Ogbu fixade oavgjort i första kvalmatchen

Det blev 2-2 (1-1) i Sirius första kvalmatch till allsvenskan hemma mot Falkenberg, sedan Moses Ogbu gjort båda de blåsvarta målen inför 7100 åskådare på Studan. På söndag är det dags för returmöte i Falkenberg.

Sirius fick en drömstart på den första av två kvalmatcher till allsvenskan mot Falkenberg. På ett fullpackat Studan, utsålt med 7100 åskådare, tog Blåsvart initiativet direkt, och efter att ha fört spelet under de inledande 11 minuterna tog man en tidig ledning. Christer Gustafsson hittade fram med en passning till Moses Ogbu mellan Falkenbergs båda mittbackar, och efter att bortamålvakten Otto Martler kommit ut och räddat hans första avslut lyckades han ta sig fram och nicka in sin egen retur från nära håll.

Var stämningen på Studan inte redan elektrisk så blev den det där och då, och drömmen om allsvenskan började snabbt se verkligare ut än någonsin. Sirius var på sedvanligt vis offensivt modiga och påhittiga, och kunde mycket väl ha haft en större ledning tidigt i matchen. Redan innan 1-0 hann Andreas Eriksson nicka in en boll i nät, men domaren viftade bort målet eftersom bollen precis hunnit passera kortlinjen innan Kingsley Sarfos inspel kom, och bara någon minut efter det att Moses Ogbu gett Blåsvart ledningen ville Sirius ha, och kanske borde ha fått, en straff när Christer Gustafssons inlägg täcktes undan av ett par Falkenbergsarmar i straffområdet.

Falkenberg växte in i matcher vartefter, och lyckades dämpa den blåsvarta entusiasmen något redan i den 19:e minuten. En lång boll från bortalagets backlinje hittade in perfekt bakom Sirius dito och Kim Skoglund lyckades inte springa ikapp den unge anfallaren Gustaf Nilsson samtidigt som Andreas Andersson tvekade och inte hann ut på bollen. U21-landslagsspelaren Nilsson gjorde inget misstag fri med Siriusmålvakten och placerade in 1-1 för att ta bortalaget in i matchen på allvar.

Den resterande delen av den första halvlek var mer tillknäppt, chanserna duggade inte särskilt tätt och bollinnehavet byttes mer och mer friskt mellan lagen. Under en period efter 1-1-målet fick Falkenberg tag i bollen mer och mer och kunde skapa ett par lägen, någon sekunds kalabalik i straffområdet och några försök att återigen hitta in snabbt bakom Sirius aggressiva backlinje, men något direkt tryck skapade man aldrig. Snart hade matchen fastnat i något av ett dödläge, där Sirius för det mesta förde spelet men efter en fredjig inledning inte riktigt kom igenom ett väl försvarande Falkenberg.

Det var först med fem minuter kvar till paus som det började hända saker och ting. Sirius fick fart på sitt kombinationsspel, bjöd på en rad fina anfall och kom närmare och närmare ett andra mål. Flera gånger inom loppet av ett par minuter kom man hela vägen in i straffområdet för att där missa en sista passning, Ante Erikssons snabba klack mot en fristående Kingsley Sarfo som en försvarare fick fram en tå på bara ett av flera lägen som kunde resulterat i något mer. Christer Gustafsson avslutade den första halvleken med ett distansskott som slickade Otto Martlers ribba på vägen över mål, och gav Sirius en viss mersmak inför den andra halvleken.

Även inledningen av den andra halvleken präglades av ett piggt Siriusspel. Falkenbergs första hörna i matchen skapade först ordentlig kalabalik innan domaren blåse frispark till Sirius efter en hel del ruff framför mål, men sedan var det Sirius tur. Ett par farliga fasta situationer och halvfarliga lägen runt straffområdet under en lovande Siriusperiod under den andra halvlekens första tio minuter avbröts dock abrupt av Falkenbergs något chockartade 1-2-mål. Patrick Hopkins drällde med bollen i backlinjen och plötsligt kunde Gustaf Nilsson sticka iväg i djupled och göra sitt andra mål i matchen, efter att Andreas Andersson denna gång varit på avslutet men inte lyckats styra undan bollen som fortsatte in i mål.

Siriustränaren Thomas Lagerlöf var besvken över de två insläppta målen.

– Det är en rensing och en snubbling, det är otroligt billiga mål, med tanke på att våra mål är jättefint anfallsspel. Det är tufft att det ska bli på det viset, men så är fotbollen, den går ut på att få bollen i mål oavsett hur man beter sig.

Ett lätt stressat Sirius tog ett tag på sig att få ordning på saker och ting igen, och Falkenberg var långt ifrån oävna när man väl letade sig fram, men också extremt effektiv när man väl fick läget. Allt för intresserade av att gå till anfall var man dock inte när man väl ledde, och redan då, med 35 minuter kvar att spela, såg man till att ta mycket god tid på sig med att sätta igång spelet vid fasta situtationer.

Det tog tio minuter efter 1-2, men till slut hittade Sirius tillbaka in i rätt spår, och då gick det undan. Patrick Hopkins satte från backlinjen igång ett riktigt mönsteranfall där Niklas Busch Thor lämnade ut till Kalle Larson, som hittade Andreas Eriksson i straffområdet. Denne släppte vidare på Kingsley Sarfo som kom med fart ned mot kortlinjen, men innan han nådde fram dit hittade han passningen till Moses Ogbu snett inåt bakåt. Han behövde inte så mycket som en mottagning utan gick direkt på avslut, ett extremt välplacerat skott in i det bortre krysset, och så hade tvåmålsskytten på allvar fått liv i matchen igen.

En fantastiskt skön kvittering som utlöste stor lättnad och glädje bland åtminstone 7000 av åskådarna på Studan, men 2-2 var trots det ett resultat som bortalaget var allra nöjdast med. Det var Sirius som fick driva upp tempot under de återstående 25 minuterna, och det var Sirius som kom närmast ett avgörande. De hetaste målchanserna lyste dock med sin frånvaro. Ian Sirelius och Stefan Silva kom båda in för att skapa nya möjligheter i offensiven, och senare även Ante Björkebaum, men ett tätt Falkenbergsförsvar ute på destruktionsuppdrag lyckades ganska väl med det. Lagkaptenen David Svensson gick ett steg för långt när han i hög fart sänkte Stefan Silva på mittplan med hjälp av både armar och ben, och bestraffades för det med ett rött kort av domaren Andreas Ekberg, vilket gör att han är avstängd i söndagens returmöte.

På tilläggstid fixade Ian Sirelius en hörna som efter lite kalabalik ledde till att han själv kom till avslut framför mål, men målvakten Otto Martler kunde rädda och matchen var slut. 2-2 ger något av ett dödläge inför returmötet på Falkenbergs IP på söndag, även om Falkenberg säkerligen var nöjda med att få in två värdefulla mål på bortaplan. I Siriuslägret ser man fram emot söndagens returmöte.

– Det är halvtid, och vi är med och har slagläge. Det är klart vi hade velat vinna matchen, men med tanke på att vi inte gör någon jättebra insats, där det går lite för långsamt här och var och det är lite för mycket felpass och för mycket bakåt mot hur vi kan spela, så länns det definitivt som att gör vi en något bättre prestation på söndag och låter bli att bjuda dem på två gratismål så har vi alla möjligheter i världen att vinna det här, säger Thomas Lagerlöf, och fortsätter:

– Det hackade lite för mycket, vi hade hyfsad kontroll men det gick lite för sakta och så påverkar förstås målen matchbilden lite. Intiativet i matchen svängde lite även om jag tycker att vi har det under en större del av matchen. I andra halvlek startar vi bra men så får de målet och vi tappar i energi. Just då svängde matchen över i deras fördel. Sedan fick vi tagt i det igen, växlar upp och har några fina anfall och till slut gör vi 2-2. Det saknades lite, men det tar vi fram på söndag.

Någon dramatisk skillnad i att möta Falkenberg på bortaplan tror Lagerlöf inte att det blir.

– Det är klart att de är vana vid sin hemmaplan, men på det stora hela blir det nog liknande. Vi behöver vinna matchen, och det hade vi ambitionen att göra här också. Jag tror vi har en jättemöjlighet. Vi kan spela betydligt bättre än såhär.

Returmötet spelas alltså på Falkenbergs IP nu på söndag den 9 november klockan 17:15. Häng med i supporterbussarna och stötta Blåsvart på plats i jakten på allsvenskan!