Sirius vänsterkant och slog ett inlägg. Inlägget studsade i straffområdet och Sundsvall lyckades hitta fram till Linus Hallenius. Fri i straffområdet och med ett halvöppet mål att sikta mot hade Sirius lite tur med sig när bollen studsade upp och Sundsvallsanfallarens avslut gick en bit över målet. Mirza Jelecak och Sirius kunde andas ut när de sista två minuterna var färdigspelade och den andra hemmasegern för säsongen var ett faktum.

– Vi har en hel del lägen på kontringar men också från vårt eget spel som vi kanske borde göra mer av. Samtidigt skapar de bara en målchans som jag kommer ihåg och då var det hjärtat i halsgropen, men utöver det så håller vi dem ifrån de stora målchanserna, säger Mirza Jelecak som förstås är glad över att laget vunnit igen och är särskilt nöjd med försvarsinsatsen.

– Vi blir bedömda utifrån resultaten men jag tycker också att vi gör en bra kollektiv insats i försvarsspelet som satt ihop hela tiden och vi hade bra balans i laget när vi tappade bollen. Vi var noggranna i förflyttningarna och tydliga med vem som attackerar bollen och vem som täcker bakom. Det är också roligt att se flera individuella insatser som Adam och Sam med flera och jag är jätteglad att vi fick med oss tre poäng. Det är viktigt för oss, hemmapubliken och våra supportrar.

Foto: Björn Pettersson

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch