Platt fall på Gamla Ullevi

Sirius åkte på ännu en tung förlust när man föll med 4-0 (2-0) mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi på fredagen.

Som det så ofta gjort på sistone såg det ändå lovande ut till att börja med. Det var en ganska tät match på Gamla Ullevi, där hemmalaget stack upp mer och såg vassare ut i offensiven till en början, men där också Sirius i allra högsta grad kunde hänga med i matchen och skapa sina egna farligheter.

Därför kändes det förstås onödigt, men också allt för bekant, när Sirius en kvart in i matchen tappade bollen på egen planhalva och gav hemmalaget ett gyllene kontringsläge. Oscar Pehrsson snubblade på bollen, Kalle Larson missade brytningen när han skulle rädda upp situationen och Tobias Hysén kunde sno åt sig bollen och avancera mot mål. Efter en passning snett inåt bakåt stod Lukas Jonsson för en vass räddning på Mikael Bomans avslut, men vid den bortre stolpen kom istället Mix Diskerud påpassligt framrusande och gav hemmalaget ledningen med 1-0.

– Vi hade en plan och visste vad som skulle vänta i början, att de skulle gå hårt med långa bollar och duellspel. Det hanterade vi ganska bra, och sen så bjuder vi på ett mål helt förklarligt, som jag dessutom tycker var offside. Men oavsett så ska vi inte bjuda på det, säger Thomas Lagerlöf.

Sirius skakade av sig den kallduschen och var inte alldeles ofarliga under den första halvleken. Lukas Jonsson tvingades till en riktigt vass reflexräddning när ett inlägg avslutades från nära håll och höll på så sätt Sirius kvar i matchen, och stoppade ytterligare ett par lägen, men åt andra hållet hände också saker.

Stefano Vecchia kunde kanske ha fått en straff när han löpte igenom på en väl avvägd djupledsboll men vältes omkull i straffområdet, och det fanns också ett par riktigt vassa lägen framför mål att gräma sig över, bland annat då Elias Anderssons klackskarv på Stefano Vecchias avslut oturligt nog gick rakt i famnen på IFK-målvakten Pontus Dahlberg.

Bollen studsade inte med Sirius den här kvällen heller, och efter 37 minuter letade den sig återigen in i fel mål. Bollen studsade omkring runt Sirius straffområde utan att någon lyckades få undan den ordentligt i vad som kändes som en halv evighet innan August Erlingmark till slut oundvikligen klippte till och satte 2-0 till Blåvitt från strax utanför sextonmetersmarkeringen.

Den andra halvleken gick inte mycket bättre. Sirius fortsatte att spela hela vägen ut, och skapade ytterligare ett antal vassa lägen, men det ville sig inte i något av straffområdena. Trots att man visade en stark vilja och aldrig gav upp matchen hittade man bara inte rätt. Ett 3-mot-1-läge i början av andra halvlek slarvades i stort sett bort efter en slarvig passning, även om Elias Andersson till slut ändå kom till ett avslut som täcktes undan av en försvarare, och Pontus Dahlberg stod för en mycket vass räddning på Philip Haglunds avslut från nära håll.

Chanserna kom i en ganska strid ström, men snart spelade de ändå inte så stor roll längre. Både 3-0, som Tobias Hysén språngnickade in på ett inlägg från vänster, och strax därefter 4-0 genom Mikael Bomans skarv av ett inspel vid den första stolpen föll inom loppet av ett par minuter i mitten av den andra halvleken, och så var matchen död. Ett betydligt mycket effektivare IFK Göteborg hann också med att träffa ribbans undersida två gånger innan matchen var över.

– Matchen är ganska jämn spelmässigt, det är bara det att de är otroligt mycket vassare i de avgörande lägena. Det är en kombination av att de är väldigt duktig på att blocka våra avslut, medan vi låter dem få alldeles för enkla avslut. Det är en form av skicklighet det också, att ha en defensiv instinkt när det brinner till och vara på plats i tid. Där var de bättre än oss, säger Thomas Lagerlöf.

Nu väntar välbehövlig matchvila för Sirius i och med landslagsuppehållet. Nästa match spelas söndagen den 15 oktober mot Djurgården hemma på Studan.