Seger i målfest avslutade seriespelet

Sirius herrar besegrade GAIS med 3-2 (3-2) borta på Gamla Ullevi i Superettans 30:e och avslutande omgång, och fick därmed ett fint resultat med sig in i den vecka med två kvalmatcher till allsvenskan som följer.

Det blev en rivstart för Sirius i årets sista seriematch borta mot GAIS, då det redan innan klockan hade hunnit nå två minuter började hända grejer. Efter att man spelat sig igenom till vänster gick bollen via Moses Ogbu och Andreas Eriksson fram mot Jonatan Berg som rusade in i straffområdet från sin högerposition. Passningen var ordentligt hög och damp ned strax inanför straffområdeslinjen med gott om snö på sig, men trots det var det en Jonatan Berg med fart som kunde sno med sig bollen framför en stillastående försvarare. Han fick bollen lite för långt ifrån sig och hade hunnit ända ned till kortlinjen innan han hann ifatt, men gick då på oväntat avslut direkt ur ingen vinkel alls. GAIS-målvakten Tommi Vaiho som tagit ett par kliv ut fick se bollen passera under sig och vidare in i nätmaskorna därbakom till 1-0-ledning för Sirius.

Sirius klev fram ordentligt i matchinledningen och vann också bollen högt upp i planen några gånger mot ett stressat GAIS, vilket gav ytterligare ett par farligheter i matchinledningen, men var också sårbara när passningarna väl letade sig igenom. En snabb djupledsboll gav en hemmaspelare fri lejd mot mål, men en heåtjobbande Erik Figueroa täckte delvis av och Andreas Andersson kunde stå för matchens första räddning när avslutet kom ur fritt läge i högerposition, och Sirius styrde sedan av GAIS två första hörnor i matchen utan några större bekymmer.

Spelet fortsatte på ett något hattigt vis, med en del bolltapp, många tuffa dueller på mittplan och ganska högt tempo åt båda håll. En missriktad siriuspassning på egen planhalva gav en hemmaspelare yta att avancera och gå på skott från distans, ett avslut som dock täcktes undan av en Siriusrygg. Oturligt nog för Blåsvarts del studsade bollen vidare och friställde en andra hemmaspelare i straffområdet, men försöket att i öppet läge fem meter från mål göra någon slags lyftning mot den bortre stolpen slutade med att bollen gick utanför målramen.

I stort var det Sirius som styrde och ställde i matchinledningen, men efter de första 10 minuterna fick GAIS möjlighet att rulla lite boll under en period. I uppställt spel förmådde göteborgarna dock inte skapa särskilt mycket, och när Sirius väl gick framåt igen visade man klass direkt. En snabb upprullning längs vänsterkanten ledde in till Kingsley Sarfo strax utanför straffområdet, där han lade en enkel passning vidare till Niklas Busch Thor ett par meter i sidled. Lagkaptenen gick direkt på avslut med bredsidan och hittade mycket elegant och välplacerat nättaket intill den närmsta stolpen.

Efter målet verkade Sirius tappa i koncentration, och efter ett par olyckliga minuter hade hemmalaget såväl reducerat som kvitterat. Först var det en djupledspassning som skar igenom Siirus försvar och friställde en grönsvart spelare, som dock stoppades av en mycket fin Andreas Andersson-räddning. Bollen stack dock rakt upp i luften, och när den damp ned igen var det en hemmaspelare som nådde högst och kunde nicka in bollen till 1-2 framför passiva Siriusförsvarare.

Sirius hann inte med mycket mer än att slå en avspark innan det var dags igen. Den här gången var det GAIS-mittfältaren Reuben som vann ett motlägg långt ut till vänster på Sirius planhalva och gick på oväntat skott direkt från 25-30 meters håll. Träffen var inte dålig och bollen wobblade obehagligt i luften, och detta i kombination med att Andreas Andersson stod på hälarna och inte riktig tvar med på noterna gjorde att den kunde leta sig in i det bortre krysset, ett vackert mål som kom som en blixt från klar himmel.

Sirius hämtade sig snart från de olyckliga minuterna, och Kingsley Sarfo borde ha gjort 3-2 till Blåsvart redan när han severades fritt skottläge ett par meter från mål efter en dribblingsräd av Moses Ogbu, men drog avslutet över ribban. Minuten innan paus lyckades han dock bättre, då Jonatan Bergs lyftning och ett mindre lyckat försvarsingripande ledde till att han fick bollen felvänd precis innanför straffområdet. Därifrån vände han sig om och rullade välplacerat men med knapp styrfart in bollen intill den bortre stolpen, med touch på vägen från Tommi Vaihos utsträckta hand.

En kalldusch för GAIS men ordningen återställd för Sirius del, och den andra halvleken blev i mångt och mycket en formalitet. Under större delen av den hade Sirius kontroll och spelade behärskat runt i laget mot ett GAIS som efter att stundtals ha satt hög och aggressiv press i den första halvleken sjönk långt ned på egen planhalva i inledningen av den andra.

Sirius klapp-klapp-spelade sig fram till ett läge för inhoppande Jonathan Lundbäck i straffområdet, där anfallarenas avslut tippades ut till hörna av hemmamålvakten Vaiho, men lyckades inte döda matchen. Istället mattades man något mot slutet, och GAIS kunder flytta upp sina positoner för ett försök till forcering. Några jättechanser blev det dock inte för hemmalaget, som kastade sig fram på inspel mot den första stolpen men styrde bollen utnför och testade skott från distans men inte lyckades något vidare. Sirius fick ta med sig tre poäng hem från Göteborg i serieavslutningen efter en match som var långt ifrån perfekt, men som gav tre poäng och tillräckligt med positiva signaler inför det stundande allsvenska kvalet.

– Vi gör det bra första 20 minuterna, men efter 2-0 slår vi av och tar alldeles för lätt på det. Sedan gör vi det ändå okej och lyckas spela av matchen. Att slå ett GAIS som verkligen går för det på bortaplan är inte alldeles lätt, säger Kim Bergstrand.

I och med segern avslutar Sirius Superettan 2015 på tredje plats med 58 poäng, elva fler än fyran Assyriska. Ynka två förluster under säsongen innebär dessutom tangerat superettanrekord. När man på torsdag går in i det allsvenska kvalet gör man det med 13 raka matcher utan förlust.

På torsdag klockan 18:00 inleds kvalet till Allsvenskan på Studan. Köp biljetter här!