Rydström inför Kalmar – Sirius

  • App
02082021_1627886474.jpeg

Efter säsongens bästa insats senast mot Norrköping åker Sirius söderut. Kalmar väntar på Guldfågeln arena, och frågan är nu om blåsvart har hunnit ladda om efter urladdningen i söndags. Det är också en lite speciell match för Henrik Rydström, som bekant både har spelat i och tränat Kalmar.

När jag når Henrik Rydström är han hemma med familjen i Kalmar. Han och familjen ska på utflykt, men han tar sig ändå tid att prata lite om matchen mot Norrköping och torsdagens möte med Kalmar.

Det har gått några dagar sedan 4–2-segern på Studenternas, och Rydström har hunnit landa efter den matchen.

– Definitivt, det är det som är nyckeln för oss som grupp att njuta men också vara medvetna om att det bara var en insats. Sen är man ju nöjd med stora delar av de nio första omgångarna men man får ändå vara tråkig och behandla det som en match. Vi har ingenting från den matchen med oss poängmässigt eller resultatmässigt till nästa match. Men såklart vill vi använda de goda bilderna från den för att stärka det vi håller på med.

Det var ju mycket som var bra mot Norrköping, finns det något speciellt du tycker stack ut?

– Niklas Thor sa det bra dagen efter när jag frågade spelarna vad vi gör som ger oss möjlighet att vinna matchen. Han, som ändå har ett perspektiv med många år i Sirius, kunde inte säga att han någon gång sett oss vara så konsekventa i vårt sätt att spela. Oavsett vad som hände i matchen, även när Norrköping kvitterade och hade bra perioder lät vi inte bekommas av det.

Rydström berättar om hur han och assisterande tränare Theo Olsson jobbat mycket med att hitta en identitet och ett grundspel den här säsongen.

– Du har en identitet och en tro på hur du vill spela och den överger du aldrig. Resultatet vill du ju också se till att du får med dig såklart, men det kan det kan du inte alltid styra över fullt ut. I det här finns också ditt sätt att agera och hantera att det inte går som du vill och där har vi varit väldigt bra. Därför blir det ju intressant att få en match snabbt igen, är vi där vi vill vara attitydmässigt att vi klarar av att lägga den goda prestationen mot Norrköping åt sidan och inse att det är en helt ny match nu.

För Henrik är det lite extra speciellt att möta Kalmar. Han spenderade stora delar av sin aktiva karriär där, var med när laget vann allsvenskan 2008 och har även varit tränare i föreningen.

– Det är klart att det blir speciellt. Det var mer speciellt förra året för då var det helt nytt och färskt, den emotionella tyngden är inte riktigt samma. Sen kommer det andra, i princip alla unga spelare som är i truppen nu har jag tränat i någon form och jag har jobbat med alla de som är i staben. Så det blir mest roligt.

Nanne Bergstrand, Rydströms gamla tränare, är tillbaka i Kalmar. Siriustränaren ser fram emot att möta honom.

– Det blir kul. Jag har haft honom som tränare så många år och så har jag jobbat med honom lite. Sen gnisslade det väl lite mellan oss på slutet för att…

Han avbryts av att sin unga dotter. Hon berättar glatt att farfar har kommit.

– Kom farfar nu? Aha! svarar Rydström vänligt med en ton av fejkad förvåning.

– Nej men han var nog lite trött på att jag ständigt tyckte annorlunda och ville diskutera allt men det är liksom inget… det ska bara bli bra och kul, fortsätter han och skrattar lite.

Samtalet glider oundvikligen också in på Kalmars guldår 2008. Jag frågar Henrik Rydström vad han tycker det finns för likheter mellan det laget och det Sirius han nu tränar.

– Man kan väl i så fall prata om en mentalitet som man såklart försöker lära sig av. Jag tycker många saker i Nannes ledarskap under de åren var jättebra, så de lånar jag mycket av.

Hur dagens Sirius liknar Kalmar av idag kommer vi inte in på, men med Nanne Bergstrand vid rodret kan man alltid räkna med tufft motstånd. Sirius chanser hänger mycket på, som Rydström också pratar om, förmågan att gå vidare från en bra insats mot Norrköping till en ny match som är helt oberoende av den förra. Men det har Sirius visat tidigare att laget klarar av och spelar de som de gjorde i söndags blir det förhoppningsvis tre nya blåsvarta poäng på torsdag kväll.

Oscar Fock

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch