Blandade känslor inför flytten till Studan

02082021_1627886044.jpeg

En sportchef har alltid ett övergripande ansvar i en klubb och likaså i Sirius. Ola Andersson har det historiska perspektivet, både som spelare och ledare, och han har varit i Sirius länge. Samtidigt är detta en helt ny upplevelse också för honom.

När mycket av det som sedan tidigare varit välbekant i ett slag förändras och när rädslan tar ett slags kollektivt grepp om hela samhället brukar fotbollen vara en trygg samlingsplats. Så är det som bekant inte längre. Även fotbollen kämpar med otrygg ekonomi, ovisshet och givetvis också med att hålla alla i klubben friska och fria från sjukdom.

Hur förändrar läget ditt arbete som sportchef?

”Naturligtvis en hel del. Som för alla andra runt om i världen blir allt upp och ner. Det stora jobbet från november till nu med att sätta ledarorganisationen och spelartruppen var i stort sett klart. Nu var det meningen att börja tänka strategiskt framåt, allt vad gäller förutsättningar för laget/klubben på längre sikt, hemvist, arena och sådant – till hur truppen ska formeras efter sommarens fönster och till nästa säsong. Det får ligga på is ett tag. Nu gäller det att hantera den nuvarande situationen, att rodda om i verksamheten och anpassa sig i virustider. Det är en utmaning för mig och alla andra sportchefer.”

Trots allt som varit flyttar Sirius på måndag in på Studenternas mer permanent. Assisterande tränare Theodor Olsson sade i en intervju här tidigare i veckan att det ska bli ”skönt att slippa skrika för att överrösta ett tåg som passerar träningsplanen” Ett stort lyft var hans omdöme.

Hur ser du som sportchef på inflyttningen måndag?

”Klart positivt men lite blandade känslor. Naturligtvis är vi jätteglada att komma till Studan med verksamheten. Men det ligger en filt av oro av hela situationen. Vi kommer starta upp med att inte byta om på Studan. Spelarna byter om hemma och kommer dit för att träna, ej nyttja själva hemvisten alltså. Vi undviker att träffas i stängda utrymmen enligt direktiven.”

Det har varit spännande att se Sirius nya grupp komma samman under de här första månaderna av året. Nu förändras allt detta i och med den sönderslagna säsongen och oron för framtiden inte minst.

Hur förändras en gruppdynamik av det som sker nu?

”Det är väldigt svårt att säga. Vi är en grupp som gillar att umgås och utvecklas tillsammans. Nu får vi inte göra det i samma utsträckning som tidigare. Situationen är unik och det ska vi försöka hantera nu. Gruppdynamiken kan gå åt olika håll och beror på många faktorer som vi ännu inte kan sätta fingret på. Vi får leta nya vägar som hela samhället måste göra. När vi åter igen drar igång på måndag kommer vår fokus vara att genomföra bra fotbollsträningar och god hygien.”

Det är ju på många olika sätt en helt unik situation det som sker nu, samtidigt har du varit med ett tag.

Har du någonsin varit med om något liknande?

”Nej och då har jag varit med om en hel del.”

Huvudpartners – Sirius Fotboll

Stötta Blåsvart på Studan

Biljetter till nästa hemmamatch