Oscar Kindlund tvingas avsluta fotbollskarriären

  • App
01082021_1627858394.jpeg

Sirius 21-årige mittfältare Oscar Kindlund väljer nu, i samråd med läkare, att avsluta sin fotbollskarriär på grund av de återkommande problem med hjärnskakningar som förföljt honom under de senaste åren.

Under sommaren lånades Oscar Kindlund ut till norska Nybergsund för resten av säsongen, och det var där han för drygt en vecka sedan ådrog sig en hjärnskakning under match. Den senaste av många i raden gav honom en tankeställare.

I samråd med Sirius lagläkare Jakob Johansson kom han fram till att det nu är dags att avsluta fotbollskarriären, för att inte riskera sin långvariga hälsa.

– I och med att jag haft så många hjärnskakningar tog jag kontakt med Jakob och var lite orolig, och han sa att det bästa för mig vore att sluta spela fotboll. Det var såklart tufft, men det kändes som det enda rätta. Jag har hunnit smälta det lite nu och även om det är tufft känns det som ett klokt beslut, säger Oscar Kindlund.

Jakob Johansson förklarar:

– Oscar har haft ett flertal hjärnskakningar på relativt kort tid, och sammanlagt runt tio. Det vi sett är att det krävts mindre och mindre våld mot huvudet, och det är ganska typiskt att det blir så. Mindre smällar ger mer symtom. Hjärnskakningar kan leda till långvariga och bestående problem, och någonstans går en gräns. Oscar har nått den gränsen och jag stöttar hans beslut till fullo, säger Jakob Johansson.

Oscar Kindlund kom upp från akademin och debuterade i Sirius A-lag redan som 15-åring 2012, i Division 1 Norra-matchen hemma mot Akropolis. Ett år senare lämnade han Blåsvart för IFK Göteborg, men återvände sommaren 2016 efter tre år i Blåvitts akademi.

Under de senaste två åren har det blivit 20 framträdanden i superettan och allsvenskan för 21-åringen, med avancemanget till allsvenskan som självklar höjdpunkt.

– Sirius betyder mycket i och med att jag debuterade redan när jag var 15. Jag har varit med om mycket här. När man tänker tillbaka har det varit fantastiska år. Känslan av att gå upp i allsvenskan och fira med fansen efteråt, och självklart att spela i allsvenskan. Det har varit fantastiskt kul, säger Oscar Kindlund.

– Uppsala är min hemstad och jag har hunnit med att spela allsvenskan med Sirius, det är man väldigt stolt över även om det är tungt att det precis tagit slut.

Nu väntar ett nytt liv med mer tid utanför planen, men han planerar varken att lämna fotbollen eller Studan helt och hållet.

– Nej för tusan, jag ska se alla Sirius matcher. Jag kommer att jobba mer i Gottsundaskolan där jag jobbat förut, och sedan håller jag på med en del andra grejer också inom fotbollen som inte är klara ännu. Men jag ser fram emot att fortsätta utvecklas som människa, säger Oscar Kindlund.

Fotot: Björn Pettersson

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch