Publik på våra matcher undanbedes

  • App

I enlighet med rådande riktlinjer kommer ingen publik på våra matcher att tillåtas.

Till helgen spelar IK Sirius FK åter matcher med flera av våra akademilag. I enlighet med de rekommendationer som finns från Folkhälsomyndigheten, Svenska Fotbollförbundet och Upplands Fotbollförbund spelas dessa matcher mot lag inom samma distrikt. Vi uppmanar alla spelare och ledare att:
– Stanna hemma om du känner minsta symptom av sjukdom
– Hålla god handhygien och hosta i armveck
– Duscha och byta om hemma innan respektive efter såväl träning som match.

Utöver dessa handgripliga åtgärder har vår verksamhet påverkats så till vida att vi inte för närvarande minimerar tiden inomhus till ett absolut minimum. Detta gör att möten, utbildningar och träffar som vanligtvis ingår i våra fotbollsspelares utbildning får genomföras på alternativa sätt. Syftet med alla dessa åtgärder, är givetvis, att vi ska bidra till att smittspridningen av Covid-19 minskas. Glädjande nog är det tillåtet för barn- och ungdomar att spela träningsmatcher, och från och med 1/5 inleds även seriespelet. Detta gör att det som våra spelare ser fram emot mest varje vecka blir av. En förutsättning för att matcher ska få spelas är att det är som mest 50 personer som tittar på matchen. Detta i enlighet med regeringens förordning av den 27:e mars. Polismyndigheten har fått mandat att upplösa evenemang där dessa regler inte efterlevs. Anordnare som inte följer detta evenemang kan få upp till 6 månaders fängelse. Mer information finns här

Med anledning av dessa regler gäller följande för Sirius matcher:

– Vi undanber oss all publik på våra matcher. Med publik menas alla som inte uppehåller sig på bänkarna och i de tekniska zonerna.

– På bänken och i de tekniska zonerna får enbart spelare och behöriga ledare infinna sig.

– Vi undanber oss vidare att föräldrar eller andra uppehåller sig kring idrottsplatserna där vi spelar matcher. Risken är helt enkelt att det blir trängsel där istället.

– I händelse av att dessa regler inte följs kommer Sirius ledare att be domaren att pausa matchen till dess att människor har lämnat idrottsplatsen.

Detta gäller just dig som läser detta. Vi förväntar oss att detta följs och att tolkningar av dessa regler inte görs. Om reglerna inte efterlevs kan vi inte genomföra matcher framöver. Ytterst handlar detta om att de barn och ungdomar som spelar fotboll ska ges möjlighet att göra det de tycker är allra roligast. Spela fotboll med sina kompisar, tävla, träna och utvecklas. Vi gillar inte situation som råder i samhället mer än någon annan. Vanligtvis ser vi gärna att det är mycket publik på våra matcher. Både föräldrar och anhöriga, men vi uppmanar även anhängare till Sirius att besöka ungdomslagen och heja och stötta – precis som de gör när a-laget spelar sina hemmamatcher.

Situationen som råder i samhället gör dock att vi alla får göra avkall på vad vi vill och vad vi önskar.

Från SvFF:
Enligt Polismyndigheten (PM 2020-04-09, Polisregion Stockholm, SH Corona) kan en match som spelas på en idrottsanläggning där vem som helst får röra sig utgöra en offentlig tillställning, om inte anordnaren vidtagit några åtgärder för att försöka avstyra att publik ska komma. Detta kan anordnaren göra genom att till exempel låsa grindar så att folk inte kan komma in eller sätta upp skyltar som tydliggör att anordnaren undanber sig publik. Om folk ändå kommer, trots anordnarens åtgärder att försöka förhindra detta, så utgör matchen inte offentlig tillställning.

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch