Ryck i tabelltoppen efter dubbla nickmål

Det blev seger 2-0 borta mot bottenlaget Syrianska för Sirius herrar. Ian Sirelius och Oscar Pehrsson nickade in varsitt mål i den första halvleken, och nu rycker Blåsvart i toppen.

Sirius fick en riktig smakstart på bortamatchen mot Syrianska. Redan efter sex minuter vände Dragan Kapcevic om med bollen ute på högersidan, såg Ian Sirelius i straffområdets bortre del och slog inlägget. Sirelius tajmade löpningen perfekt och kastade sig fram för att liggandes i luften nicka in 1-0-målet intill den närmsta stolpen.

Målet gav Blåsvart andrum i vad som annars skulle komma att bli en ganska intensiv första halvlek. Efter en bra Siriusinledning tog Syrianska under halvlekens mittersta del över en stor del av bollinnehavet, och började också komma till målchanser. Sådär riktigt heta blev de dock aldrig, och inte heller fanns skärpan där hos hemmalaget när det väl gällde. Halvlekens bästa chans för Syrianska hade Hedari Rashidi när han blev helt ren efter ett lågt inspel mot den bortre stolpen, men satte avslutet en bit utanför Lukas Jonssons vänstra stolpe.

Även om Syrianska skapade chanser verkade Sirius ha hyfsad kontroll på händelserna och stressade inte upp sig, man fastnade en bit längre bit ned i planen under perioder men lyckades också spela sig loss och sätta eget tryck på motståndarna.  När Sirius skapade chanser var man också betydligt spetsigare än hemmalaget. När Kingsley Sarfo blev frispelad av Christer Gustafsson och kom fri med målvakten träffade han förvisso den utrusande målvakten Garacas ben, men till slut kunde Sirius istället trycka in bollen på ett helt annat sätt strax innan halvtid.

Efter en period av tryck mot Syrianskas mål med en rad farliga hörnor dröjde sig Sirius kvar i offensivt straffområde. Ett inlägg från höger blev för långt och studsade ut till Kim Skoglund på vänsterkanten, men när han skickade in bollen igen nådde Patrick Hopkins högst. Mittbacken nickade ned bollen i den helt tomma yta mitt framför mål som ett bolltittande hemmaförsvar lämnat öppen, och där kunde mittbackskollegan Oscar Pehrsson vräka sig fram och genom en nick i midjehöjd komma före målvakten och trycka bollen in i mål till 2-0.

Efter en första halvlek som gick i ganska högt tempo med chanser åt båda håll och många tuffa dueller på planen blev den andra inledningsvis betydligt mer avslagen. Sirius hade en trygg 2-0-ledning och behövde inte stressa upp sig, medan Syrianska försökte och försökte att jobba sig tillbaka in i matchen men inte riktigt lyckades med det. Sirius gjorde precis vad man behövde, tog jobbet över hela planen och såg ut att kunna spela av matchen utan några större bekymmer.

Lite större bekymmer blev det med tio minuter kvar att spela, då man plötsligt tvingades slutföra matchen med 10 man på planen. Jesper Arvidsson, som gjorde comeback efter skada när han byttes in istället för Jakob Bergman i paus, fick ont och tvingades kliva av. Då hade Sirius inga byten kvar efter att även Alexander Nilsson och Ante Björkebaum bytts in en stund tidigare.

– Det verkade inte jättepositivt för Jeppe, det är samma krångliga vad som tidigare. Han ska på undersökning i veckan, säger Kim Bergstrand.

Under de sista tio minuterna kunde därför Syrianska sätta ett betydligt större tryck mot Siriusmålet än tidigare, men Blåsvart höll ut även för det. Lukas Jonsson stod för ett par fina räddningar, särskilt en benparad på ett skott från nära håll på tilläggstid, och Siriusförsvaret nickade undan det allra mesta tidigare än så. Det blev en svettig avslutning, men nollan hölls och riktigt hotad var aldrig segern.

– De fick lite tryck och skapade några chanser, Lukas får gör någon bra räddning där, men jag kan inte påstå att jag blev superstressad. Det kändes stabilt, säger Kim Bergstrand, som är väldigt nöjd med insatsen som helhet.

– Det var väl genomfört och beslutsamt, enligt de principer vi vill följa. Första halvlek var ganska jämn, de satte hård press och vi fick inte till så mycket vändningsspel som vi hade velat. I andra halvlek får vi till det och de får jaga väldigt mycket boll. Fram till Jeppes skada tycker jag att vi kontrollerar matchen fullständigt. Det var kanske ännu bättre mot GAIS, men hade vi fått spela matchen ut med elva man tror jag vi hade varit minst lika nöjda med den här insatsen.

Tre sköna poäng gör att Sirius rycker lite i tabelltoppen sedan alla de tre närmsta konkurrenterna tappat poäng. Närmast väntar nu hemmamatchen mot IFK Värnamo på fredag. Vi ses på Studan då!