Säker seger mot serieledarna på Studan

Sirius besegrade i årets sista seriematch på Studan serieledarna Jönköpings Södra med 2-0 (0-0), ett resultat som var i underkant efter något av en överkörning. Kim Skoglund öppnade målskyttet innan Christer Gustafsson fyllde på!

Jönköpings Södra har lett Superettan i princip sedan starten och blev klara för allsvenskt avancemang redan i den förra omgången. Då hade man dock ännu inte varit på Studan, en upplevelse man efter söndagens match säkerligen hade velat slippa. Sirius var det klart bättre laget matchen igenom och vann med 2-0 i årets sista seriematch hemma på Studan.

Blåsvart var bra redan från start, och skapade tidigt problem för bortalagets försvar. Främst var det via de båda kanterna, där Calle Nyström och Erik Figueroa forsade fram för att överlappa Johan Andersson och Kingsley Sarfo, som Sirius kunde hota.  Sirius tog tidigt kommando över bollinnehavet och förde det mesta utav spelet, medan motattackerna var plötsliga, snabba sådana. Ett rakt och snabbt spelande Jönköping var farliga på kontring, och småhotade varje gång man gick i djupled, men satte inte riktigt den sista passningen samtidigt som Sirius försvarade sig föredömligt väl, både längre ner och högre upp i planen. Långa perioder rullade Sirius boll på offensiv planhalva och kunde trycka ned serieledarna ordentligt, men kom inte heller de riktigt till runt offensivt straffområde.

Mer än en gång kom ett inspel från Calle Nyström på högerkanten in framför ett öppet mål som ingen blåsvart hann fram på, och ett helt gäng andra instick i straffområdet fastnade på fel mottagare, men att det var Sirius match i den första halvleken var det inte tu tal om. Skottstatistiken läste ynka 2-1 efter den första halvleken, men efter paus satte det fart på ett helt annat sätt.

I princip direkt på avspark tog sig Moses Ogbu in genom J-Södras försvar och fick kanonläge i straffområdet, men höll i bollen lite för länge innan han till slut lyckades fixa en hörna nere vid kortlinjen. På Erik Figueroas hörna dök Kim Skoglund upp omarkerad på den bortre stolpen där han enkelt men snyggt nickade in 1-0 bakom Damir Mehic och i ett slag löste upp lite blåsvarta offensiva knutar.

Var Sirius det bättre laget i den första halvleken så var man överlägsna i den andra, där Andreas Andersson fick stå i stort sett sysslolös medan lagkamraterna spelade sin bästa fotboll på offensiv planhalva. Den där skottstatistiken vann man till slut med 13-2, och matchen med 2-0 sedan Christer Gustafsson i den 68:e matchminuten fått bollen uppeggad av Ante Eriksson och dragit till från strax utanför straffområdet, ett välplacerat skott som gick via stolpen och in. Det blev ett antal fina chanser till ett tredje mål för Sirius del, det kunde mycket väl ha runnit iväg resultatmässigt, och någon slutforcering mäktade bortalaget inte med.

Det blev en alldeles perfekt avslutning på en fantastisk superettansäsong hemma på Studan, där Sirius fullbordade sitt obesegrade hemmafacit och tog sin elfte hemmaseger för säsongen, samtidigt som man höll sin totalt sett 14:e (!) nolla för säsongen.

– Vi möter dessutom ett riktigt bra lag. Det är klart att det inte är riktigt på liv och död för dem, men man ser att de är bra på att försvara sig i första halvlek, då nöter vi och nöter och skapar några lägen, men har svårt att få hål på dem. Sedan växlar vi upp i andra, vilket kanske är en kombination av att de blir lite trötta i och med att de får jaga så otroligt mycket boll och att vi då och då växlar tempo, går lite snabbare i djupled och höjer tempot  med lite entouch, och då är det ett under att vi inte vi gör 4-, 5-0. Utöver de 13 skotten har vi säkert tio bollar som far genom målområdet och Moses har flera frilägen där han inte ens kommer till skott, så det var riktigt riktigt bra, säger Thomas Lagerlöf.

Dessutom lever nu kampen om den andraplats som betyder direktuppflyttning åtminstone fram till tisdag kväll, då Östersund behöver ta minst en poäng borta mot Syrianska för att säkra andraplatsen och skicka Sirius in i ett kval redan innan den sista omgången.

– Vi ville såklart för det första ta chansen så länge vi har chansen, men sen också bättra på självförtroendet och utveckla vårt spel inför ett eventuellt kval, om det nu blir så, så det kändes som att vi fick ut alla de delar som vi ville med den här matchen, säger Thomas Lagerlöf, som inte kommer att sitta klistrad framför Östersunds match på tisdag.
– Nej, jag har fullt upp med att scouta GAIS och eventuella kvalmotståndare, men resultatet kommer man såklart hänga med på.

Noterbart i övrigt var att Karvan Ahmadi byttes in i den 82:a minuten och därmed gjorde A-lagsdebut i Sirius. Han hann med ett par fina initiativ från sin vänsterkant, bland annat en klockren tunnel på en framstormande försvarare, under den korta tid han var på planen.

– Det kändes bra. Det var kul, skönt att få spela. Jag tycker det gick helt okej, så jag är nöjd. Det var lite nervöst, men det släppte när jag kom in, säger den 17-årige debutanten.