Rydström inför omstarten: ”Vi ska bli mer hotande”

  • App
02082021_1627876936.jpeg

Ett mer hotande Sirius är vad Henrik Rydström framför sig när Blåsvart åter går in i seriespel efter sommaruppehållet.

Det drygt fyra veckor långa sommaruppehållet är snart till ända, och när Blåsvart på söndag åter sparkar igång den allsvenska säsongen i Norrköping är det med tillförsikt inför de återstående 17 omgångarna.

– Alla lag tycker väl att ett avbrott varit välbehövligt. Det var mycket matcher under våren, det är härligt men det gör också att man kanske inte hinner korrigera så mycket, säger Sirius tränare Henrik Rydström.

– För vår del har det också betytt att Daniel Jarl är tillbaka, en viktig spelare för oss, och vi känner att vi kunnat komma några steg framåt i vår utveckling. Det har varit en bra intensitet i allt spelarna har gjort ute på planen. Alla lag brottas med att få ett gemensamt språk, och det är det vi tycker att vi kommit längre och längre med. När Mirza och jag instruerar och pratar blir det mer och mer en samförståelse, spelarna känner igen situationer och vet vad de ska göra i det mer nu än i april till exempel, säger Henrik Rydström.

Ett drygt halvår har passerat sedan han tillsammans med Mirza Jelecak tog över tränarsysslan i Sirius, och efter sin första allsvenska vår i Uppsala är Rydström imponerad av publikstödet Blåsvart fått på Studan.

– Jag som kommit in som utomstående är väldigt imponerad av supporterkulturen runt Sirius och i Uppsala, och det har verkligen hjälpt oss. Det har varit ett jävla bra stöd från supportrarna. Vi hoppas kunna till slut ta oss upp till samma nivå som våra supportrar.

Sirius kunde stänga den allsvenska våren med 13 poäng och en toflteplats tabellen, ett stort kliv framåt jämfört med motsvarande period i fjol även om Blåsvart förstås både blandade och gav i inledningen av säsongen.

– Frågar du Mirza och mig och sätter en lögndetektor på oss så skulle vi ha svårt att säga ”fan vad nöjda vi är”, det ligger lite i vår natur. Zoomar man ut och försöker titta på det objektivt så tycker vi att vi har varit med i alla matcher, spelar stundtals en fotboll som ställer till problem för motståndarna, och vi har en position i tabellen som Sirius inte hade i fjol till exempel och som ger oss möjligheter inför hösten. Det får vi inte glömma bort i vår iver att bli bättre, säger Henrik Rydström.

– Sen blundar inte vi för att vi släppte in för enkla och för många mål och att när vi tappat i matcher har vi tappat för mycket i avgörande moment, och vi har identifierat att vi måste ha fler aktioner i motståndarnas straffområde. Så det har vi jobbat med.

På vilket sätt hoppas ni kunna utveckla spelet under hösten?

– Vi vill hitta en ännu bättre balans mellan att hålla i bollen och att utnyttja att motståndarna är oorganiserade. Vi tror stenhårt på att det är en träningsfråga, men vi är också ödmjukt medvetna om att det tar tid att förändra vissa bitar. Här finns det vissa saker ingrott hos spelare utifrån vad de är vana vid, att jag vänder inte upp utan jag vänder hem. Gör du det x antal gånger i en match missar du rätt många möjligheter att slå ut motståndare. Vår ambition att vi under hösten successivt ska bli mer hotande och offensiva i vårt tankesätt, säger Henrik Rydström.

Har målsättningen för säsongen förändrats någonting efter våren?

– Nej. Vi är medvetna om att vi måste vara på en för oss jäkligt bra nivå för att vi ska vinna matcher, och det är där vi är. Sedan tror Mirza och jag stenhårt på laget och spelarna och att vi fortfarande inte fått ut allt som den här gruppen är kapabel till. Det försöker vi hjälpa dem med och vi försöker göra dem medvetna om vissa saker, men målsättningen är som sagt att spela i Allsvenskan nästa år, säger Henrik Rydström.

Foto: Björn Pettersson

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch